Ványi Ákos

 

 

 

 

 

 

 

Mottóm: Hivatásom a munkám.”

A fotózásról, a képi látásmódról, a megjelenő írásodhoz legjobban passzoló fotó kiválasztásáról megszerzett tudásodat nemcsak a közvetlen munkádban, hanem egész életedben tudod majd kamatoztatni. Több szépet veszel észre a világban, helyükre kerülnek a fejedben a fényképezés alapjai. Nem a géped technikai részleteivel ismerkedünk meg – hiszen mindenkinek más eszköze van –, inkább tudatosabb gondolkodásra és tisztánlátásra törekszünk.

Hogyan fényképezz, ha nincs fotós, és neked kell megoldanod akár a mobiltelefonoddal, vagy ki kell választanod az anyagodhoz leginkább illő fotókat, esetleg meg kell teremtened egy oldalon a képek és szöveg harmóniáját? Mindezekről sokat tanulhatsz itt, gyakorlati példákkal, sok kép elemzésével, közös fotózással, amikor tisztázzuk a helyes perspektívát, az élesség-életlenséget, a különböző fények alkalmazását akár fényképeznél, akár képeket válogatnál. Ezek a képességek együtt járnak, a  fotózás bizonyos ismerete nélkül általában nincs kellő képi  látásmód sem. Tekintheted egy mini fotótanfolyamnak is.

Itt is az első lecke! Ha megnézed a portrémat, háromszög világítást láthatsz, ami a klasszikus portréiskola egyik alapbeállítása  már a 19. századtól kezdve, és a mai napig működik.

Mitől jó egy portré? Milyen az igazi hírkép?  Mozgást hogyan fényképezz? Aranymetszésben van? Melyik kép legyen nagy egy újság adott oldalán, és melyik kisebb? Ehhez az eseményhez melyik lenne a legjobb kép a sorozatból? Ide pörgős akciókép vagy inkább erős szimbólum illene? Nyomtatott és elektronikus sajtóban milyen szempontok alapján  kell képet választanod?  Mikor használj stockfotót?  Végül a fényképezés csúcsa: milyen egy igazi képriport?

Az esetek nagy részében nem lesz melletted képszerkesztő, tőled várják majd a megoldást. Ha képes leszel rá, még inkább megbecsülnek a szerkesztőségben.

Olyan tudás átadására törekszem, amit az internetről nem lehet elsajátítani, amire sokszor azt mondják, nem tanulható.  Az itt kapott vizualitást az újságírói munkádban kamatoztathatod. 

Néhány szót magamról. A  MÚOSZ  fotóriporter  szakán végeztem. Több mint húsz éve vagyok hivatásos. Világot láthattam, portrézhattam Johnny Deppet Londonban, dolgozhattam a National Geographicnek,  fotózhattam Orbán Viktort a családjával Ausztriában, Soros György esküvőjét New Yorkban, de ott lehettem a  Népstadionban is a Zalaegerszeg  Manchester United felett aratott győzelménél, amikor Koplárovics Béla nevét az egész világ megismerte. A történelmi gólt senki sem tudta lefényképezni, mert a pálya másik oldalán álltunk, mindenki a Manchester United találatára számított… a sors néha ilyen.

Sok szép élményt köszönhetek a hivatásomnak, és jó tapasztalni a szakma bizalmát, de családomra, két kisgyermekemre és feleségemre vagyok a legbüszkébb.

Önéletrajz megtekintése