A legújabb edzésmódszer, amit élvezni fogsz

-

Gyerekkorunkból mindannyian ismerjük a hulahoop karikákat. Ezek eredetileg gyerekeknek készültek, de közel egy évvel ezelőtt egy magyar csapat felnőttek számára is kifejlesztett egy igazán szórakoztató és hatékony edzőeszközt, a DoHoop® -ot, amelynek előnyeiről Schiller-Csányi Luca gyógytornásszal beszélgettünk.

Aki valaha pörgetett már bármilyen karikát, valószínűleg tudja, hogy okozhat némi kihívást megtartani a derekunk körül. A súlyozott DoHoop® karikát pörgetve ellenben semmi nehézséget nem tapasztaltam. Annak ellenére, hogy valamivel nehezebb, mint egy hullahopp karika, ezért első pillantásra nehéznek tűnhet, mégis kényelmesen és könnyedén tudtam vele edzeni. Néhány perc elteltével azon kaptam magam, hogy folyamatosan mosolygok és akár órákig is csinálnám.

– A DoHoop karika majdnem olyan, mint egy hulahoop karika, de aki ránéz azonnal láthatja, hogy nagyon más. Miben különbözik a hullahopp karikától?

– Igazából ez nem egy hulahoop karika. Amit a játékboltokban látunk az egy játék, a sportáruházakban kapható szivacsborítású verzió pedig pilateshez és nyújtáshoz használható. Maga a mozdulat, ahogyan pörgetjük az valóban hullahopp, de a DoHoop® karika egy sporteszköz, már csak azért is, mert súlyozott. Az extra vastag szivacsborításnak köszönhetően viszont nagyon felhasználóbarát: semmilyen sérülést nem tud okozni, nem ütöget és nagyon kényelmes használni.

dohoop-csányi-luca
Schiller-Csányi Luca gyógytornász

– Hogyan született meg a karika ötlete?

– Az egész egy fakarikával indult. Az egyik tulajdonos kapott egy kifaragott karikát, aminek ugyan volt egy kis súlya, de nagyon vékony volt. Elkezdte pörgetni, majd egyre többen csatlakoztak hozzá. Végül annyira felfutottak a csoportos órák, hogy már heti huszonnégy órát kellett tartania. Ugyanakkor, mivel nem volt rajta semmilyen borítás, mindenki kék-zöld foltos lett. Ekkor kezdett el gondolkodni azon, hogyan lehetne karikát felhasználóbaráttá és még hatékonyabbá tenni. Az ezután következő időszakban hihetetlenül sok tesztelésen ment keresztül, mire eljutottunk odáig, mekkora legyen az átmérő, milyen legyen a szivacsborítás, milyen legyen a különböző típusú karikák szelvényezettsége. Nagyon sokat dolgoztunk rajta, mire elnyerte a végleges formáját.

– Hogyan formál és milyen pozitív hatásai vannak?

– Az egyik előnye, hogy úgy mozogsz, hogy szinte észre sem veszed. Amíg azon dolgozol, hogy fenntartsd, észre sem veszed azt a sok mozgást, amit közben végzel. Ezért szeretik nagyon azok is, akik nem szeretnek, vagy csak nagyon ritkán sportolnak. Ha kiegészítjük felső végtagi mozgásokkal, akkor nagyon sok kalóriát lehet elégetni vele, mert ilyenkor még jobban megemeli a pulzusszámot és beindulnak a szervezet zsírégető funkciói – félóra DoHoop®-ozással annyi kalóriát égethetünk el, mint félóra kocogással. A pulzusszám emelése serkenti a helyi vérkeringést és fokozza a zsírbontást, így veszi fel a harcot a narancsbőr ellen is, ami még látványosabb lehet, ha a Hooptima krémet is használjuk hozzá.  Gyógytornászként nagyon fontos számomra, hogy ízületkímélő módon edzünk. A haspréssel ellentétben, ami nem kíméli a gerincet, a karika egyáltalán nem terheli, és közben nagyon hatékonyan dolgoztatja meg a has, hát és csípő körüli, illetve az ún. CORE izmokat – a mélyhas és a mélyhátizmok – amelyek egyfajta fűzőként körbeveszik a gerincet. Mivel ezt a mozgást nem lehet görbe háttal csinálni, a tartásért felelős izmok is erősödnek, és a tartásunk is egyre jobb lesz.

DoHoop-karika
Fotó: DoHoop

– Legtöbbünknek a comb és a fenék körüli tájékon alakul ki a narancsbőr, a karikát viszont a derék körüli területen pörgetjük. Hogyan tud segíteni megszabadulni a narancsbőrtől?

