spot_imgspot_img
spot_img

Milyen hatással lesznek a mesterséges intelligenciák az életünkre?

-

Article Top Ad (AdSense)

A mesterséges intelligenciák megváltoztatják az általunk ismert emberi civilizációt, és egyszerre hordozzák magukban az ígéretet és veszélyt. Létük egyelőre igen megosztó, vannak előnyeik és kockázataik, és fogalmunk sincs, milyen hatással lesznek az életünkre.

A ChatGPT üstösként való felemelkedése meghatározó pillanat volt a mesterséges intelligencia számára. Felhasználók millióinak, hétköznapi embereknek tette lehetővé, hogy kísérletezzenek a mesterséges intelligenciával, és első kézből tapasztalhassák meg elképesztő képességeit. Bár még mindig vannak korlátok, a mesterséges intellienciák lenyűgöző eredményeket hoznak, egyúttal felhívják az emberek figyelmét arra, hogy milyen messzire jutottunk.

Sokan közülünk megriadunk tőlük. A mesterséges intelligenciáról szóló cikkek, podcastok és hírek majdnem olyan gyorsan szaporodnak, mint maga az AI. Ez annak a valóságnak a bizonyítéka, amiben reménykedünk és amitől félünk: mégpedig az, hogy a mesterséges intelligencia vajon mennyire alakíthatja át az általunk ismert emberiséget.

A mesterséges intelligencia nem pusztán egy újabb technológia, mint az okostelefonok és a közösségi média. Ezek egy civilizáció-módosító technológia és ezzel kapcsolatban fel kell tennünk magunknak néhány kérdést: Milyen lesz az a világ, ahol mindent a mesterséges intelligencia hat át? Vajon hogyan fog összefonódni a mindennapi életünkkel? Mi lesz az emberi gondolkodással és intelligenciával, és mit jelent majd ebben a korban embernek lenni? Mi lesz az emberi kapcsolatokkal?

Tényleg mindig szintet kell lépnünk?

A mesterséges intelligencia már most is egy erőteljes technológia, és különbözik az emberi történelem bármely más technológiájától. Ráadásul idővel nem EGY mesterséges intelligencia lesz, hanem számtalan mesterséges intelligencia lesz. A külföldi tudományos sajtó szerint a chatbot-verzióknak egyenesen saját „személyiségük” lesz. És ez nem feltételezés, és nincs is olyan messze.

Ahogy erejük növekszik, és beépülnek civilizációnk rétegeibe meglesz a lehetőségük arra, hogy megváltozzanak, fejlődjenek és kiszámíthatatlan módon viselkedjenek. Még a jó szándékú használat is nem kívánt és elképzelhetetlen következményekkel járhat. A mesterséges intelligencia ezen tulajdonságai miatt az emberiségnek le kell lassítania egy kicsit, bölcsen és ügyesen kellene együtt dolgoznia annak érdekében, hogy kiaknázhassa  a hatalmas előnyöket, amelyeket ezek az AI-k kínálnak számunkra, miközben csökkenti jelentős kockázatait.

Hogyan használjuk őket?

Az ember és a tudomány csodálatos dolgokra képes. A kérdés, hogy ezt a fantasztikus tudást mire használja. Ha elég ostoba, akkor háborúra és hatalmi harcokra, hazugságra és gyűlöletkeltésre. Ha okos, akkor olyan dolgokra, amelyből az emberiségnek csak előnye származik. Jelenleg ezek a technológiák nem jók és nem is rosszak. Csak vannak. Ahogy  könyvek is vannak és nagyszerűek, de egyszer egy őrült már kiadta a Mein Kampf-ot és tudjuk mi lett a vége. Az atomenergiát is fel lehet használni városaink energiaellátására, de használhatjuk pusztításra is, ahogy már erre is volt példa a történelemben. Sajnos úgy tűnik, nem használhatjuk ki egyetlen új technológia előnyeit sem anélkül, hogy az nem nyitna teret visszaélések és elképzelhetetlenül káros következmények előtt.

Az mindenesetre fontos kérdés, hogy a történelem vajon elég elrettentő erővel bír-e? Vajon elég-e a múlt ismerete ahhoz, hogy ne kövessük el újra ugyanazokat a hibákat? Engem személy szerint aggodalommal és félelemmel tölt el, hogy ezek az erősen megkérdőjelezhető változások és a világ politikai polarizációja milyen hatással lehet ránk és a bolygóra. Nem gondolom, hogy a mesterséges intelligenciák valaha is az emberiség végét jelentenék, mert hiszek abban, hogy az ember bármihez tud alkalmazkodni és ezért képes túlélni a legnagyobb katasztrófákat. De az nagyon nem mindegy, hogy milyen lesz az élet és mindezek a változások hová vezetnek majd.

Nagyon izgalmas változásoknak és innovációknak lehetünk tanúi, de nem becsülhetjük alá ezek következményeit.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!