Látássérülteket támogat idén a Jónak lenni jó! kampánya

-

December 18-án láthatjuk a Duna TV-n a közmédia emblematikus éves műsorát, a Jónak lenni jó!-t, melynek idei kedvezményezettjei a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége. A jeles napon árverés is lesz, ahol a teljes befolyt összeget a több, mint 100 éve fennálló látássérültekért működő szervezet kapja.

A műsor több mint egy évtizede látható a képernyőn és azóta folyamatos fejlődésen ment át. Egyre bővülő műsorkínálattal igyekezett segíteni nemcsak a határon belül, hanem azon túl is, összefogva ezzel a nemzet egységét. Nagyon sokan vannak, akik pontosan azért várják a műsort, hogy végre méltó módon segíthessenek embertársaiknak. A közmédia mindig is nagy hangsúlyt fektetett az olyan közéleti szerepvállalásnak, mint ami a Jónak lenni jó! elnevezésű jótékonysági akciójának is célja. Az összegyűlt adományokat minden évben egy adott szervezet a média közvetítésének segítségével kapja meg.

Mindenki összefog mindenkivel

Siklós Beatrix a Jónak lenni jó! projektvezetője elmesélte, hogy a Kossuth Rádió egyik műsorában egy vak kolléga hétről hétre vezeti be a hallgatót látássérült emberek hétköznapjaiba. Ezzel is segít közelebb hozni az embereket a látássérült társaik világához.

Mi, akik látunk, nehezen tudjuk átélni, milyen vaksötétben élni, dolgozni. A projekt célja, a kiszolgáltatottság érzésének csökkentése. Akkor tudunk segíteni, ha van pénzügyi bázis. Október közepétől él az adományvonal, melyen keresztül eddig már több, mint 93 millió forint gyűlt össze.

Balról jobbra: Papp Dániel, Altorjai Anita, Siklósi Beatrix és dr. Nagy Sándor a Jónak lenni Jó! sajtótájékoztatóján (Fotó: Bruzak Noémi/ MTI)

Természetesen nem minden a pénz, a segíteni akarás arra sarkallja a közmédiát, hogy folytassa tevékenységét. A műsor célja az ismeret terjesztés és a figyelem felhívása a társadalmi felelősségvállalásra. Remélik, hogy a Jónak lenni jó! című műsor segít az embereknek tudatosabbá válni.

Formáljuk közösen a jövőnket!

Hiszek a társadalom befogadóképességében, ebben a sokszínű társadalomban, és hiszek a közös együttélésben. De ahhoz, hogy a befogadás, az együttműködés jól alakuljon, ahhoz érdemi párbeszédet kell folytatnunk a társadalom többi szereplőjével.”– nyilatkozta Dr. Nagy Sándor a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke.

Vakvezető kutya (Fotó: iStockphoto)

A szervezet fő tevékenysége elsősorban az érdekképviselet. Figyelemmel kísérik azokat a problémákat, melyek kihathatnak a látássérült emberek mindennapjaira. Ha probléma van, azt továbbítják a helyi – illetve állami szervek részére, hogy mielőbb közös megoldást találjanak. A cél, hogy a látássérült emberek is hasznos tagjai lehessenek a társadalomnak. Minél önállóbban tudják élni az életüket, minél kevésbé legyenek kiszolgáltatva másoknak a mindennapokban.

Segítség a minőségi élethez

A Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége ezen kívül számtalan módon segít a látássérült embertársainkon. Biztosítják például a tankönyvellátást az iskolákban a vak gyerekeknek.

Segítség az olvasáshoz (Fotó: iStockphoto)

A mindennapi élet megkönnyítésére olyan eszközökre van szükség, melyek a látáson kívül más érzékszerveket tudnak minél kifinomultabbá tenni. Ilyen eszközök például a fehér bot (tapogatás), a mérések alapján működő beszélő eszközök (hallás), digitális nagyítók az enyhén látássérültek részére. A teljes önállóság mellé azonban nem csak a fehér bot, hanem négylábú segítők is szükségesek. Az ő kiképzésük Csepelen történik egy külön vakvezető kutya-kiképző telepen.

Fehér bot és vakvezető kutya (Fotó: iStockphoto)

Vak embertársaink részére fejlesztették ki az ún. „távszem szolgáltatást”. A látássérült egyén egy okostelefon alkalmazáson keresztül hívhatja fel az operátort, aki a telefon kameráján keresztül minden szükséges információt el tud mondani számára. Ezáltal be tudja állítani az automata mosógépét, vagy akár meg tudja kérdezni az utcán, hogy hol van.

Látássérült férfi a Hangos-könyvtár applikációt használja (Fotó: iStockphoto)

A szervezet külön hangsúlyt fektet arra, kulturális kikapcsolódást is nyújtson a vak és gyengénlátó embereknek. A hangos-könyvtár egyike azoknak a szolgáltatásoknak, melyek látássérült társaink számára megkönnyítik a kulturális élmények megélését. Okostelefonon keresztül több, mint 6000 db könyv érhető el a könyvtárban. Ezek letölthetőek, illetve kölcsönözhetőek.

A kikapcsolódást a balatonboglári üdülő biztosítja elsősorban a látássérült gyerekek számára, ahol biztonságos körülmények között tudják eltölteni a szabadidejüket. Mivel az épület felett sajnos eljárt az idő, az adományként befolyt összeg egy részét ennek az üdülőnek a felújítására fordítják majd.

Így jótékonykodhatsz a legkönnyebben

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!