Lightyear: belefér egy Disney filmbe egy leszbikus csók?

-

Egy szempillantásnyi jelenet miatt 14 országban került tiltólistára az új Disney film, a Lightyear.

Hatalmas port kavart a Disney legújabb filmje, ami az egyik Toy Story-karaktert, Buzz Lightyear előzménytörténetét mutatja be. A problémát az azonos neműek csókja jelenti.  Hozzá kell tenni, eredetileg is kivágták belőle (De akkor mégis miért került bele? Biztos nem magától rajzolódott ki a jelenet…), ám a Pixar dolgozóinak nyomására, akik erősen kritizálták ezért a Disney-t, inkább mégis visszatették a filmbe. Igazság szerint a Disney így is úgy is pórul járt, miután nem tudott mindenkivel jót tenni. Most nem a dolgozói, hanem a fél világ kritizálja őket. Egy incifinci villanásért.

Megnéztük az ominózus jelenetet (alább te is megteheted). Nagyjából 2 másodperc. A jelenethez képes még az előbbi mondatot is tovább tartott leírni. Mégis elég volt ahhoz, hogy 14 ázsiai és közel-keleti országban – többek között Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és az Egyesült Arab Emirátusokban – betiltsák az egészet úgy, ahogy van. Ezekben az országokban szigorú, homoszexualitás ábrázolását tiltó médiaszabályozás van érvényben. De ne vegyék magukra a Lightyear készítői, mivel ugyanígy járt a Doctor Strange az őrület multiverzumában, az Örökkévalók és a West Side Story remake-je is.

A teljes történethez hozzátartozik az is: Florida államban sem voltak elragadtatva a jelenttől, ugyanis idén márciusban fogadták el Ron DeSantis kormányzó törvényjavaslatát, aminek lényege: korlátozzák az iskolában elhangzó LMBTQ-tartalmakat. A jogszabály megtiltja az állami iskolák tanárainak, hogy „szexuális irányultsággal és nemi identitás tudattal kapcsolatos tananyagot” oktassanak.

Már ekkor kritika érte a Disney-t azért, amiért szólaltak fel a törvény ellen. Aztán megtették, a Lightyearbe is visszatették a kivágott jelenetet, amelyben a Hawthorne nevű karakter szájra puszit ad a barátnőjének. Amerika kapitány, vagyis Chris Evans, aki a főhős hangját kölcsönözte díjazta a döntést, és saját bevallása szerint boldog volt, amiért a jelenetet visszatették, ellenben az viszont frusztrálja, hogy ez mindez még mindig ilyen „forró témának” számít. „Az a cél, hogy eljussunk oda, hogy ez a normális” – idézi őt a Magyar Narancs, amely egyébként fontos dologra világított rá.

2002-ben, a Scooby Doo című rajzfilmsorozat élőszereplős adaptációjában a Disney hevesen tiltakozott az ellen, hogy a Velma Dinkley nevű nyomozó meleg legyen, ahogy az James Gunn eredeti forgatókönyvében állt. Mára 360 fokos fordulatot vettek. Pont, mint a világ, hiszen mégiscsak 20 év telt, és ma már mindenütt szembejön az LMBTQ. Igen, még a Disney mesékben is.

„ LMBTQ-propagandát folytat a Disney”

Gyakran találkozni ilyen és ehhez hasonló szalagcímekkel és kijelentésekkel. Való igaz, manapság az az LMBTQ- és más társadalmi mozgalmak egyik legnagyobb támogatója lett és több, kisebb utalást arra, hogy bizony más is létezik mint anyu és apu vagy hős és hősnő szereleme. Ilyen, mikor a Toy Story 4-ben két anyuka megöleli a közös kislányukat az óvoda ajtajában.

