spot_imgspot_img
spot_img

„Gyógyíthatatlan betegség, de a gondolkodásban nem zavar.”

-

Article Top Ad (AdSense)

Búcsúzunk Tamás Gáspár Miklóstól (TGM), a kolozsvári születésű filozófustól, aki írásaival, gondolataival nem egy, de legalább két olyan nemzetet is inspirált, amelyek tisztelik kritikus gondolkodását.

Kezdtetek

A kolozsvári születésű filozófus, a magyar rendszerváltás kiemelkedő alakja 1948. november 28-án született. Diplomáját filozófiából szerezte meg a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen 1972-ben. Nem sokkal utána már megcsillogtatta kritikus gondolkodását a kolozsvári Utunk kritikai rovatában, de hamar kiderült, hogy még nagyobb dolgokra hivatott.

Célok

Élete során önös érdektől mentes célok vezérelték. Romániában szerzett tapasztalatait felhasználva vágott bele a politikai élet átalakításába. Magyarországra költözött, hogy az ELTE Bölcsészkarán tanítson, majd a nyolcvanas évek második felében az amerikai Yale-en volt vendégprofesszor.

A legkiválóbb gondolatokat, vitás eszméket halmozta egymásra az elméjében, amik szép lassan a külvilág számára is egyre érthetőbbé váltak.

Mindenkivel szemben kritikus

Senkit nem ért váratlanul, hogy demokratikus ellenzéki alakként, az SZDSZ jelöltjeként 1989-ben bejutott az első szabadon választott parlamentbe.

Tiszteletét talán azzal vívta ki magának, hogy mindenhez és mindenkihez kritikusan állt. Igazi vérbeli forradalmárként vezette a magyar embereket a változás felé.

Kép: Tamás Gáspár Miklós_Fortepan_Urbán Tamás

Nyitott személyiség

TGM-nek két hazája volt. Amellett, hogy kiemelkedő értelmiségiként mozgatta meg Magyarországot, szülőhazáját sem felejtette el. Ezt onnan tudjuk, hogy minden komolysága ellenére nyitott volt rá, hogy saját érzéseiről és gyerekkoráról is elmélkedjen.

Kadarkai Endre Világtalálkozó rádióműsorában Majka mellett ülve fejtette ki, hogy tőle sem áll távol a zene. Gyerekkorában muzsikus akart lenni, sőt, szentimentális, egyenesen romantikus alkat.

Betegsége

Tavaly októberében a Partizán adásában beszélt először nyilvánosan arról, hogy súlyos betegséggel küzd:

„Ez egy gyógyíthatatlan betegség, amit intenzív kezeléssel tűrhető állapotban lehet tartani. Ez a kezelés eléggé próbára teszi a szervezetemet, úgyhogy hol jobban vagyok, hol kevésbé. Ha nem is annyit, mint korábban, de tudok dolgozni, a gondolkodásban nem zavar. Fájdalmaim nincsenek, jóval gyengébb vagyok a kelleténél, de közvetlen életveszély pillanatnyilag nincs.”

Ma azonban halálának híre bejárja a világot. Családja erősítette meg a hírt, hogy Tamás Gáspár Miklós 74 évesen elhunyt. Kritikus gondolkodása, nyitott, színes személyisége és célratörő életének emléke örök marad.

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!