Tavaszi tisztítókúra az online életünkben

-

Valószínűleg a legjobb dolog, amit tavasszal magunknak adhatunk, ha tartunk egy digitális méregtelenítő kúrát. Távolodjunk el az értesítésektől, a folyamatos telefoncsörgéstől, és a görgetéstől, és kerüljünk közelebb az emberekhez.

Amint az egyre melegedő tavaszi napsugarakat megéreztem a bőrömön az jutott eszembe, hogy milyen klassz lenne közelebb kerülni a természethez és a körülöttem élő emberekhez. Persze ezt többféleképpen is megtehetem: családi kirándulások, baráti beszélgetések, és még sorolhatnánk a jobbnál jobb ötleteket. De ahhoz, hogy ezekre a minőségi élményekre több időm jusson az online világban is el kell rendeznem néhány dolgot.

A szokásokat sokszor nem könnyű megtörni. Hacsak nem utazom el külföldre, vagy valahová az erdő mélyére, ahol nem tudom nem felvenni a telefonomat vagy végig görgetni a közösségi oldalakat, akkor tudatosságra van szükség. Néhány dolgot könnyen be tudok iktatni, amelyek pozitív változást hoznak az életembe, hogy az időmet jobban fel tudjam használni. Ez igényel némi erőfeszítést. De megéri. Nem szeretném, ha úgy menne el mellettem az életem, hogy elárasztanak a hírlevelek, megállás nélkül üzeneteket és e-maileket olvasok, hírfolyamokat görgetek, és olyan információkról értesülök, amikre nem vágyom. Valódi életet szeretnék, emberekkel, élményekkel és az általam választott tartalommal. Ehhez viszont az kell, hogy a meglévőből eltávolítsak néhány részletet. Erre tavasszal tökéletes az idő. Ébred a természet, minden megújul és felfrissül…  Én is megyek a természettel.

Nem vagyok technofób és nem akarok a mesterséges intelligencia és a robotok térhódításának veszélyeiről papolni, de amikor a technológiától válik függővé az írás, a kutatás, a szervezés, de még az alapvető matematikai feladatok elvégzése is, azáltal nem hagyatkozunk saját képességeinkre, odalesz a kreatív problémamegoldás. Ahogy a kézzel írásnak megvannak az előnyei, amelyeket egyszerűen nem lehet számítógéppel vagy okostelefonnal helyettesíteni, úgy az életünk felett visszavett irányításnak is meglesz a gyümölcse.

Miért tartsunk digtális méregtelenítő kúrát?

A technológiától való szünetnek nagyon is valós előnyei vannak. Például segít elkerülni a „digitális demenciát”. Kimutatták, hogy azokban az országokban, ahol magasabb a digitális használat aránya, (például Dél-Koreában) az orvosok már fiatal korban megfigyelhető rövid távú memóriavesztésről, figyelemzavarról és érzelemszabályozási problémákról számoltak be (ezek a tünetek normális esetben jellemzően traumás fejsérülésekkel vagy életkorral összefüggő demenciával járnak együtt). Szerencsére úgy tűnik, hogy ezeknél az eseteknél nincs maradandó agykárosodás, ami arra utal, hogy a hatások ellensúlyozhatók a digitális és analóg élmények jobb egyensúlyával. Vagyis, ha nem akarunk tíz-húsz év múlva gondolkodás nélküli elhülyült zombik lenni, akkor nincs túl nehéz dolgunk, csak helyreállítani az egyensúlyt.

A dgitális detox másik előnye, hogy jobban tudunk kapcsolódni más emberekhez és növeli az empátiát. A természethez való visszatérés előnyeit nem kell részletezni. A természet megtapasztalása (még akkor is, ha ez csak azt jelenti, hogy zöldterület közelében élsz) pozitív hatással van a társadalmi folyamatokra, például növeli a bizalmat és a másokkal való együttműködést. A természetben való időtöltés segíthet abban, hogy újra kapcsolatba kerüljünk azzal az ökoszisztémával, amelynek magunk is részei vagyunk, és kapcsolatot létesíthessünk más emberekkel, szomszédokkal stb.

Nem utolsó sorban pedig több szabadidőnk lesz. Egy átlagos európai ember szabadidejének 30%-át internetezéssel tölti, és minden harmadik emberből kettő azon kapja magát, hogy akkor is megnézi a telefonját, ha az nem cseng. Mi ez, ha nem függőség?! De ha tudatosan eltávolítjuk ezt a zavaró tényezőt, meglepődünk, mennyi időnk marad más dolgokra.

Tippek a digitális méregtelenítéshez

A hírlevelekről való leiratkozás időigényes lehet, mert sok hírlevélre szinte úgy vagyunk feliratkozva, hogy nem is tudunk róla vagy rég elfelejtettük. Szerencsére vannak olyan szolgáltatásokat, mint például a Google Unroll.Me alkalmazása, amely szó szerint segít megtisztítani a postaládánkat, és könnyedén leiratkozhatunk rengeteg bosszantó spam e-mailről és hírlevélről, amelyeket nem szeretnénk megkapni.

A közösségi média kitakarítás már egy kicsit nehezebb feladat, mert egyelőre nincs olyan szoftver vagy alkalmazás, amely lehetővé tenné az emberek tömeges mennyiségének egy helyen történő kikövetését. De ha már méregtelenítünk, akkor érdemes rászánni az időt és átfésülni, hogy ki az, aki annyira érdekel és inspirál, hogy vele kapcsolatban továbbra is szeretnénk információkat és híreket kapni, és kik azok, akik egyáltalán nem érdekelnek. A közösségi média fiókjaink, legyen az Facebook, Instagram, YouTube vagy bármi feltölteniük, inspirálniuk, ösztönözniük és tájékoztatniuk kell, nem pedig felesleges összehasonlítgatásokkal és FOMO érzéssel nyomasztani.

Nem kell, hogy állandó közösségi média jelenlétünk legyen. Az élet e nélkül is megy tovább. Néha szükség van egy nagyobb tisztításra, ha úgy érezzük, hogy a digitális életünk túl nagy hangsúlyt kap valós életünkhöz képest.

Engedjük el a nyomást, hogy folyamatosan naprakészek legyünk mások életéből. Nem maradunk le semmiről. Maximum saját életünkről, ami nagy kár lenne…

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!