Aztán ott van a nyílt titok: a Jégvarázs Hókirálynője, Elsa leszbikus. Ez már állítólag az első részben is találgatás tárgya volt. Akkoriban nagy nyomás nehezedett a készítőkre, és még petíció is indult annak érdekében, hogy Elsa vállalja fel nemi identitását azért, hogy a gyerekek tisztában legyenek azzal: semmi rossz és szégyellni való nincs abban, ha valaki meleg.

Úgy tartják, az első kizárólagosan meleg jelenet a Disney-filmek történetében a 2017-es A szépség és a szörnyetegben került sor, miután LeFou gyengéd érzelmeket táplál Gastonnal szemben. Ennyiben ki is merült a dolog. Nem mondtak semmit. Nem mutattak semmit. Egyszerűen csak érzékeltették a szerelmet.

A 2021-es Dzsungeltúra című filmben a MacGregor Houghton nevű szereplő azt mondja Frank kapitánynak: „már három nővel felbontotta a jegyességét, mert máshol találta meg a boldogságot.”

Jó az, ha a Disney tanít elfogadást vagy sem?

Természetesen mindkét tábornak vannak támogatói. Egyes szülők jó ötletnek tartják, hogy a megfelelő életkorban kezdetét vegye a gyermek érzékenyítése és egyúttal elfogadásra való tanítása. Mások szerint viszont nem helyénvaló, mert nem a hagyományos életmódot, viselkedést, erkölcsöt mutatja be a gyerekeknek. A szülők attól tartanak, így a gyerekek „kedvet kapnak” ahhoz, hogy melegek legyenek, de legalábbis rossz hatással lesz a fejlődésükre, a nemi identitásukra.

Ezt a kérdést hosszasan lehetne fejtegetni szakértő bevonásával, és hosszú oldalakon keresztül. Anélkül, hogy bárki pártjára állnának, vizsgáljuk meg a kérdést: mi a mese célja? Igen, a szórakoztatás meg a tanítás. Manapság pedig különösen figyelnek arra, hogy minden mese, annak tartalma szerint a megfelelő életkorban kerüljön a gyermek elé, amikor már képes megérteni, feldolgozni.

Most pedig nézzük globálisan a kérdést: A Marvel szuperhős világa – amire egész fiatalon rákattannak a gyerekek, nemhogy a felnőttek – egyre több LMBTQ+ szereplővel rukkol elő. Az elmúlt években, a legtöbb filmben és sorozatban sorra bukkannak fel. Anno 2015-ben azon is ment a vita, miként került a Star Wars – Az ébredő Erőbe meleg karakter. Amíg egyesek üdvözülték, és többet vártak volna, mások értetlenkedtek azon, miért kellett a Star Wars világában is megjelenniük.

Tehát, minek köszönhető ez a sok LMBTQ+ szereplő az utóbbi időben? Nyilvánvaló: mert léteznek. Ugyanolyan emberek mások. Egyre többen merik felvállalni nemi identitásukat. Az emberiség részei. Éppen ezért azaz életszerű, ha beleveszik őket a műsorokba is, ami persze egy felnőtt számára oké. De ezennel visszakanyarodtunk a mesék világához… vajon ott is „időszerű” bevonni a LMBTQ+ világot?

Lássuk be, a felnőttekre is ráfér az érzékenyítés a témában, nemhogy a fiatalabbakra, és igen, sokkal elfogadóbb nemzedékre lenne szükség ahhoz, hogy békességben, szabadon, boldogan élhessenek egymás mellett az emberek. Mondják, ha nem lenne ilyen erőszakos a „propaganda”, nyitottabbak lennének az emberek. Ez igaz lehet vagy csak kifogás?

Szóval, hogy a mesék segítségével születik-e az új, elfogadóbb generáció még hatalmas kérdőjel, de ez nagyban függ a szülők hozzáállásától, akik eldöntik, elviszik-e a gyereket a Lightyearre, meg a többi hasonló mesére vagy sem. A Disney csak feldobta a labdát, hogy ki csapja le, az már a szülőkön múlik.

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!