A burger története! Fogadjunk, hogy nem tudtad!

-

A burger, mint étel, és mint jelenség is az újkor kultúrájának része. Manapság nincs olyan ember, aki ne tudná elképzelni a szó hallatán a két fél buci közé felsorakoztatott hús, saláta, sajt alapkombinációját, számtalan féle szósszal. Mostanra annyiféle létezik belőle, hogy felsorolni is lehetetlen. Hozzá lehet jutni a gyorséttermi láncokban, éttermekben, street food pontokon, olyan étellé avanzsált, melyet a világ gasztronómiájában előszeretettel készítenek. De vajon honnan is robbant be a köztudatba? Ennek jártunk utána.

Az általános közhiedelem alapján még mindig sokan azt hiszik, hogy Amerikából származik, pedig korántsem így van. A mai formájában nem is olyan rég létezik, viszont az emberiség már elég régóta fogyasztja. A története, a kontinensen át zajló fejlődése elég messzire nyúlik vissza.

Nyilvánvaló, hogy magát a húst már régóta fogyasztjuk, viszont a leírások alapján az első húspogácsát az I. században, a Római Birodalomban alkották meg egy étteremben. A Római Birodalom terjeszkedése utat engedett a húspogácsa terjeszkedésének is Európa-szerte. Hogy miért vált kedveltté? A nyersen felvagdalt húst fűszerekkel összedolgozták és megformázták, innentől pedig csak hőkezelésnek kellett alávetni, azaz sütni. Hát nem egyszerű? Ezt az egyszerűséget használták ki a vándorló népek is. Vadászat után könnyedén el tudták készíteni, majd ahogyan a mi őseink is csinálták, nyereg alá téve még hosszú ideig fel tudták használni. A tatárok is sokat tettek hozzá, hiszen leigázva a fél világot létrehozták óriási birodalmukat, ami a mai napig a legnagyobb a történelem során.  Elvitték magukkal, és terjesztették kultúrájukat, szokásaikat, így a gasztronómiájukat is. Valószínűleg mindenki ismeri a tatár bifszteket, amiből csak formázni kellett a húst.

Nagyot ugorva a történelem ösvényein, a burger evolúciójának következő sarkalatos pontja Sandwich grófság lordja, John Montagu. A kifejezés ismerős lehet, hiszen nemes egyszerűséggel ő két kenyér közé tette a húst, mely fogyasztási forma megint csak egyszerűsége miatt elég hamar elterjedt. Aztán a XIX. században Németországban és Ausztriában a kenyér helyett zsömlébe kezdték beletenni a húst, így kezdte felvenni a burger a ma ismert formáját. Ugyancsak erre az időszakra tehető, mikor az európaiak elkezdték benépesíteni Amerikát. Az utazás akkoriban nem volt túl egyszerű, és több kikötőváros is, köztük Hamburg is központja lett a vándorlásnak. Ennek következménye pedig az lett, hogy például New York-ban erről a városról is elnevezett ételeket kezdtek árulni, például a Hamburg-steaket, hamburgert. Amerikában akkoriban óriási területeken kezdtek el gazdálkodni, jószágot nevelni, és a szabadon legelésző állatokból rengeteg hús állt a rendelkezésre. Így hát ugyancsak kenyér közé tették, és fogyasztották. Ennek a megoldásnak a hátulütője csak az volt, amit ma is tapasztalunk akár a burgereknél is, hogy a kenyér vagy zsömle közé tett alkotóelemek rendszeresen kipotyogtak és kárba vesztek. Arról nincsenek feljegyzések, ki és mikor fejlesztette tovább, de a leírások szerint egy vásár alkalmával történt meg az áttörés. Egy kifőzde tulajdonosa saját haszna érdekében, hogy a vevői gyorsabban jussanak ételhez, és akár menet közben is tudjanak fogyasztani, pogácsákat kezdett el gyúrni, és úgy tette a húst zsemle közé. Talán ez volt a street food megjelenésének első formája is. Nem is kétséges, gyorsan átvették tőle mások is, egyrészt a praktikusság, másrészt az olcsó kivitelezhetőség miatt. Innentől nem szól a fáma sok mindenről, viszont a harmincas években megalakult a Mc Donald’s, és a burger elindult világhódító útjára. Manapság már nem csak gyorsétel, nem csak street food, hanem éttermi étel is vált belőle, és a húspogácsát is felváltották már egyéb alapanyagok. Kaphatunk már halas, és vegán változatban, ehetjük dupla hússal, sok sajttal, és szinte minden fellelhető zöldséggel, sőt, még gyümölcsökkel is. Egy azonban biztos: a burger az az étel, ami meg tudta változtatni a világ gasztronómiai kultúráját!

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!