Ép testben ép lélek – Íme az új generációs pilates

-

Október a mellrák megelőzésének hónapja. Ennek apropóján számos olyan hazai vállalkozót és szakértőt keresünk fel, akik munkásságukkal hozzájárulnak az egészséges életmód kialakításához, valamint felhívják a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzésének fontosságára. Decker Anna pilates edző a hazánkban is egyre népszerűbbé váló mozgásformát fejlesztette tovább. Most arról mesél nekünk, mi is az a NewPilates by AD és hogyan segíti az egészségünket ez a mozgásfajta.

Komoly versenysportolói múltad van. Hogyan kerültél mégis kapcsolatba a pilatesszel?

D.A.: Ez egy nagyon érdekes sztori. Akkor találkoztam először a pilatesszel, miután már megszültem mindkét gyermekemet és az aktív élsportolói karrierem lezárult. A szülés után azonban nem voltam elégedett a testemmel. Aztán egy napon egy régi kedves egyetemi évfolyamtársam megkérdezte, nem akarom-e kipróbálni a pilatest, mert ő maga már jó ideje csinálja és hogy mennyire jó. Úgy voltam vele, miért ne? Nézzük meg, mi ez, aztán majd meglátjuk. Akkoriban élt itt Magyarországon egy olasz nemzetiségű mesteroktató, aki eredetileg Ausztráliában tanulta a pilatest. Ő tartott egy kis lakásban néhány fős csoportoknak edzéseket. Az első alkalom után éreztem, hogy a pilates igazi szerelem számomra. Nagyon jó érzés volt csinálni a gyakorlatokat. Összehasonlítva a fitnesz-aerobik edzésekkel, ahol széthajtottak minket, egy óra pilates edzés, ahol nem kell szökdellni és ugrálni, iszonyatos tónusba hozta a testemet. Rengeteg kalóriát tudtam elégetni fekvő helyzetben. Akkor azt mondtam magamban, hogy hát ez csúcs, ezt szeretném megtanulni. Egyre többet jártam edzésekre. Szerencsére a mesteroktató nemsokára indított egy edző-képzést, amit sikeresen elvégeztem és utána tanítani is kezdtem. Pár év múlva a mesterem visszatért Olaszországba én pedig átvettem tőle az edzőtermet.

Miben más a NewPilates by AD a hagyományos pilatesszel szemben?

D.A.: Habár nagyon szerettem a klasszikus edzéseken, hogy fekve edzünk, de valahogy mindig hiányoltam, hogy nincsenek álló gyakorlatok. A talaj-pilatesben is az összes gyakorlat térdelő helyzetből, hanyatt vagy hason fekvésből indul. Az egész olyan talajtorna jellegű. De állásban végzett gyakorlatok nem voltak. Mivel nekem a sportolói múltam ehhez kapcsolódik, azon gondolkodtam, hogyan tudnám még komplexebbé tenni az edzéseket. Inkább a balett-szerű gyakorlatokra összpontosítottam. Az ötlet a vendégeimnek is nagyon tetszett, így hamarosan beépítettem az edzésprogramba. Az volt az észrevételem, hogy az emberek többségének kell az adrenalin löket edzés közben, de nem mindenkinek jön be az, hogyha széthajtja magát. Ahogy felállsz, a szívműködésed megváltozik, az adrenalin szinted pedig megemelkedik. Ettől az embert nagyon jó érzet tölti el. Szóval kicsit felturbóztam a klasszikus értelemben vett pilatest. Gyakorlatilag az igények teremtették meg a továbbfejlesztés lehetőségét.

Decker Anna (Fotó: NewPilates by AD)

Hogy néz ki nálad egy edzés? Mire számítson az ember, ha teljesen kezdő?

Egy óra 55 perces. Mindig van egy kb. 5-10 perces bemelegítés, ahol többek között lábmunka, csípőemelés és felülés gyakorlatokat csinálunk. Utána következnek a fő gyakorlatok. Ezek mindig dinamikus gyakorlatok, mert a pilatesben nem tartjuk ki a mozdulatokat, úgy, mint a jógában. A mozdulatok szinte áramlanak, egyik a másikba úgy, mint az úszásánál, amikor mellúszásból gyorsra váltunk.

A pilates funkcionális tréning, tehát nem osztjuk fel a gyakorlatokat izomcsoportok szerint, mint például amikor kondi teremben edzünk. Egy-egy gyakorlat az egész testet megmozgatja, de természetesen van, amelyik jobban lábizomra vagy karizomra koncentrál. Fontos azonban, hogy a törzsizmokat az óra elejétől a végéig feszesen kell tartani. Ez a pilates egyik lényege. Ha valaki kezdő, a gyarkorlatok közben nem tudja még alkalmazni a speciális technikákat, amiket egy haladó könnyedén megcsinál. A haladó órán már gyorsabbak és összetettebbek a gyakorlatok. Ezért nem is tanácsolom, hogy valaki egyből haladó órára jöjjön, bármilyen fittnek is érzi magát hozzá. A haladó óráink tartalmaznak olyan erőigényes testhelyzeteket, amelyeket csak az tud megcsinálni, akinek már van erős has – és hátizma. Ilyen például a függesztett fekvőtámasz-helyzet. Itt ha valaki nem elég erős és nem tudja megfelelő helyzetben megtartani a derekát, akár meg is sérülhet. Ezért is fontos a fokozatosság.

Az edzéseken kívül milyen más alkalommal lehet kipróbálni ezt a fajta pilatest? Szervezel például workshopokat?

D.A.: Természetesen. Legutóbb például most október elején szerveztem egy egynapos rendezvényt, ahol a résztvevők nem csak a pilatest próbálhatták ki, hanem érdekes előadásokat hallgathattak az egészséges táplálkozással és a rendszeres testedzéssel kapcsolatban. Ezeken a workshopokon mindig kihangsúlyozom, hogy mi, nők szeressük a testünket, adjunk meg magunknak minden szükséges táplálékot és mozogjunk minél többet, de tartsuk szem előtt a mértéket. Legyen végre vége a radikális fogyókúráknak, érezzük jól magunkat a bőrükben úgy, hogy mellette egészségesek maradjunk. Nemsokára tervezem is a következő eseményt, érdemes a Facebook oldalamat figyelni ezzel kapcsolatban.

Edzés közben (Fotó: NewPilates by AD)

Mit üzennél azoknak, akik még hezitálnak, hogy elkezdjenek bármilyen mozgást vagy sportot?

D.A.: Fontos, hogy olyan mozgást végezzen az ember, amit szeret. Ha kényszerből teszi, mert a szakértők azt javasolják, ez jót tesz az egészségnek, az hosszú távon sajnos nem működik. Személyes tapasztalatom, hogy az emberek hamar feladják. Jó példa erre a futás. Elkezdenek egyedül futni. Futnak, aztán pár hét után valahogy elfogy a lelkesedés. Fontosnak tartom, hogy a mozgás sokoldalú legyen, hiszen annyiféle ember van. A NewPilates by AD olyan mozgásformát nyújt, amiben bárki megtalálhatja a számításait. Szóval csak annyit üzennék, hogy jöjjenek el egy edzésre, próbálják ki, és lehet, számukra is valódi szerelem lesz a pilates, ahogy annak idején nekem is.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!