Borbáth Katalin

 

 

 

 

 

 

 

Mottó: Nyomorúságossá vagy gyönyörűségessé tehetjük az életet — attól függően, hogy hogyan gondolkozunk, és hogyan kommunikálunk.” (Marshall Rosenberg)

Az Asszertív kommunikáció kurzus elméleti és gyakorlati egységekből áll, ahol a bevezető után mindig ki is próbáljuk majd az elsajátított kommunikációs módszertanokat. Kommunikációs trénerként fontosnak tartom, hogy minden ismeretet azonnal ültessünk át a gyakorlatba, hogy mindenki próbálgathassa, hogy is működik a kommunikáció, ha tudatos lépésekből építkezünk.  A kurzus során áttekintjük a legjellemzőbb konfliktuskezelési stílusokat, feltérképezzük  a saját kommunikációs stílusunkat, majd a direkt és indirekt, szóbeli és testbeszéd általi közlések legújabb ismereteiból szemezgetünk. Az erőszakmentes, együttműködő kommunikációt is gyakorlati, saját életből merített példákon keresztül fogjuk megismerni és gyakorolni. Szeretnék egy rövid kitérőt tenni az online térben történő kommunikáció, a kommentek világa, és ennek asszertív lehetőségei témák felé is, hiszen a socialmedia kikerülhetetlen része a világunknak. Kulcsokat keresünk ahhoz, hogy profin kikerülhessük az elmérgesedő vitafolyamokat, helyette erőszakos reakciókat nem bevonzó, mégis korrekt mondatokkal legyünk felvértezve.

Pszichológusként sokszor találkoztam nehezen megnyíló vagy érzelmileg kiegyensúlyozatlan emberekkel, és az a tapasztalatom, hogy az asszertív kommunikációs ismeretek felhasználhatók az élet minden területén a legkülönfélébb társadalmi rétegből érkező emberekkel való együttműködésekben. Azt is látom, hogy azok, akik jobban rálátnak a saját működésükre, óriási előnnyel indulnak mindenféle emberi játszmában. Ezért is érdemes belevágni az önismereti munkába, és azért is, mert nagy felismerésekkel járó, izgalmas kaland. Erre hívlak magammal.

Mottó: Mindenkinek járna, hogy elmondják az életét.” ( Szabó T. Anna)

 Az Önismereti kurzus gyakorlati, tréningszerű, saját élményen alapuló folyamatot takar, amelynek során kis-és nagycsoportos helyzetekben szituációs gyakorlatokat végzünk, izgalmas egyéni feladatokat, tematikus teszteket oldunk meg. Célunk, hogy minél több oldalról feltérképezzük a személyiségünket. Elindulunk egy belső utazáson, és izgalmas felfedezéseket teszünk közben. A felfedezéseket professzionális reflexiók által szerezzük, amelynek során mélyebb önismeretre tudunk szert tenni.  Ezt a komoly belső munkát igyekszem majd játékos formába csomagolni és a tréning során  pszichológiai értelmeben vett safe place”-t biztosítani mindenki számára. A kurzus egyik célja az önismeret Johari-ablakának mentén a nem ismert belső területek méretét szűkíteni, a szociális és individuális énképet tartalommal megtölteni. Másik cél az énideált közelíteni a valósághoz, ezáltal az elfogadást, nyitottságot fejleszteni, növelni a személyes mentális egészség megőrzésére vagy elősegítésére használható ismereteket. A saját élményként megélt önismereti folyamat mindig egyedi tapasztalás, én személyesen minden ilyen csoportban töltekezni tudtam. Ezért bízom benne, hogy felismerésekben gazdag pillanatokban lesz részetek, és mindez a későbbiekben segít a hatékony, tiszta, a kompetencia és énhatárokat felismerő, empátián alapuló kommunikáció és megfogalmazásmód kialakításában.

Önéletrajz megtekintése