spot_imgspot_img
spot_img

2023 nyarán Balatonalmádiban tér vissza a Bondoró Fesztivál

-

Article Top Ad (AdSense)

Nagy újdonságokkal és minden eddiginél színesebb programmal jön idén az ötödik Bondoró. Nemzetközi utcaszínházi attrakciók sokasága, nagykoncertek és nem utolsó sorban egy páratlan, új helyszín várja 2023-ban azokat, akik ellátogatnak az eseményre. 

Az 5. Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál néven megrendezett esemény ettől az évtől Balatonalmádiban folytatódik, s az Öreg-parkban várja régi és új vendégeit, közvetlenül a Balaton partján. A magyar előadók mellett 10 nemzet összesen 24 nemzetközi produkcióját láthatja itt a közönség június 30. és július 2. között. Az árnyas ligetekkel tűzdelt ősfás területen nem csupán a Bondoró már jól megszokott, kezdetektől velünk lévő helyszínei rendezkednek be, de új színpadok felhozatala közül is válogathatunk majd. 

Porondon a Bondoró

A fesztivál fő helyszínén, a Bondoró Porondon ez évben láthatjuk a Langaléta Garabonciások gólyalábas utcaszínházát, a Kajárpéci Vízirevüt, a Tűzmadarak Cirkuszcsoport produkcióit. A Porond új helye rögtön a balatoni móló szomszédságában található, a Sóhajok Hídja mellett, így a produkciók hátterét a megunhatatlan vízparti panoráma szolgáltatja. Ez az adottság olyan újdonságok számára is teret enged, mint például Székely Andrea vízi bábszínházi előadása, amit Tündérkönnyek címmel ősbemutatóként a Bondorón láthat majd először a közönség. A Tündérkönnyek előadás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásában érkezik premierként a fesztiválra. De lesz vízen járás tűzzel és szaxofonnal is, Vázsonyi János és Turai Bálint (Firebirds) jóvoltából. Porondra lép itt a hétvége folyamán Papito, az argentin bohóc, valamint az osztrák Aramis Gehberger, azaz Dr. Bubbles (A) is. A Flare Performance (A) csapatának produkcióját is megcsodálhatja a közönség, aki az Osztrák Kulturális Fórum képviseletében tartanak látványos tűzshowt és légtornász bemutatót a porondon. Itt láthatjuk még a Les Contes d’Asphalt (BE) sétáló marionett produkcióit a Flamand Kulturális Intézet jóvoltából. Az estéket öröm zenével egybekötött klasszikus Balaton-parti tábortüzek zárják. Többek között itt ad késő esti koncertet a hiperkarma dobosaként ismertté vált  Frenk is, más meglepetés fellépők mellett. 

Rémue Ménage
Fotó: Bondoró

Utcaszínház minden mennyiségben

Az utcaszínházi vonalat erősíti a Bondoró legújabb helyszíne, ami itt, Balatonalmádiban jelenik meg először, ez a Manézs. A hűsítő árnyékot adó fák ölelésében olyan előadók lépnek fel itt, mint például az óriásbábokat mozgató BAB Társulat, de ide hozza el Manómese című előadását a Simorág TánCirkusz is. Itt láthatjuk az Illaberek Bábszínház Robin Hood című előadását, valamint Sarkadi Bence jóvoltából a Világjáró marionetteket, és itt ad utcazene koncertet a közönségnek a Brass On The Road zenekar is. Rumi László (TeátRum Trapptop) rendezésében A fa meséje címmel egy interaktív rítus játékon is részt vehetünk, aminek keretében kicsik és nagyok együtt készítenek maszkokat és bábokat, majd egy workshop énektanítását követően előadják és eltáncolják a közösen létrehozott előadást. Ez a program szintén a Bondorón debütál a nyáron. A Manézs helyszínén sem lesz hiány nemzetközi produkciókból. Az Olasz Kultúrintézet jóvoltából a fesztivál során kétszer is láthatjuk a Circo Pacco (IT) előadásait, továbbá a finn Agit – Cirk két kortárs cirkuszi produkcióját, akik a Finnagora támogatásában érkeznek a Bondoróra. Szintén itt lép fel a brit Richard Handley (GB) is, akit több ízben is láthat a közönség a hétvége folyamán, ugyanis más helyszínen is felbukkan majd. A Manézson a Clown Gerard Ballet Show című előadást prezentálja a nagyérdeműnek.

