Meghalt Tina Turner, a rock’n’roll királynője

-

83 éves korában elhunyt Tina Turner, aki az 1980-as évek egyik meghatározó popikonjává vált.

A többszörös Grammy- és Golden Globe-díjas Tina Turner egy valóságos úttörő volt a rock’n’roll műfajban. Jelentős mértékben formálta a 80-as éveket, még Mick Jagger is bevallotta, hogy ihletet merített lendületes, energikus élő fellépéseiből. Két évtizednyi együttélés után elvált a bántalmazó férjétől, Ike Turnertől, és egyedül robbant be a Private Dancer című albummal az 1980-as évek végén, amelynek meghatározó popikonjává vált. Életét három memoár, egy életrajzi film, és a 2021-es dokumentumfilm, a Tina örökítette meg.

Sokat betegeskedett

Bernard Doherty, a menedzsere szerda este, május 24-én jelentette be: „Tina Turner, a „Rock’n Roll királynője” békésen elhunyt 83 éves korában, hosszas betegség után a svájci Zürich melletti Kusnachtban lévő otthonában. Vele a világ elveszít egy zenei legendát és egy példaképet.”

Sajnos az elmúlt években sokat betegeskedett. 2013-ban agyvérzést kapott. 2016-ban bélrákot diagnosztizáltak nála, 2017-ben pedig veseátültetésen esett át.

Fél életében kizsákmányolta és bántalmazta a férje

1939. november 26-án született Anna Mae Bullock, és a Tennessee állambeli Nutbush-ban nőtt fel, ahol gyermekkorában gyapotot szedett a családjával. A kisváros templomi kórusában énekelt, és tinédzserként bejutott Ike St Louis-i bandájába.

Miután énekes adottságai nyilvánvalóvá váltak, Ike a Tina Turner nevet adta neki. Ezzel a  védjeggyel látta el, arra az esetre, ha elhagyná őt. Ez volt csak a kezdet a bántalmazó kapcsolatukban. Tina hamar megérezte, hogy valami nem stimmel Ike-kal, és ki akart szállni a csoportból, de nem engedte, és megütötte.

kép: pinterest

„Az Ike-kal való kapcsolatom kudarcra volt ítélve azon a napon, amikor rájött, hogy én leszek a pénzkeresője” – írta Turner 2018-as My Love Story című életrajzában. „Gazdaságilag és pszichológiailag is irányított kellett engem, így soha nem hagyhattam el.”

Ike és Tina Turner A Fool in Love című kislemezével debütált 1960 júliusában, amely bekerült az Egyesült Államok Top 30-ába, és tekintélyes listasikert indított el. De az élő fellépéseik okozták az igazi szenzációt. A 60-as évek második felében a duónak már olyan híres barátaik voltak, mint David Bowie, Sly Stone, Cher, Elvis Presley és Elton John.

Aztán Turner 1976-ban elhagyta a folyamatosan erőszakos és hűtlen Ike-ot. Utolsó kislemeze a csapattal a Baby, Get It On volt. 1978-ban véglegesítették a válást.

A rock’n’roll királynőjének felemelkedése

Turner folytatta szólókarrierjét, és az ötödik album, az 1984-es Private Dancer megjelenéséig kellett várnia arra, hogy magára öltse azt a rock’n’roll imázst, ami aztán a halála napjáig elkísérte. A zenén kívül a Mad Max 3-ban is szerepelt Mel Gibson oldalán 1985-ben. 1986-ban jelentette meg első memoárját, az Én, Tina című könyvet, ami bestseller lett. 1995-ben ő énekelte a Aranyszem James Bond-film főcímdalát.

A fényes karrier után Turner 2000-ben bejelentette visszavonulását, egy évvel utolsó szólóalbuma, a Twenty Four Seven kiadása után. Bár 2008-ban visszatért a színpadra, fellépett a Grammy-díjátadón Beyoncéval, és egy utolsó turnén, hogy pályafutása 50 évét megünnepelje. De ez volt a vége: „Elegem volt abból, hogy énekeljek, és mindenkit boldoggá tegyek” – mondta 2019-ben a New York Timesnak.

Turner gyakran mondta, hogy nem kötődik ahhoz a „legyőzhetetlen” személyiséghez, amelyet mások húztak rá. „Nem akarok feltétlenül „erős” ember lenni” – mondta a New York Timesnak. „Szörnyű életem volt. Csak folytattam tovább. Csak mész tovább, és reméled, hogy lesz valami.”

kép: pinterest

Időközben Turnert második férje, Erwin Bach német zenei producer lett, akivel 27 év együttélés után 2013 júliusában összeházasodtak, és Svájcban telepedtek le.

A sztár első gyermeke, Craig Raymond Turner volt, aki 2018 júliusában halt meg. 2022-ben hunyt el a második fia, Ronnie, 62 éves korában. Rajtuk kívül van még két örökbe fogadott fia: Ike Turner Jr. és Michael Turner.

2020-ban Turner azt mondta a Guardiannek, hogy annak ellenére, hogy súlyos egészségügyi problémái voltak, élete utolsó 10 éve a megtestesült boldogság volt.

„Az igazi és tartós boldogság a rendíthetetlen, reményteljes lélekből fakad, amely ragyogni tud, bármi legyen is” – mondta. „Ezt értem el, és a legnagyobb vágyam, hogy másoknak is segítsek igazán boldoggá válni.”

főkép: pinterest, forrás: The Guardian

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!