spot_imgspot_img
spot_img

Váratlanul meghalt Vágó István

-

Article Top Ad (AdSense)

A Demokratikus Koalíció közelményben tudatta, hogy a korábbi műsorvezető 74 éves korában elhunyt.

„Váratlanul elhunyt Vágó István barátunk és társunk. A sikeres televíziós, az ország egykori legnépszerűbb vetélkedőjének vezetője, a Szkeptikus Társaság alapítója, a Demokratikus Koalíció elnökségében sok-sok éven át dolgozó társunk örökre itt hagyott minket. A tényekért, a tudományért, a rációért és a szabad, európai Magyarországért folytatott küzdelmét mostantól nélküle kell folytatnunk. A Demokratikus Koalíció Vágó Istvánt saját halottjának tekinti, a párt közössége, politikusai, kollégái, támogatói osztoznak a család gyászában. István, nyugodj békében!” – írják az oldalukon.

Vágó István, becenevén a „Kvízprofesszor” a magyar televíziózás és a kvíz műfajának egyik ikonikus alakja volt. 1949. február 14-én született Budapesten.

Eredetileg vegyészmérnök és idegenvezető, de ezeket a szakmákat később nem gyakorolta. Több nyelven beszélt, többek között angolul, németül, franciául, spanyolul, portugálul, de számos más nyelven is tudott írni és megértette magát. A televízióban először a Magyar Televízió által meghirdetett Riporter kerestetik című vetélkedőben tűnt fel, ahol a döntő után 1976-ban Vitray Tamás felajánlotta neki egy barkochbajáték vezetését. Ezután Grétsy Lászlóval közösen vezette 1987-től 1997-ig az Álljunk meg egy szóra! c. nyelvművelő műsort, majd 1997-től rövid ideig a TV2-nél a Mindent vagy semmit című műsort, 2000-től pedig a Legyen Ön is milliomos című műveltségi vetélkedőt, illetve a Párbaj és a Pókerarc című műsorokat is. Munkásságát számos díjjal értékelték.

Televíziós munkái mellett a Szkeptikus Társaság alapító tagja volt, melynek célja a racionális gondolkodás népszerűsítése volt.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!