“Nagy öröm a számunkra, hogy a korábbiaknál is sokkal színesebb, nemzetközi repertoárt tudunk bemutatni itt, Balatonalmádiban, mindezt ráadásul a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa évében. Nagyon hálásak vagyunk azért a támogatásért, amit a VEB 2023 EKF program részéről tapasztaltunk. Remek érzés, hogy az általunk képviselt utcás műfajokat és produkciókat érdemesnek tartják a széleskörű népszerűsítésre, így a Bondoró egyre inkább részese lehet a nemzetközi szakmai vérkeringésnek.” – mondta Szendrei Virág Zsófia, a Viprodukció Fesztiváliroda ügyvezetője.

A legjobb gyerekprogramok

Friss repertoárral fut neki az új érának a fesztivál legcsaládiasabb helyszíne, a MeseLiget, ami a költözés ellenére Balatonalmádiban is a megszokott program kínálatot hozza. Itt láthatja a közönség Fabók Mancsi Bábszínházát, a  KL Színház Sárkárnyölő Sebestyén című előadását, de a Miskolci Csodamalom Bábszínház, valamint a veszprémi Kabóca Bábszínház is itt lép fel egy-egy program erejéig. Richard Handley (GB) a MeseLigetbe egy zenés bábjátékkal érkezik, melynek címe Mr. Bones. Láthatjuk továbbá a Góbi Rita Társulat műsorát, valamint Sarkadi Bence marionett művész Pados mesék című előadását is. A flamand Les Contes d’Asphalt (BE) társulat itt is látható a hétvége során. Ugyancsak itt láthatjuk a Wallonie-Bruxelles International képviseletében a La compagnie Che Cirque (BE) Kalasa című előadását bicikliken egyensúlyozó zsonglőrökkel. 

Ha már zene…

Zenepavilon néven új pop-up helyszín bukkan fel a fesztiválon, ami a MeseLiget egy különleges pontjaként képzőművészeti programok és akusztikus mini koncertek számára ad bemutatkozási lehetőséget. A pavilon többek között Debreczeny Zoltán festőművész Keréktárlat című kiállításának is teret ad, de itt játszik a közönségnek Móser Ádám harmonikaművész, az A la Gainsbourg duó és Báró Maszkura is, továbbá Vecsei H. Miklós színész, a POKET alapítója. 

Kollár-Klemencz László
Kollár-Klemencz László Fotó: Bondoró

A fesztivál indulása óta működő Bordűr ez alkalommal is széles választékot kínál a finom dallamok kedvelőinek. Itt ad zenés estet Pokorny Lia színésznő is. A koncerten közismert, izgalmas-érzéki hangulatú dalok csendülnek fel légies zongorakísérettel, eredeti és humoros prózai átkötésekkel tűzdelve. Szintén itt lép fel Kollár-Klemencz László, valamint Lovasi András is, akik szólóesttel érkeznek a Bondoróra. Láthatja a közönség Beck Boróka, azaz Boebeck koncertjét, fellép Áron András ’Apey’, a Meg Egy Cukorka zenekar és a Quack duó is. Itt láthatjuk Grecsó Krisztián és Szabó Balázs közös előadását, zenél nekünk Youlï, de a Bondoró saját pályázatára jelentkező zenekarok is itt mutatkozhatnak majd be. A fesztivál estéit minden éjjel a Bordűrben zárhatják a táncos lábúak: pénteken az OIEE music, szombaton pedig DJ Bootise triója szolgáltatja a zenét a záróbulik alatt. A Bondoró esszenciáját képviselő sétáló látványosságok ugyancsak felbukkannak majd ezeken az estéken. 

