spot_imgspot_img
spot_img

Megerősítették: napok óta nem jön orosz kőolaj Magyarországra

-

Article Top Ad (AdSense)

Nem jön orosz kőolaj Magyarországra a Barátság vezetéken keresztül – a korlátozás Szlovákiát és Csehországot is érinti. A hírek szerint egy visszapattanó átutalás akaszthatta meg a szállítást.

A legfrissebb információk szerint a szállítás a vezeték Ukrajnában lévő részén akadt el, mégpedig egy elmaradt utalás miatt. A probléma fő oka, hogy az orosz Transznyeft nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló cégnek, mivel az orosz bankokat érintő szankciók következtében nem sikerült az átutalás.

Az orosz cég ezért leállította a kőolaj szállítását, de már keresik a megoldást arra, hogyan tudnák kifizetni az ukránok, hogy a kőolaj szállítása újra elindulhasson a Barátság vezetéken. Ennek déli ága Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát látja el orosz típusú olajjal – átlagosan napi 250 ezer hordó olaj érkezik Oroszországból ezen keresztül.

A MOL is reagált – lesz elég üzemanyag

Az itt érkező olaj felvásárlója elsősorban a MOL, a cég is reagált a hírekre. Közleményükben megerősítették: valóban nem érkezik olaj a Barátság vezetéken keresztül, de azt is hozzátették, hogy több hétre elegendő tartalékuk van a hasonló esetekre fenntartva.

„Mint ismert, az orosz olaj olcsóbb a nyugati Brent típusúnál, e különbözet miatt kell egyébként a Molnak extraprofitadót fizetnie, valamint ez teszi lehetővé a kormány által bevezetett, literenként 480 forintos hatósági ár fenntartását. Igaz, ez utóbbi a Mol százhalombattai finomítójának karbantartása miatt kieső kapacitás okán egy ideje már csak a magánszemélyek által üzemben tartott járművek számára érhető el.”

Források: MFOR, Infostart

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!