spot_imgspot_img
spot_img

Ének, tánc és cirkusz Bulgakov regényének zenés színpadi változatában

-

Article Top Ad (AdSense)

Szente Vajk rendezésében, Balczó Péter, Sáfár Orsolya és Kálmán Péter főszereplésével tartja meg a Magyar Állami Operaház Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicaljének színpadi ősbemutatóját. A Kentaur díszleteivel és jelmezeivel, Hollerung Gábor vezényletével megvalósuló nagyszabású előadás az évadban egyetlen alkalommal, 2021. február 13-án, 20:00 órától látható az Opera Otthonra online közvetítéssorozatában a jegy.hu felületén.

Az 1930-as évek Moszkvájában Mihail Maszterov írót és Poncius Pilátus című nagyregényét az Írószövetség mindenhonnan letiltja. A regény lapjain Júdea ötödik helytartójának és Jézus (Jesua) elítélésének igazi története elevenedik meg az I. századi Jeruzsálemben. Maszterov meghallgatásán az írószövetségi jegyzőkönyvvezető, Margarita Nyikolajevna első látásra beleszeret az általa innentől csak Mesterként tisztelt íróba, bimbózó szerelmüket azonban rendőrök zavarják meg, akik a férfit elmegyógyintézetbe zárják. Ezzel egy időben Moszkvában megjelenik a Sátán…

Mihail Bulgakov szürreális-szatirikus regénye társadalomkritikai vonatkozásai, valamint mágikus, misztikus és keresztény elemei miatt csak az író 1940-ben bekövetkezett halálát követően több mint negyedszázaddal jelenhetett meg először nyomtatásban. Több mint egy évtizeden át készült főműve ezt követően egy csapásra szenzációvá vált, és elfoglalta helyét a 20. századi orosz és az egyetemes irodalom legfontosabb alkotásai között. Több filmes, televíziós és színházi adatpációt is megért, készült belőle balett és több operafeldolgozás is.

Gyöngyösi Levente zeneszerző gyermekkori könyvszerelméből Hollerung Gábor karmester, a Budafoki Dohányi Zenekar zeneigazgatójának felkérésére fogott a darab megírásába 2013-ban. A regény több idősíkban játszódó cselekményét és többrétegű értelmezését Gyöngyösi zenéjében is érzékeltetni kívánta, így jött létre a opera-musical műfaja, amiben a rock, a musical és az opera hangzásvilága keveredik a szovjet éra indulóival és számos könnyűzenei utalással. A darab librettóját Várady Szabolcs szerezte, aki Bognár Róbert és Schlanger András forgatókönyvírókkal dolgozott közösen. A művet koncertszerű változatban 2017-ben mutatták be a Miskolci Operafesztiválon.

A színpadi ősbemutatót Szente Vajk rendezi, aki első ízben dolgozik a Magyar Állami Operaházban. Zenés színházi tapasztalatai alapján a musicalek világát idéző, nagyszabású és mozgalmas színpadi produkció született, amiben a Magyar Nemzeti Balett táncosai (koreográfus: Túri Lajos Péter) és a Magyar Légtornász Egyesület akrobatái (artista koreográfus: Vincze Tünde) is szerephez jutnak. Mind a jelmezek, mind a díszletek látványvilága a rendező rendszeres alkotótársa, Kentaur munkáját dicséri. Az online előadás főbb szerepeit Balczó Péter (Mester/Jesua) Sáfár Orsolya (Margarita), Kálmán Péter (Woland), Kovács István (Sztravinszkij/Pilátus) Hábetler András (Berlioz/Kajafás) és Varga Donát (Hontalan Iván/Lévi Máté) alakítják. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Hollerung Gábor vezényli.

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!