Pokorny Lia_Füst
Pokorny Lia Fotó: Bondoró

A váratlan, vidám forgatagként kavargó, világító óriásbábok ez évben hazai és nemzetközi társulatok együttes jóvoltából csöppennek közénk. A spanyol Alea Teatre (ES) és a Cervantes Intézet jóvoltából találkozhatunk Atlantis lakóival egy rendhagyó, világító óriásbábos produkció során, ott lesz Mirrorman és a gólyalábas angyalok is köztünk járnak majd a Taurin Cirkuszcsoport prezentálásában, de láthatjuk a Mask Bureau (CZ) társulat tagjait is a Cseh Centrum együttműködésének köszönhetően. A cseh társulat a fesztivál mindhárom napjára különféle izgalmas “walking act” performanszokkal készül, ahol szebbnél szebb kosztümökben láthatjuk majd őket. A Csodamalom Bábszínház jóvoltából felbukkan a fesztiválon a Mindent járó malmocska és a fesztivál vasárnapján Magic Teofil élőszobrai is láthatóak lesznek. Fellép Gulyás László Vándormuzsikus is, aki ezúttal az Egérparádé című bábjátékot hozza a Bondoróra. Ebben az évben is visszatér Stubnya Béla pantomim művész és a Szarka Fedor Guido által életre keltett Mimuido is. Látványos, világító óriásbábokat mutat be a francia Compagnie Remue Ménage (FR), akik a Francia Intézet támogatásának köszönhetően óriás medvékkel jelennek meg a fesztiválon (Bears Mouth show). Az utcás forgatagban találkozhatunk még a Tintaló Cirkusz tagjaival, Danny Bain zenemasinájával, de akár jósoltathatunk is magunknak. A Kabóca Bábszínház is jelen lesz saját óriásbábjaival a fesztiválon, akik (sok más társukkal egyetemben) fel-felbukkannak a nagyszínpados koncertek ideje alatt a közönségben. 

sodamalom Bábszínház_Mindent járó Malmocska_2
Csodamalom Bábszínház Fotó: Bondoró

A megszokott lendülettel és nemzetközi újcirkuszi produkciókkal tér vissza a Bondoró Színpad, ahol 2023-ban is könnyűzenei nagykoncerteket hallhatunk majd. A nagyszínpadon fellép a Lóci Játszik zenekar és koncertet ad a Fran Palermo is. A szombati napon a Firebirds Restlesslegs című újcirkuszi előadását láthatja itt a közönség. A darab témája az úgynevezett ‘nyugtalan láb’ szindróma (restless legs) lesz. Vasárnap a Duda Éva Társulat I Shall be Free című lendületes előadást nézhetjük meg. Rónai Attila alkotói fókuszában a szabadság iránti vágy, a közösség és a benne rejlő kohézió, a személyes ütközőpontok megnyilvánulásai és hatásai állnak. Ezt láthatja a közönség a színpadon a tánc nyelvén kifejezve. A budapesti Lengyel Intézet jóvoltából a Bondoró Színpadra érkezik még a Teatr Klinika Lalek (PL) is, akiknek a Circus Tarabumba című produkcióját láthatjuk pénteken. Az előadás keretében látványosan nagy marionettek elevenednek meg a közönség számára. A fesztivál ünnepélyes záró produkcióját minden évben a Bondoró totemállatának, a főnix madár búcsúztatójának tűzshowja adja. Ez évben egy különleges, nemzetközi tűzszínházi koprodukció során kap lángra kedvenc madarunk, a hazai Firebirds és a cseh Mask Bureau (CZ) társulatnak köszönhetően. A Bondoró Színpad, s egyben a fesztivál zárókoncertjét a parádés, közös felvonulást (és a Bondoró Főnixégetést követően) az Elefánt zenekar adja vasárnap. 

Mask Bureau
A cseh Mask Bureau Fotó: Bondoró

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!