spot_imgspot_img
spot_img

A butikfesztiváloké az idei nyár – Paloznaki Jazzpiknik

-

Article Top Ad (AdSense)

Az 9. Paloznaki Jazzpiknik  az egyik szerencsés fesztivál, amit nem kellett lemondania a szervezőknek, és ahol július utolsó napjaiban, 29-30-31-én újra fesztiválozhatnak a jazz, a funk és a soul zene rajongói.

A jazz nemzetközi és hazai élvonala képviselteti majd magát, sztár-szólisták és együttesek váltják egymást a jazzpiknik színpadán. Valde Orsolya fesztiváligazgatóval beszélgettünk a szervezés nehézségeiről.

– Nagy kő esett le a szívetekről ugye, amikor kiderült, hogy nektek összejön a fesztivál?

– Igen, de még mindig bennünk motoszkál, hogy bármi történhet addig, de reméljük, semmi sem fog közbejönni. Az első perctől kezdve úgy viselkedtünk, mintha egészen biztosan meg lehetne majd az idén tartani a pikniket. Mindent úgy szerveztünk, készültünk és költöttünk rá, miközben benne van az ember fejében, hogy lehet, hogy végül nem jön össze. Tavaly kétszer is megszerveztük, annyira biztosak voltunk benne, hogy az augusztus 20-i időpontot engedélyezik, látva az országos készülődést a tűzijátékra. Ám mégis elmaradt. 

– Ugyanazokkal a fellépőkkel lehet számolni, akik tavaly is készültek, ők csak átírják a dátumot a naptárukban, vagy mindent újra kellett szervezni?

– Megpróbáltuk visszahívni a tavalyi évre betervezett előadókat. Azt gondolom, hogy ebben a Covidos időszakban legfőképp a bizalmon alapul, hogy ki jön el hozzánk zenélni. Az a két előadó lemorzsolódott, akikkel még nem dolgoztunk együtt. Viszont, akik már felléptek nálunk, és tudják, hogy amit mondunk, az úgy van, ismerik a körülményeket és szeretnek náluk játszani, azok örömmel igent mondtak. Ők már tavaly is tűzön-vízen keresztül küzdöttek azért, hogy jöhessenek és most sem tesznek másképp. Utoljára a Level 42 mondta le. Gyakorlatilag egyetlen amerikai együttes turnézik Európában, az Al’ McKay’s Earth, Wind & Fire Experience, ami az eredeti csapat utózenekara, a korábbi tagok egy részéből és új tagokkal kiegészült zenekar. Őket az elsők között hívtuk fel és kérdeztük, hogy eljönnének-e koncertezni, amikor kiderült, hogy meg tudjuk tartani a fesztivált. Azonnal ugrottak és igent mondtak, hisz amikor pár éve felléptek nálunk, nagyon jól érezték magukat. Ott tartunk, hogy előbb utóbb mindig a személyes kapcsolatokon alapuló bizalom számít.

– Miért nem kaptak az alkalmon más zenekarok is, hisz nem túl sok fesztivál tartanak az idén?

 – Eleve bizonytalanok a körülmények, az országoknak nagyon különböző a járványkezelése, különbözőek a beutazási szabályok, hetente változnak a korlátozások. Ezt a bizonytalanságot sokan nem merték felvállalni. Nyilván más, ha tudják hova jönnek, akkor könnyebben elfogadják a felkérést, mert legalább ez a bizonytalansági faktor kiesik a sok közül. Az újonnan tervezett fellépőknél még ez sem volt meg.

– Kiváltságosnak érzitek magatokat, vagytok, nektek sikerült összehozni a fesztivált?

– Sok függ attól, hogy ez nem egy óriási fesztivál. Mi egy butikfesztivál vagyunk, a közönségünk nagy része magyar és Balaton környéki, a nyaralókra építünk, akik így is, úgyis ott vannak a közelben. Ilyen szempontból könnyebb a helyzetünk, csak az előadók szintjén függünk a nemzetközi helyzettől. A zenekarok pedig főleg Európából érkeznek hozzánk. A nagyoknak deficites lett volna megrendezni a megszokott embermennyiség nélkül. Ők sem magyar, sem külföldi látogatókból nem tudták volna a megfelelő nézőszámot összeszedni. Nálunk ugyanannyian lesznek, mint egy átlagos évben.

– Miben lesz más az idei fesztivál?

– Kíváncsian várom én is, hogy a nézők miben változnak meg, mert az látom, hogy az embereknél a távolságtartás beépült a mindennapjaikba. Sokan másképp reagálnak az embertársaikra. A fesztiválunk egyik vonzereje, hogy nálunk sosincs hatalmas tömeg, még akkor is elég szellős, ha sokan vannak. Úgy gondolom, hogy emiatt könnyebben el tudják majd a bulizni vágyók engedni magukat és élvezni a pillanatot. Kíváncsi leszek, hogy a beléptetésnél lesznek-e gondjaink, ugyanis csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bejönni. Hányan próbálnak majd meg anélkül bejutni, mert nem hiszik el, hogy tényleg szükséges. Amúgy minden tekintetben úgy készülünk, mint tavaly.

A fellépők között találjuk még Candy Dulfert,Mari Biondit, a soul, az R&B, funk és a popzene keverékét játszó Mf Robots-t.  A magyarokat többek között Rúzsa Magdi, Swing à la Django együttes képviseli.

 

Sajnos  két nappal a fesztivál előtt kiderült, hogy a  csütörtöki fellépő, az Al’ McKay’s Earth, Wind & Fire Experience, nem tud jönni.

-Szomorúan jelentjük be, hogy a programban korábban szereplő Al McKay’s Earth, Wind and Fire Experience nem tud fellépni idén a Paloznaki Jazzpikniken. Nagyon megrázott minket a hír, miszerint Al McKay betegsége miatt azonnali kezelésre szorul, így az összes koncertjüket le kellett mondaniuk. Mi is nagyon csalódottak vagyunk és együttérzünk mindenkivel, aki szerette volna látni őket a színpadon. Az, hogy egy előadó megbetegszik, sajnos egy olyan tényező, amivel senki nem tudott számolni. Az Al McKay’s Earth, Wind and Fire Experience formáció helyett szintén egy legendás örökzöld lép fel július 29-én, csütörtökön; a világhírű The Gipsy Kings zenekar hozza el szívmelengető flamenco-pop dalait a paloznaki dűlőkbe! Több mint négy évtizede töretlen a Gipsy Kings sikere, a „Bamboleo”, a „Baila Me” és az „Volare” számaikkal a világ legkeresettebb és legnépszerűbb zenekarai között jegyzik őket -írta ki az oldalra a fesztiváligazgató.

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!