Ingyenes programsorozat vár a Néprajzi Múzeumban

-

Fennállásának 151. évfordulója alkalmából ingyenesen látogatható március 5-én a Magyar Néprajzi Múzeum. A közönség közel 30 különböző programon keresztül ismerkedhet meg a szakmai munka eredményeivel és kulissza titkaival.

Az intézmény alapítása Xántus János nevéhez fűződik, aki ázsiai expedíciójáról hazatérve hatalmas állattani anyagot (melynek legkülönlegesebb darabja egy preparált orangután volt) és közel 2500 darabos, párját ritkító kelet-ázsiai és borneói etnológiai gyűjteményt hozott magával. Ez a magángyűjtemény adta a Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának alapjait. Xántus Jánost 1872. március 5-én nevezték ki az intézmény igazgatójának.

Xántus János (Fotó: Wikipédia)

A csaknem 30 izgalmas program között lesz Térzene, Tárgysorakozó, Mese-Matiné, 150-nel a Föld körül keresőjáték nyereményjátékkal egybe kötve. Ezen kívül rendhagyó tárlatvezetések Őze Áron és Medveczky Balázs színművészekkel, valamint emléktábla avatás Fekete Ernővel. A szervezők készülnek könyvbemutatóval, izgalmas előadásokkal és beszélgetésekkel, vetítésekkel, filmfesztivál pályázattal, de lesz workshop a fenntarthatóság jegyében, interaktív digitális kiállítás, sok zene és meglepetés flashmob is a Liget Táncakadémiával. A nap folyamán fellép majd a Söndörgő együttes, valamint a Momentán Társulat is.

Fotó: Néprajzi Múzeum hivatalos Fb oldala

A látogatók egész nap kedvezményesen vásárolhatnak a helyszínen az Etnoshopban és az Etknow könyvesboltban is. Ráadásul ezen a különleges vasárnapon bepillantást nyerhetnek a Néprajzi Múzeum raktárai és restaurátor műhelyeibe is. A szervezők természetesen a speciális látogatói igényeknek is eleget tesznek majd: jelnyelvi tárlatvezetést biztosítanak a siketek és nagyothallók számára.

A részletes programterv megtalálható a Magyar Néprajzi Múzeum weboldalán.

Ez is érdekelhet:

Művészeti kiállítás márciusban

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!