Újdonság: A két ember közötti kémiára épül a párkeresés új formája

-

Aki régóta egyedülálló, az már megtapasztalta az online társkeresés buktatóit: akár tartalmatlan beszélgetések százain, csalódást keltő randik tucatjain lehet túl. Most azonban itt egy módszer, ami új alapokra helyezheti az ismerkedést.


Jónás Zoltán klinikai szakpszichológussal beszélgettünk az első és jelenleg egyetlen, két ember közötti kémián alapuló társkereső szolgáltatásról. Mivel a párválasztás legjelentősebb része tudattalanul zajlik, ezért olyan eljárást dolgoztak ki, ami éppen ezeket a nem tudatos szempontokat méri.

– Hogyan találták ki, hogy egy új típusú ismerkedési lehetőségre van szükség?

– A terápiás munkánk során azt tapasztaltuk az egyedülállóknál, hogy régóta nem találnak olyan párt, akivel a kémia is működne – annak ellenére, hogy egyszerre több online társkereső oldalon vannak jelen. Az esetek legnagyobb részében csalódásokról számoltak be, átverésekről, bizalmatlanságról, és ha valamelyik kapcsolat ígéretesnek is indult, nagyon hamar vége lett.  Nem értettük mi történik, ekkor néztük meg, milyen típusú társkeresők léteznek. Azt éreztük, hogy nagy szükség lenne egy olyan platformra, ami sokkal biztonságosabb, és limitálja a csalódást. Ez vezetett az optimális felület megalkotásához, megszületett a MyDestiny, amelyben társam Dr. Vikár András, gyermek- és ifjúságpszichiáter.

– Mitől biztonságosabb és miért minimalizálja a csalódást? 

– Attól biztonságos, hogy nincs szükség arra, hogy a felhasználó olyan információkat adjon meg, amiket egy hétköznapi offline helyzetben nem tenne, vagy hogy  jellemezze saját magát. Az online tér nagyon sok mindent eltorzított már az emberi kapcsolatok terén, például azt, hogy mit osztunk meg magunkról és mit nem. Eltolódtak a határok.

– Mi az, ami itt megvan, ám hiányzik netes ismerkedésből, ami elengedhetetlen a párválasztáshoz?

– Észrevettük, hogy nincs olyan felület, ami képes lenne azt mérni vagy megmutatni, amit a hétköznapi nyelven kémiának hívnak, ami aztán meghatározhatja a kapcsolat kimenetelét. A MyDestiny a tudattalan, gyerekkori bevésődéseinkből is képes olyan mintát venni, ami által minden eddiginél összeillőbb egyezéseket találunk két ember között. Ez egy teljesen új megközelítés, hiszen eddig csak a személyes találkozókon dőlt el, van-e valódi vonzalom. Ugyanakkor ez sem garantálja a szerelmet, mert az az egyénre van bízva.

Fotó:Pixabay

– De mi is az a kémia egyáltalán?

– Az a bizonyos szikra, a pillangók a gyomorban, vagy az érzés, hogy lelki társra találtunk. Ám a pszichológia ennél pontosabb meghatározással él:
ez valójában nem más, mint az úgynevezett tükörneuronok együttrezgése, ami két vagy több ember között jön létre. Az emberek között megjelenő “kémiát” öt igazán fontos szempont határozza meg: ezek az alap értékrend, a kifelé megjelenő összetartozás, a különböző helyzetekhez viszonyulás, egymás támogatása és a kapcsolaton belüli harmónia. Ez az öt szempont – részben tudatosan, részben tudattalanul – mindig felmerül a párválasztás során, és éppen ezeket méri az új online társkereső szolgáltatás

– Hogy működnek a tükörneuronok?

– A tükörneuronok különleges sejtek az agyunkban, amelyek letükrözik a körülöttünk lévő társas világot. Nekik köszönhető többek között, hogy képesek vagyunk empátiát érezni vagy akár ugyanazt átélni, amit a másik ember. Ugyanúgy a tükörneuronok működésének köszönhető az is, hogy a madarak pontosan egyszerre tudnak irányt váltani repülés közben. Időveszteség nélkül tudnak egymással kommunikálni, egyszerre fordulni, nincs semmiféle eltolódás a mozdulataik között. Ezért magyarázhatja pl. azt a hétköznapi esetet is, hogy éppen valakire gondolunk és néhány másopdperc múlva telefonál az illető. Amikor a párokból az egyik fél kitalálja a másik gondolatait. Az, hogy ennyire össze tudunk hangolódni a másik emberrel az a tükörneuronok működésének az eredménye.