– A DoHoop®  karikát csak derék körül szabad pörgetni, de nem csak az ott található izmok dolgoznak, hanem a far és a csípő körüli izmok is. Az apró előre-hátra mozdulatok következtében az izmok ezen a területen felváltva megfeszülnek és elernyednek – ezt izompumpának nevezzük. A narancsbőr eltávolításnak az a lényege, hogy a nyirokfolyadék eltávozzon, amelyet ezzel az izompumpával tudunk elérni. A koffein és zöldtea tartalmú Hooptima krém ehhez nagyon jó segítség, mert kívülről fokozza a keringést, vérbőséget okoz, miközben az izompumpa belülről fokozza a keringést, és így tud hihetetlenül hatékony lenni a narancsbőr elleni harcban.

– Többféle nehézségű karika létezik. Mi a különbség a különböző karikák között?

– Kezdő, haladó és turbó karikánk van. A kezdő karikát úgy alakítottuk ki, hogy könnyebb legyen fenntartani, és aki még soha életében nem hullahopp karikázott az is pár perc alatt meg tudja tanulni, ehhez két jelölő is található rajta, ahol meg lehet fogni, mielőtt elindítjuk a pörgetést. Ez a típus egy centiméter vastag habszivacs borítja és 92 centiméter a belső átmérője. Ehhez képest a haladó karika fél centiméter vastag szivacsborítást kapott és két centiméterrel nagyobb az átmérője. A turbó karika pedig eltérő vastagságú hosszabb és rövidebb szelvényeket tartalmaz, így nagyobb nyomást gyakorol a has körüli izmokra és hatékonyabb lesz az edzés.

– Elsősorban kiknek ajánljátok, és hogyan tudjuk a leghatékonyabban használni?

– Tizennyolc éven felülieknek. Ezt azért szoktuk hangsúlyozni, mert amíg nem fejeződik be a szervezetben a növekedés, addig gyerekeknél nem ajánlott szabadsúlyos edzéseket végezni. Hiába kevés az az egy kiló, mégsem szeretnénk terhelni a szervezetüket és az izmaikat. Az idősebb korosztálynál az egészségügyi állapotot kell figyelembe venni, és vannak bizonyos ellenjavallatok, mint az ízületi és gerincproblémák, illetve csontritkulás esetén sem javasoljuk. De mindig azt mondom, aki szeretne egy újfajta, innovatív sportformát kipróbálni, vagy aki nem annyira szeret sportolni és kevésbé motivált, az is megtalálja benne a számításait. Nem lehet megunni, mert állandó fejlődési lehetőség van benne: ami ma öt perc, az holnap tíz, jövő héten pedig már gyakorlatokat is tud csinálni. Ráadásul nem csak nők, hanem férfiak is nagyon szeretik, annak ellenére, hogy a mozgás egy nőiesebb csípőmozgás, ők is meg tudják tanulni fenntartani… és a has nekik is sokszor egy problémás terület.

– Egy egész edzésmódszert dolgoztok ki. Milyen edzéstípusok közül lehet választani és hogyan kell elképzelni egy DoHoop® edzést?

– Az edzőképzés most van kialakulóban, gőzerővel dolgozunk a tananyagon, ezért a karika egyelőre egyéni mozgásforma, és még otthoni használatra van. A honlapunkon nagyon sok gyakorlat van kezdő, középhaladó és haladó szinten. Aki klubtagságot vásárol, annak elérhető az egész edzésprogram: bemelegítés, felsővégtag mozgások, helyzetváltoztató mozgások, súlyzós mozdulatok karral, lépések és oldalirányú haladások. Egy teljesen felépített edzésprogram, amiből mindenki kiválaszthatja a tudásszintjének megfelelőt.

– A DoHoop® karika még viszonylag fiatal, de már nagyon sokan ismerik és használják. Milyen visszajelzéseket kaptok?

– Közel egy éve létezik a karika, és azóta nagyon sok embert tudtunk elérni. Ők arról számoltak be, hogy heti háromszor harminc perces edzéssel számszerűsítve mérhető a derékkörfogat csökkenése, és nagyon sok visszajelzést kaptunk a narancsbőr csökkenéséről. Nagyon szeretik a vásárlóink, hogy érezhető a tulajdonosok gondoskodása, illetve az emberek játékos énjét szólítja meg, és visszarepít a gyerekkorba. Azt szoktuk mondani, hogy nem láttunk még DoHoop® -ozó embert, aki ne mosolygott volna. Akik elkezdik használni, azonnal megérzik, hogy a DoHoop® nem csak a karikáról és az edzésről szól, hanem az emberekért vagyunk. Egy valóságos „lovebrand”, amiben a sport és a mozgás szeretete, és az egészséges életmód együtt van jelen.

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!