R. Szabó Zsuzsa

 

 

 

 

 

 

 

Az internetes kommunikáció jelenségei, magazin újságírás az online térben 

A tantárgyamról: Az internet párhuzamos valóságában éljük mindennapjaink jelentős részét. Egy újfajta környezet ez, aminek sok jelenségét érteni kell ahhoz, hogy jelen tudjunk itt újságíróként lenni. Az új technológiák világa a kultúrában, az önkifejezésben és önreprezentációban is, valamint az olvasókhoz való eljutás módjában is sok változást hozott. Ezek körbejárása mellett célom a médiafogyasztói magatartásokra is reflektálni. 

Az újságírás kultúráját és értékeit a jövő újságírói is meghatározzák. Szeretném az óráimon és a tananyagomban is hangsúlyozni, hogy az írás, az újságírás ebben a posztmodern világban, a mediatizált környezetben is felelősségteljes munka. Az újságírónak egyszerre kell megfelelnie a szakmai kritériumoknak és a belső erkölcsi értékrendjének is. Ugyanakkor a nagy médiazajban meg is kell találni a felületet, a helyet, a stílust, ahol és ahogy tömegekhez szól. Érteni és értetni is feladata egy újságírónak, átlátni a szakmája jelentőségét, ennek felismerésében is szeretnék segíteni. 

Magamról: A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán diplomáztam, emellett a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémián újságíró végzettséget szereztem. Pályám kezdete óta párhuzamosan tanítok és írok. Irodalomtanárként és médiaismereteket oktató tanárként dolgozom, emellett több életmódmagazinnak, női magazinnak is írtam, írok. A lélektan, a kultúra, az irodalom, a művészetek a főbb témáim, de sok fontos és súlyos társadalmi jelenséget is igyekszem szakértőkön keresztül körbejárni. 

Gimnáziumban tanító tanárként évek óta közel vagyok a fiatalok világához, látom, hogyan alakul át a dinamikusan változó médiakörnyezetben a szocializáció és a tájékozódás módja. Követem a friss jelenségeket, és az ezekre való tudatos reflektálást is fontosnak tartom. 

Egy ideig az írás mellett dolgoztam könyvkiadóban irodalmi szerkesztőként is. Tapasztalataimhoz sokat hozzátett az a munkakör is. A Bcool Magazin újságírójaként széles spektrumon mozognak a témáim, sok cikkem olvasható az online felületen és a print kiadványunkban. Remélem, hogy a diákjaimnak tudok hasznos ismereteket átadni a szakmáról.  

Mottóm: Az írás olvasással kezdődik. Tömegekhez szólni, írni csak igényesen és felelősségteljesen szabad.

Bemutatkozó cikk és videó a Bcool Magazinon rólam:

https://bcoolmagazin.hu/cool-ironk-r-szabo-zsuzsa/

 

Önéletrajz megtekintése