spot_imgspot_img
spot_img

Karácsony híres szülöttei

-

Article Top Ad (AdSense)

A karácsony az év egyik legcsodálatosabb időszaka, az ünnepi fényektől a feldíszített karácsonyfákon át a fűszeres mézeskalácsokig és a boldog ajándékozásig. Persze vannak, akiknek jóból is megárt a sok, különösen azok, akik éppen karácsonykor ünneplik a születésnapjukat.

A karácsonyi születésnapnak rengeteg hátránya lehet. Egyrészt a barátok és a család kísértést érezhetnek arra, hogy az ajándékokat kettős feladatnak tekintsék, és egyszerre ünnepeljék a karácsonyt és a születésnapot. De innen üzenjük minden karácsonyi szülöttnek, hogy nincsenek egyedül…

Sir Isaac Newton (1642–1703)

Sir Isaac Newton.-karácsony
Fotó: Wikimedia

Isaac Newton Jr. 1642-ben született az angliai Woolsthorpe-by-Colsterworth-ben Isaac Newton és Hannah Ayscough gyermekeként. Apja három hónappal születése előtt meghalt. Figyelemre méltó tanuló volt, de amikor egyszer hazaküldték anyja megpróbálta befogni a gazdálkodási munkákba. Ez azonban pont elég volt ahhoz, hogy az ifjú Newton visszatérjen az iskolába, és később része lehessen a 17. századi tudományos forradalomnak.  Fizikus, alkimista és matematikus volt. Legnagyobb hatása a Philosophiae Naturalis Principia Mathematica című könyve lett. Amellett, hogy hozzájárult tudományos ismereteinkhez, számos tisztséget töltött be, többek között volt parlamenti képviselő, 1696-ban a pénzverde mestere, 1703-ban pedig a Royal Society elnöke. 83 éves korában álmában érte a halál…

Déryné Széppataki Róza (1793-1872)

Déryné Széppataki Róza

Déryné Széppataki Róza született Schenbach Róza. Az első magyar operaénekesnő, a XIX.század leghíresebb magyar színésznője.

Szülei Pestre, az akkor még túlnyomórészt németajkú városba küldték nyelvet tanulni. 1810-ben csatlakozott a Hacker Csarnokban dolgozó színtársulathoz, amely a társulat ideiglenes helyiségeként szolgált egészen a Pesti Német Színház épületének 1812-es megnyitásáig. Ez idő alatt ismerkedett meg a társulat dramaturgjával, Katona Józseffel, később a Bánk bán című klasszikus nemzeti tragédia szerzője. Katona beleszeretett, de Róza mégis kollégájához, Déry Istvánhoz ment feleségül.

Nem sokkal ezután német vezetéknevét magyar Széppatakira változtatta. Hosszú pályafutása során sokféle szerepet játszott, legnagyobb sikereit komédiákban játszotta. 1823-ban csatlakozott a kolozsvári színtársulathoz, majd pályafutásának legtermékenyebb időszaka következett, amikor 1828-tól 1837-ig Kassán lépett fel. 1837-ben a Pesti Nemzeti Színházhoz szerződött. Ekkorra azonban a vezető kritikusok ódivatúnak ítélték előadásmódját, és kénytelen volt visszatérni a vidéki városok színpadára, 1847-ben pedig nyugdíjba vonult. Naplói, amelyek a magyar színháztörténet jelentős forrásai, 1879-ben két kötetben jelentek meg.

Sisi (1837-1989)

sisi-karácsony
Fotó: Olga/flickr.com

185 éve, 1837. december 24-én született Erzsébet császárné, közismertebb nevén Sisi, aki férje I. Ferenc József császár oldalán uralkodott az Osztrák-Magyar Monarchia trónján. A szépségéről híres Erzsébetet sokáig Európa legvonzóbb nőjének tartották. Sisi azonban mindig utálta a királyi élet szigorú rendjét és szertartásosságát, a Habsburg protokollt amikor csak tudta, megszegte. Egész életében a szépségre és a testmozgásra koncentrálva világhírű ikonná vált. A leghosszabb ideig regnáló osztrák császárné volt (44 évig), aki szabad szellemként harcolt az egyéni identitásért és függetlenségért és a magyar népért. A sors kegyetlen volt hozzá, életét több tragédia is kísérte, két gyermeke meghalt, és a békés halált sem kerülhette el. A híres királyi párról több film is készült, az eddigi leghíresebb adaptáció az 1950-es években készült, amelyben Romy Schneider színésznő Sissi szerepében szerepelt a Császárnőről szóló trilógiájában, amely azóta karácsonyi klasszikussá vált.

Humphrey Bogart 1899–1957

humphrey bogart-karácsony
Ingrid Bergmannal a Casablanca című filmben. Fotó: Annex/flickr.com

Humphrey DeForest Bogart 1899-ben született New Yorkban, Belmont DeForest Bogart és Maud Humphrey gyermekeként. Apja szív-tüdősebész, édesanyja kereskedelmi illusztrátor volt. Bogart rossz tanuló volt, és semmilyen kilátása nem volt, amikor otthagyta az iskolát. 1918-ban csatlakozott a haditengerészethez, ahol az első világháború után a tartalékosok közé került. 1921-ben debütált a színpadon,1928-ban a Dancing Town című filmben kapott egy kisebb szerepet. Az 1930-as évektől kezdve egyre több filmet is készített, de a nagy áttörést a High Sierra jelentette 1941-ben. Még ugyanebben az évben forgatták minden idők egyik legnagyobb klasszikusát, a Máltai sólymot, amit egy évvel később, 1942-ben a Casablanca követtett.

1928 és 1940 között összesen 42 filmet készített; 1941 és 1950 között 26-ot, 1951 és 1956 között 14-et. Nehéz elképzelni, hogy ennyi szereppel mindössze háromszor jelölték Oscar díjra, de végül 1951-ben övé lett a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerés Az afrikai királynő című filmben nyújtott alakításáért. Négyszer házasodott meg, leghíresebb felesége, akivel több filmben is szerepelt, Lauren Bacall volt. Kétségtelenül még ennél is sokkal több filmet forgatott volna, ha az 1950-es években nem romlott volna meg az egészsége; 57 évesen nyelőcsőrákban halt meg.

Ricky Martin (1971-)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ricky Martin (@ricky_martin) által megosztott bejegyzés

A Puerto Rico-i énekes-dalszerző 1971. december 24-én született. 11 éves volt, amikor csatlakozott a Menudóhoz, a Puerto Ricó-i fiúbandához, amely a 80-as évek végén és a 90-es években meghódította a világot. Ezt követően Ricky Mexikóba költözött, ő lett az egyik főszereplője az Alcanzar una estrella II című tévésorozatban. Első albuma, a „Ricky Martin” 1991-ben jelent meg, és tele volt olyan slágerekkel, mint a „Fuego Contra Fuego”, „El Amor de Mi Vida”, „Juego De Ajedrez”. 1994-ben a General Hospital című szappanoperában kapott szerepet, mint Miguel Morez. Ekkor szeretett bele először egész Amerika, majd 1998-ban, amikor berobbant a La Copa de la Vida című sláger, a világ többi része is rájött, hogy egy fantasztikus énekes. Mára négygyermekes apuka is…

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!