spot_imgspot_img
spot_img

Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

-

Article Top Ad (AdSense)

Karikó Katalin a kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva kapta a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat. Ezzel Karikó Katalin az első Nobel-díjas magyar nő.

A Covid-19 elleni mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez szükséges munkájukkal érdemelték ki az elismerést.

A technológia a világjárvány előtt kísérleti jellegű volt, de mára több millió embernek adták át világszerte. Ugyanezt az mRNS-technológiát jelenleg más betegségek, köztük a rák esetében is kutatják.

A Nobel-díj bizottság kijelentette: „A díjazottak hozzájárultak a vakcinák fejlesztésének példátlan üteméhez a modern idők egyik legnagyobb emberi egészségi fenyegetése idején.”

Mindkettőjükkel telefonon közölték ma délelőtt, hogy nyertek.

Karikó és Weissman az 1990-es évek elején találkoztak, amikor az Egyesült Államokban, a Pennsylvaniai Egyetemen dolgoztak. Az mRNS iránti érdeklődésük hozta őket össze. Még 2005-ben szabadalmaztatták az új technikát, ami módosított nukleozidokra alapozva hozhatják létre a kívánt mRNS-t. A közös tanulmányuk áttörést jelentett a témában, de az eredmény sokáig nem hozta lázba a tudományos világot, mígnem két cég, az amerikai Moderna és a német BioNTech elkezdett érdeklődni a munkájuk iránt. Karikó Katalin ma a Szegedi Tudományegyetem professzora, Drew Weissman pedig jelenleg is a Pennsylvaniai Egyetem professzoraként dolgozik.

források: 24.hu, BBC, leadkép: facebook

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!