spot_imgspot_img
spot_img

Fókuszban a kisméretű otthonok – Így lehet tágasabb a kis lakás

-

Article Top Ad (AdSense)

Bár az elmúlt évtizedekben csökkent Magyarországon az egy- és kétszobás lakások aránya, illetve nőtt az otthonok átlagos alapterülete, hazánkban még mindig negyedmillió egyszobás, és további 1,2 millió kétszobás lakás van. Ezekben a kisméretű otthonokban minden apró trükk jól jön ahhoz, hogy jobban kihasználjuk a szűkös négyzetmétereket vagy akár vizuálisan tágítsuk a teret. Az LG most összegyűjtötte mindehhez a legjobb tippeket.

Budapest, a kis lakások városa

Magyarországon 230 ezer lakóingatlan alapterülete nem éri el a 40 négyzetmétert, a KSH által közölt adatok alapján pedig a fővárosban találni a legnagyobb arányban kisméretű otthonokat. Budapesten a lakások közel 15%-a esik a legfeljebb 39 négyzetméteres kategóriába, ami két és félszerese a 6%-os országos átlagnak. Szintén a fővárosban kiemelkedő az egyszobás lakások súlya: a 14%-ot közelítő arány az országos érték bő duplája. Mivel a jelentősen megemelkedett ingatlanárak miatt manapság nem könnyű nagyobb lakásba költözni, érdemes átgondolni, hogy milyen megoldásokkal tehetőek minél kényelmesebbé, komfortosabbá a meglévő otthonok.

Rejtett megoldások

A kis lakásokban, főleg a régi építésű, nagy belmagasságú otthonok esetében érdemes felfelé gondolkodnunk: amit lehet, felszerelhetünk a falakra, de akár szintekkel is tagolhatjuk a teret. Egy dobogó beépítése például lehetőséget ad arra, hogy míg ezen az építményen a dolgozószobánkat alakítjuk ki, alá egy kihúzható kanapét vagy ágyat, esetleg nagyméretű fiókokat rejtsünk el. Így egy garzonlakásban is több funkciót különíthetünk el egyetlen helyiségen belül. Ha nincs lehetőségünk nagyobb beruházásra, egy ággyá alakítható kanapéval nappal közösségi térré, éjjel pedig hálószobává tehetjük lakásunk egyetlen nagyobb szobáját. Egy összehajtható vagy falra szerelt, felhajtható asztal szintén jó döntés egy kis lakásban, hiszen így csak akkor foglalja majd a helyet a bútor, amikor valóban szükségünk van rá. Ha többfunkciós helyiségünket nem szeretnénk a tévé köré rendezni, nagy hasznunkra válhat egy könnyen hordozható projektor és egy Bluetooth-hangszóró, melyekkel bármilyen napszakban házimozivá alakíthatjuk a szobát.

Legnagyobb bútoraink között a háztartási gépek

Bármilyen okosan is bánunk a tárolóhelyiségekkel, rejtett megoldásokkal, lakásunk tekintélyes méretű háztartási gépei sokszor felülírják a helytakarékosság szempontjait. A kisebb lakásokban ritkán van hely a fürdőszobában egy mosógépnek, ezért az sokszor a konyhába kerül. Mivel a kis lakásokban sokszor a teregetés is nehézséget okoz, hiszen a szárítóállvány folyamatosan sok helyet foglal és feleslegesen növeli a páratartalmat, sokan döntenek szárítógép vásárlása mellett. Az LG szerint ilyenkor érdemes egy mosásra és a ruhák szárítására egyaránt alkalmas, rendkívül helytakarékos mosó-szárítógépben gondolkodnunk. Extra megoldás az ún. TwinWash kialakítás, ami gyakorlatilag egy mini- és egy főmosógépet jelent egymásra helyezve: míg az alsó, kisebb dobban egy kis adag, addig a felső, nagyobb dobban egy nagyobb adag ruhát moshatunk egyszerre úgy, hogy közben nem veszítünk lakásunk hasznos alapterületéből.

Hasonlóan helytakarékos megoldás lehet – ha elég magas a mosógépnek helyet adó helyiség –, hogy a készülék fölé egy összeépítőkeret segítségével helyezzük el a szárítógépet. Egy kicsi, de gyakran használt konyhába érdemes olyan hűtőt választani, mint az alulfagyasztós LG modellek, melyekben megtalálható az ún. Kopp-Stop ajtónyitás. Ez azt jelenti, hogy az ajtó a hűtőfal síkjában teljesen kinyitható, így fal vagy bútor mellé egészen szorosan helyezhető, és a fiókokat is akadály nélkül ki lehet húzni. Helytakarékosság szempontjából ideális választás lehet egy alulfagyasztós hűtő, de ha nagyobb tárolóhelyre van szükség, érdemes megfontolni egy keskeny négyajtós modellt, ami 508L kapacitást biztosít mindössze 835 mm szélesség mellett.

Vizuális átverés: a térérzet

Számos apró, költséghatékony megoldással tágíthatjuk otthonunkban a teret. Egy kisméretű otthonban a világos színek és falak között tágasabbnak érezhetjük a szobát, egy kreatív fotótapétával pedig akár tengerpartot vagy nagyvárosi parkot is varázsolhatunk a falakra, ezzel növelve a térhatást. Hasonlóan sokat dobhat a térérzetünkön, ha nagyméretű tükröket helyezünk el a lakás egyes pontjain. Lakástextilekből érdemes könnyed, szintén világos darabokat választani, hogy ezzel se nehezítsük el szobánk hangulatát.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!