spot_imgspot_img
spot_img

Karácsonyi mit iszunk?

-

Article Top Ad (AdSense)

Kétségtelen, hogy a kulturált italfogyasztás az ünnepek része. Ahány ház, annyi szokás, viszont vannak tipikus italok, amit az ünnepek alatt fogyasztunk. Nem csak hazánkban, de a világ más tájain is akadnak tradicionálisan fogyasztott kontyalávalók. A szokások mindig köthetők egy-egy jeles alkalomhoz. Az emberek az ünnepeken igyekeznek minőségi italokat fogyasztani, mik megadják a megfelelő hangulatot, és emelik az ünnep fényét, élményt, érzést, kellemes kedélyállapotot kölcsönöznek a meghitt pillanatoknak. Ez a világon mindenhol így van, viszont más-más italt preferálnak a szokások függvényében.

Magyarországon egyértelműen a borok fémjelzik a karácsonyi hangulat beköszöntét. Nálunk tehát a díszített asztal elmaradhatatlan kelléke a bor. Régebben főleg a vörös borok felé billent a hangsúly, mostanában viszont kétségtelenül vegyes a felhozatal. A pezsgőzés és a habzóborok fogyasztása is emelkedett az utóbbi években, de az egyértelmű, hogy a főszerep a szőlőből készült nedűké. Régi szokás az aperitif fogyasztása, amolyan étvágygerjesztő gyanánt, viszont hogy az épp micsoda, tulajdonképpen változó – a jó házi pálinkától, a minőségi italokig minden belefér.

Nagy-Britannia: nyilván angolosan élik meg az ünnepeket, a hagyományokra építve történik minden. A tradíciók a portói fogyasztását követelik meg. A napközbeni fogyasztás különféle likőrök, édes puncsok, és legfőképp az igazi sherry szopogatásából áll.

Németországban a sör az ünnepi asztalra kerül. Napközben az ünnepi italfogyasztás fontos része a forró puncs és a forralt bor.

Ausztriában nincs nagy különbség a németországi szokásoktól. Fontos a forró, fűszeres italok fogyasztása, mint a puncs és a forralt bort. Az ünnepek alatt előszeretettel isznak Jägermeistert, vagy melegen a Jägertee-t. A grog – ami forró víz, rum és citromlé – különleges helyet foglal el, nagyjából ugyanannyit fogyasztanak belőle, mint a forralt borból.

Franciaország: a legtöbben biztos egy bizonyos buborékos italra voksolnának, és igazuk is van. Champagne! Számos fajtáját fogyasztják ilyenkor, a teljes ünnepi étkezést lefedik vele. Fogyasztanak édeskéset, szárazat, frisset, és öreg champagne-t. Az előnye ennek az italnak, hogy szinte mindenhez megy. Lehet étkezés előtt, közben, és utána is fogyasztani.

Svédországban a Porter névre hallgató, édeskés sör jellemző. Nem csak az ünnepi asztalnál, hanem egész nap fogyasztják. Karácsonykor előkerül a hölgyek kedvence, a tojáslikőr, amit nem csak a gyengébb nem részesít ilyenkor előnyben.

Spanyolországban kétségtelenül az ünnepi ital a vörösbor. A borok közül megválogatják az épp megfelelőt, annak függvényében, melyik ételhez mi passzol a leginkább. Van, amihez a gyümölcsösebb, frissebb, könnyebb tételeket fogyasztják, de a testes, nehéz, mély benyomást keltő borokat is szeretik.

Oroszországban széles skálán mozog az ünnepi italfogyasztás. Alapvető természetesen a tea és a vodka, amellett a borokat, és tehetősebb körökben a pezsgőt is választják.

Ausztrália: Számunkra ez fura, de náluk karácsonykor is meleg van. Az még inkább furcsa, hogy nagyon sokan a strandon töltik ilyenkor az időt. Ennek okán leginkább a könnyű fehérborok és a pezsgő fogyasztása csúszik a legjobban.

Alaszkában pont ellenkezőleg, mint az előbb említett Ausztráliában, hiszen itt bizony hideg van. Mi mást is fogyasztanának, mint a forralt italokat! Tea és forralt bor élveznek előnyt, de furcsa módon az ünnepek alatt mégis a jégbor közkedvelt náluk, ami nevével ellentétben nem hideg.

A tanulság ebből a kis körképből azért levonható, mégpedig az, hogy sehol nincs ünnep alkoholtartalmú italok nélkül. A másik alapvető felismerés pedig az lehet, hogy a világ túlnyomó részén ebben az időszakban a borok viszik a prímet.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!