– Eddig azt hallottuk, hogy a jó párkapcsolat alapja a hasonlóság. Nem így van? Mik azok a szempontok, amiket mérnek?

– Sokan azt gondolják, hogy attól lesz két ember egy pár, ha sok hasonló tulajdonságuk van. Ez ebben a formában nem igaz. Nagyon fontos az is, hogy miben különböznek. Ezek tudattalan folyamatok, ezért nem tudjuk megfogalmazni őket, csak megpróbáljuk. Azt meg tudom mondani, hogy milyen ne legyen a másik, de mivel ez tudattalan szabályozás, nekem sincs fogalmam róla, csak az együttélés vagy találkozás során fog kiderülni, hogy nem erre gondoltam. A másik fontos dolog, hogyan egészítjük ki egymást. Mi az, ami elnézhető különbség, és mi az, amiben mindenképpen egyezni kell. Az alap értékrendet, az összetartozást kifelé, a különböző helyzetekhez való viszonyulást, és a belső harmóniát is mérjük. Ezek a „kémia” összetevői és nem tudja mérni más alkalmazás.

– Mi történik akkor, ha papírforma szerint passzol a két ember, ám az egyiknek nem tetszik a másik?

– Az, hogy tetszik valaki vagy sem, az egy szabad döntés. Éppen ezért van még 5-10-50 olyan potenciális partner, akik közül lehet, hogy valaki tetszeni fog. Azzal fog elsődlegesen kapcsolatba lépni az ember, aki tetszik is neki.

– Mikor indult a társkereső és mik az első visszajelzések?

– Egy hónapja működünk és napról-napra nő a létszám. Kapunk olyan visszajelzést, hogy végre egy olyan oldal, ami jobbnak tűnik, mint az eddigiek. Várják a találatokat, kíváncsiak.

– Mennyire lehet itt hazudni?

– Itt is lehet. Ha valaki nem úgy tölti ki a tesztet, ahogy a saját első benyomása diktálná, akkor saját magával tol ki, hisz olyan párt fog a rendszer hozzákapcsolni, aki hasonlóan, össze-vissza töltötte ki a kérdőívet. Pontosan ezért, így is fognak egymáshoz passzolni. Kizárólag magát tudja becsapni az ember.

– Ha a tükörneuronok nincsenek összehangban akkor is működhet egy kapcsolat?

– Igen, és úgy is működhet, ha nincs meg a kémia két ember között, csak úgy nem olyan kellemes. Jó, ha van kémia és össze tudnak hangolódni az emberek egymással.

– Mi van akkor, ha idővel elmúlik a kémia?

– Nem a kémia múlik el, hanem megváltozik a kapcsolat minősége, de nem jelenti azt, hogy romlani fog, csak idővel átlakul. Innentől már csak azon múlik minden, hogy mennyire tudja a két ember életben tartani, és mennyire tudják egymást motiválni, mennyi energiát fektetnek bele. A tükörneuronok megvannak és működnek, ez soha nem változik. A madarak sem csapódnak össze egy idő múlva.

– Önök személyesen is belekapcsolódnak a működésbe vagy ez egy automatizmus csinálja?

– Igen, belekapcsolódunk. A személyes találkozásokat és az offline találkozásokat soha nem fogja felváltani semmiféle online platform. Ha a covid helyzet megengedi, akkor majd csoportokat is szervezünk azoknak, akik szívesen találkoznának „tét nélkül” a MyDestiny módszer alapján kiválasztott potenciális partnerekkel. A legfeljebb 20 fős csoportot egy hétvégi napon, két jelenlévő klinikai pszichológus, pszichodráma vezető tartja. Itt személyesen is lehetséges találkozni a másikkal és összehangolódni a tükörneuronok segítségével – zárja Jónás Zoltán.

– Ön klinikai szakpszichológusként is párkapcsolatokkal foglalkozik?

-Azokkal a párkapcsolati problémákkal, amelyektől az emberek szenvednek, és mindennel, amivel az emberek pszichológushoz szoktak fordulni: depresszió, pánikbetegség. Valamilyen kapcsolata vagy kapcsolat-hiánya mindenkinek van, nem kihagyható az ember létezéséből a kapcsolódás vagy annak a hiánya.

– A társkereső előfizetéses rendszerben működik?

– Igen, 1500 forint a havidíj és aki regisztrál, személyes visszajelzést is tud kérni, arról, hogy mit mutat első benyomásra, valamint kapcsolaton belül hogyan működik.

Jónás Zoltán klinikai szakpszichológus

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!