5 kedvenc Bergendy-dalunk

-

A Bergendy együttes emlékezetes dalokkal, mese- és filmzenékkel ajándékozott meg minket. A teljesen szubjektív ötös listánk kiegészítését kommentben várjuk!

  1. Minden plágiumvád ellenére, Süsü minden körülmények között a miénk!

2. Emlékeztek még erre az aranyosan bumfordi tévés tánciskolára? A főcímdal Bergendyék munkája, sőt személyesen is ott húzták a talpalávalót a stúdióban a fiataloknak.

3. Az önállósodás rántott húsba csomagolt himnusza! Avagy mindennek lehet mögöttes jelentés – vagy nem! (külön pont jár a csodálatos kosztümökért)

4. A zenekar számára az országos ismertséget az 1970-es szilveszteri televízió műsor hozta el. Hofi Géza műsorszáma három perccel rövidebb lett és a fennmaradó időt kitöltendő, előadhatták a Mindig ugyanúgy című számot. Itt még egész konszolidáltak az együttes tagjai.

5. Sajtból van a Hold!!! Bergendy István török basának öltözve és Demjén Ferenc vattacukor-frizuráját! Mi kell még?

Elhunyt Bergendy István, a Bergendy együttes alapítója és vezetője. A szaxofonos, klarinétos, zeneszerző hétfőn, 81 évesen halt meg, a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében – közölte a család az MTI-vel.

“Nagy dolog, hogy ilyen sokáig, csaknem hat évtizeden át egyben tartotta a zenekart,

amely sok korszakon és tagcserén ment át. Képzett dzsesszmuzsikusként játszott hosszú időn át slágerzenét. Nagyon kedves ember volt” – mondta az MTI-nek Zareczky Miklós énekes, aki huszonöt éven át, 1992-től volt a Bergendy együttes tagja.

az MTV stúdiójában a Bergendy együttes. 1976-ban Fortepan/Rádió és Televízió Újság
az MTV stúdiójában a Bergendy együttes. 1976-ban Fortepan/Rádió és Televízió Újság

Bergendy István 1939-ben született, francia gyökerű nemesi ősei a Felvidékről kerültek szülővárosába, Szolnokra.

A tanulás mellett úszott, vízilabdázott és tangóharmonikázni, majd szaxofonozni tanult. A középiskolában Rock néven együttest alapított, apja ösztönzésére ment a Műegyetemre, ahol három évig autómérnöknek tanult, de 1961-ben felvették a konzervatóriumba.

A felvétel 2005. december 31-én, szilveszterkor készült a Kossuth téren. MTI/Szigetváry Zsolt
Elhunyt Bergendy István MTI/Szigetváry Zsolt

Játszott a Műegyetemi Szimfonikus Zenekarban, egyik alapítója volt a közgazdasági egyetem klubjában megalakult Ifjúsági Jazzegyüttesnek, amelyben öccse, Péter szaxofononozott, fuvolázott. A Bergendy nevet 1962-ben vette fel a zenekar, és ő lett a zenekarvezető. Kezdetben az Ifjúsági Park téli helyiségében, a belvárosi Dália presszóban játszottak, nyáron az Ifiparkban léptek fel rendszeresen.

A beatkorszakban a képzett zenészekből álló Bergendy együttesnek nagy szakmai tekintélye volt, lemezfelvételtől rádiós élő adásig, koncertturnétól a Táncdalfesztiválig mindenhová hívták őket.

Fontos szerepük volt Zalatnay Sarolta első rádió- és tévéfelvételének elkészítésében, segítették pályáján Komár Lászlót, Máté Pétert.

A hatvanas évek második felétől a Bergendy együttes a dzsessz, a soul és a rock olyan egyvelegét játszva az egyik első hazai fúziós zenekar volt. 1970-ben csatlakozott hozzájuk Latzin Norbert billentyűs-zeneszerző és Demjén Ferenc basszusgitáros-énekes-szövegíró, akik révén egy csapásra országszerte népszerűek lettek, ez a sok sikert és slágert hozó korszak 1976-ig tartott.

a Bergendy együttes Delhusa Gjonnal 1977-ben Fortepan/Urbán Tamás
a Bergendy együttes Delhusa Gjonnal 1977-ben Fortepan/Urbán Tamás

1972-ben jelent meg első, saját számaikat tartalmazó albumuk Jelszó: LOVE – szeretet címmel. Olyan slágerek fűződtek a nevükhöz, mint a Jöjj vissza, vándor, a Mindig ugyanúgy, a Sajtból van a hold, a Darabokra törted a szívem vagy az Iskolatáska. Ez utóbbi A Hétfő (Hét fő) című korongon hallható, amely az első magyar konceptalbum (a nap minden órájához tartozik egy dal) és az első hazai könnyűzenei duplalemez is volt.

Miután Latzin és Demjén is távozott, az együttes 1980-tól sikeres mesejátékokat, gyermekalbumokat készített. Bergendy István szerezte a Süsü, a sárkány, a Süsüke, a sárkánygyerek, a Futrinka utca és a Sebaj, Tóbiás tévésorozatok, a 24 részes Én táncolnék veled című tévétánciskola zenéjét, emellett musicaleket (Kártyaaffér hölgykörökben, Mesélj, Münchhausen, Bohóc az egész család, Robinson és Péntek, Dobszó az éjszakában, Ördög bújjék…), valamint rock-kantátát (A rendíthetetlen ólomkatona) is írt.

A nyolcvanas években megalakította a Bergendy Koncert-, Tánc-, Jazz- és Szalon Zenekart, amelynek tizenkét tagja közül nyolc volt zenész, négy pedig énekes és vokalista.

Bergendy István zenekarvezető, zeneszerző 1984 Fortepan/Urbán Tamás
Bergendy István zenekarvezető, zeneszerző 1984 Fortepan/Urbán Tamás

Az együttes a 20. század mindenfajta könnyűzenéjét, tánczenéjét adta elő showszerűen, elegáns egyenruhákban.

Bálok rendszeres fellépői voltak, tánciskola-felvételeik lemezen, televízió-sorozatban és videokazettán is megjelentek. 2009 októberében a zenekart kisebb létszámú együttes váltotta fel, amelyet 2017-ben feloszlatott. A Bergendy tizenöt nagylemezt készített.

A magát 1971 óta kopaszra nyíró zenész az egykori Ifjúsági Parkban ismerte meg leendő feleségét. Várady Judittal 1966-ban vette feleségül, két gyermekük született.

Bergendy Istvánt számos szakmai elismerés mellett 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, 2011-ben pedig kiemelkedő zenei és előadóművészi tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjjal jutalmazták.

(via MTI, Fidelio)

Kattints további cikkeinkre!

Gyász: Koronavírusban elhunyt Bergendy István

KIADVÁNYAINK

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!