spot_imgspot_img
spot_img

Akár otthonról is nézhetünk operákat!

-

Article Top Ad (AdSense)

Kossuth-díjas és Kamaraénekes művészek áriaestjeivel, valamint a Magyar Állami Operaház zenekari, énekkari és balettművészeinek koncertszámaival folytatódik a hétvégén az OperaLive vetítéssorozata esténként 20 órától az Opera Facebook oldalán. Az OperaSzerda keresztmetszetei közt jövő héten Az álarcosbál hallható.

Az október 10-i Maszkabál sztárvendége, Rálik Szilvia közel két évtizede az Opera magánénekese. Pályája során itthon és külföldön elénekelte az operairodalom legdrámaibb karaktereit, szerepei közül kiemelkednek Verdi, Wagner és Puccini hősnői, akik közül több a MaszkaBálon is megjelenik. Munkásságát 2014-ben Liszt-díjjal jutalmazták, s még ugyanebben az évben a Magyar Állami Operaház is Kamaraénekesének választotta, 2019-ben pedig Érdemes Művész kitüntetést vehetett át. A műsor vendége a szintén Kamaraénekes Kovácsházi István, akivel számtalan alkalommal állt együtt opera- és koncertszínpadon is. Az est rendezője Kovács Katalin, műsorvezetője Mona Dániel, zongorán közreműködik Katona Anikó

Rálik Szilvia

Az október 11-én fellépő Rost Andrea pályafutását harminc éve követheti nyomon a hazai és a nemzetközi közönség. Még főiskolás volt, mikor Gounod Rómeó és Júliájában bemutatkozhatott az Operában, és hamarosan nemzetközi karrierje is elindult először Bécsben, majd a milánói Scalában. Később Salzburgon és Londonon át egészen a New York-i Metropolitanig megismerhették a világ operarajongói, de a Távol-Kelet színpadain is gyakori vendég. Áriaestjén Puccini, Gounod és Leoncavallo tragikus hősnői mellett ikonikus Mozart-szerepeit is megidézi. A Kossuth-díjas művész vendége a 2019/20-as évad Kamaraénekese, Haja Zsolt, a meglepetésvendég pedig mindkét nap a MaszkaBál-sorozat hagyományaihoz híven egy fiatal, pályakezdő művész lesz. Az est rendezője Kováts Andrea, műsorvezetője Ókovács Szilveszter, zongorán közreműködik Hidegkuti Pálma.

Mindezeket megelőzően ma, 2020. október 9-én a Tercett-Trió-Trois harmadik epizódja ismét a csoportos művészeti tárak, az Énekkar, a Zenekar és a Balett kamaraprodukcióiba enged bepillantást Gyüdi Melitta kalauzolásával, Aczél András rendezésében. Az Opera Kórus (művészeti vezető: Csiki Gábor) Schumann spanyol népköltészetből és románcokból táplálkozó Spanisches Liederspiel (Op. 74) ciklusát mutatja be a közvetítés nézőinek Mitrasca Rebeka-Asztrid, Magassy Júlia, Somogyi Balázs és Aronescu Norbert énekkari művészek tolmácsolásában. Zenei vezető: Erdélyi Dániel, zongorán közreműködik: Leszkovszki-Tóth Éva.

Az Opera Zenekar (művészeti vezető: Kocsár Balázs) művészei közül Haydn G-dúr Divertimentóját Dóczi Áron (hegedű), Bíró Tamás (hegedű) és Dóczi Péter (cselló) közreműködésével szólaltatja meg. Debussy Petite suite-jének En bateau, Menuet és Cortège tételeit Novák András hangszerelésében Rumy Balázs (klarinét), Galavics Gábor (klarinét), Novák András (klarinét, Esz-klarinét), Csongár Péter (basszusklarinét) és Pálfi Csaba (basszusklarinét) adják elő, míg Tóth Péter három kisdobra komponált Zsoldos szerenád című bravúrdarabját Szente Gáspár, Tóth János és Császár András tolmácsolásában hallgathatják meg a nézők. 

Magyar Nemzeti Balett (művészeti vezető: Solymosi Tamás) Ronaldy Hynd Lehár Ferenc zenéjére készült A víg özvegy koreográfiájából Valencienne és Camille pas de deux-jét Carulla Leon Jessica és Rónai András adják elő Hajnal Éva zongorakíséretével. A Michael Messerer által felújított Don Quijotéből Kitri és Basil kettősét Cheprasova Elizaveta és Lagunov Ievgen táncolják. Fokin A hattyú halála-koreográfiája Tanykpayeva Aliya principál előadásába, látható, míg Petipa Csipkerózsika-variációjában a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékét, Strbka Zsófiát láthatják a nézők. Utóbbi három koncertszám zenei kíséretét Lakatos Özdemir Başak Dilara játssza zongorán. 

Rost Andrea

Jövő héten, az OperaSzerda következő, 2020. október 14-i közvetítésében Verdi Az álarcosbál című operájának keresztmetszete látható az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán. Verdi műve III. Gusztáv svéd király meggyilkolásának 1792-es eseményei köré rajzol szerelmi történetet: a politikai elégedetlenség mellett az igazi tét egy megmentésre szoruló házasság, amelynek kulisszájában a viszonzatlan szerelem és az elvakult féltékenység zsigeri érzelmei mozgatják a szálakat. Amelia és Gustavo (Riccardo) szerepében Sümegi Eszter és László Boldizsár látható, akik a MaszkaBál első adásában már adtak ízelítőt Verdi remekművéből. A további szerepeket Alexandru Agache (Renato), Fodor Bernadett (Ulrica) és Szemere Zita (Oscar) alakítják. Az est narrátora Mona Dániel, zongorán közreműködik Doman Katalin. Az opera keresztmetszetét Giuseppe Palella jelmezeinek felhasználásával Niklai Judit alkalmazza színpadra.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!