spot_imgspot_img
spot_img

Változtassuk meg az életünket erőfeszítések nélkül

-

Article Top Ad (AdSense)

A Transzcendentális Meditáció más, mint a többi meditációs technika. Elsajátítása igen egyszerű, de aztán meglepően hatékony. Olgyay Ádám transzcendentális meditáció tanár avatott be minket a részletekbe.

A Transzcendentális Meditációban mindenfajta erőfeszítések nélkül lépünk túl csapongó gondolatainkon. Nincsenek elvárások, csak egy nagyon természetes, egyszerű, erőfeszítésmentes technika. Nem kell koncentrálni, nem kell az elmét manipulálni, csak kényelmes ülésben csukott szemmel gondolni a mantrát, aminek az ismétlése maga a technika. A rendszeres gyakorlás eredményeképpen pedig sokkal kiegyensúlyozottabb, hatékonyabb és egészségesebb emberek lehetünk. És ezt tudományos tények támasztják alá.

– A Transzcendentális Meditáció (TM) nem a modern kor terméke, hanem egy több ezer éves régi módszer. Hogyan alakult ki és miről szól?

– Nagyjából 5000 évvel ezelőtt született meg, legalábbis az írásos nyomok ilyen távolságra vezetnek vissza a múltba. Ez a tudás az akkori védikus társadalomban is megtalálható volt, és a védikus iratok a mai napig őrzik. Ugyanezt a technikát alkalmazták akkor és megvolt a védikus megnevezése: gondolaton túli, vagyis transzcendentális. Már ekkor megneveztek egy negyedik tudatállapotot is, ami ezt a gondolatokon túli tudatállapotot jelölte.

Az emberi elmét nehéz lecsendesíteni, mert mindig valamit kutat.

Olyan a természete, hogy mindig az érdekesebb, a jobb és beteljesítőbb irányba halad. Ha ez a beszélgetés valaki számára érdekes, akkor könnyen oda tud figyelni rá, de ha meghallja a másik szobából a kedvenc dalát, akkor elkalandozik a figyelme abba az irányba. Vagyis az elme egyik mozzanatról a másikra ugrik, mindig keres valamit a kinti világban, ami számára beteljesítőbb. A Transzcendentális Meditációban ezt az irányt megfordítjuk, és egy mantra segítségével az elme elkezd befelé menni. Ahogy ezeket a mélységeket megéljük, ezek a mélyebb szintek még több beteljesedést hoznak, és innentől kezdve automatizálódik a folyamat.

– Milyen előnyökkel jár a TM gyakorlása?

– A leginkább mérhető előnye talán az, hogy az ember megtanulja, hogyan tud kikapcsolni, és hogyan tud hatékonyan pihenni, illetve feltöltődni. A TM egy mélyebb pihenést jelent, ami még mélyebb, mint a mély alvás. A meditáció során lelassul a légzés, és mérhetők lesznek a pihenésre utaló jelek. Ha ezt a napi rutinunk részévé tesszük, akkor megtanulunk minden másnál jobban kikapcsolódni és feltöltődni. Ha pedig megvan ez az extra pihentség és energiaszint, akkor azt jobban tudjuk kamatoztatni a meditáció utáni életünkben. A meditáció során rendeződik az idegrendszer működése, aminek egy jól mérhető aspektusa, hogy rendeződik az agyműködés. A jobb és bal agyfélteke egymáshoz harmonizálódik, illetve elkezdenek jobban működni a különböző agyi területek, amelyek más és más funkciókért felelősek. Aki gyakorolja a Transzcendentális Meditációt, annak koherensebb az agyműködése. Egy optimálisabban működő aggyal jobb és gyorsabb döntéseket tudunk hozni, jobb lesz a megküzdési stratégiánk.

– A személyes tapasztalásokon kívül sok kutatás folyik a meditációval kapcsolatban. Mit lehet tudni ezekről?

– A TM az 1950-es évek végén érkezett a nyugati világba, amikor Maharishi Mahesh jógi Indiából elvitte az Egyesült Államokba. A 60-as években egyre népszerűbb lett és egyre többen tanultak meditálni. Maharishi Mahesh jógi, aki fizikus volt és hosszú évek tudományos hátterével rendelkezett, észrevette, hogy a világ figyelme abba az irányba megy, hogy mindent mérhetővé és tudományossá tegyen. Ezért úgy döntött, hogy a technikáját is ilyen kutatások alá vonja.

A pozitív tapasztalások mellett elkezdődött egy tényszerű kutatásokon alapuló munka, melyek láthatóvá tették, hogy mi történik a testünkben a Transzcendentális Meditációnak köszönhetően.

Ezek a kutatások bebizonyították, hogy a TM egy jól definiálható tudatállapot, amelyet transzcendentális tudatnak neveztek el, és amelyben egyszerre vagyunk nagyon mély pihenésben (még mélyebben mint a mélyalvás során) és éberen. Ezután elkezdték vizsgálni az agy működését is. Ez az a terület, amelyben a legtöbb eredmény is született, de több biológiai életkorral, illetve a vérnyomással kapcsolatos kutatás is történt az elmúlt évtizedek során. Ezeket a tudományos eredményeket mind meg lehet találni, ha beütjük a google-be, bárki rá tud keresni.

– Miben különbözik ez a technika a többi meditációs technikától? Mi a különbség például a TM és a mindfulness között?

– A TM arról szól, hogy az elménk a mindenki számára ismerős gondolati szintről túllép a gondolatok nélküli világba. A technika célja az elcsendesedés, ami magától történik meg. A mindfulness segítségével, ami többféle technika gyűjtőfogalma, az elmének azon a területén mozgunk, ahol tudatosan használjuk az elménket. Ez azt jelenti, hogy valamiféle gondolatiság jellemzi, megfigyeljük a gondolatainkat, vagyis az elme megfigyelési folyamatáról van szó. A TM-ben ezt az akaratlagosságot kivesszük, mindenki a saját mantráját ismétli és ez visz egyre mélyebbre a gondolatokon túlra.

– Hogyan lehet megtanulni a meditációt?

– A tanfolyamok világszerte mindenhol ugyanúgy néznek ki, és négy alapvető lépésből állnak. Azután, hogy az ember eldöntötte, szeretné elsajátítani, négyszer kilencven percet vesz igénybe. Az első egyéni találkozón megtanuljuk a technikát és megszerezzük az első tapasztalatokat. Az azt követő háromszor kilencven percben pedig már a saját tapasztalatokra építve egy képzett TM tanár végigvisz azon, hogy mi történik a meditáció során. Nálam beszélgetős tanfolyamok vannak, amelyek során a tapasztalatokra támaszkodok. Megnézzük hogyan illeszkedik a napi rutinba, hogyan hat az elménkre és a testünkre, illetve előrevetítjük, hogy ha hosszabb távon gyakorolunk, akkor mi az, amiben a TM segítséget tud nyújtani. Ez alatt a négy alkalom alatt megtanulja és megérti az ember a Transzcendentális Meditációt. Ezt követően rendszeresen tartok utánkövető alkalmakat, amelyek során hosszabb távon tudom segíteni a meditálók útját. Aki rendszeresen az élete részévé teszi, ott mindig látunk valamilyen pozitív változást vagy előrelépést az életében.

transzcendentális meditáció
Fotó: Olgyay Ádám

– Egyre többször hallani a gyerekeknél megjelenő figyelemzavarokról. Számukra is ajánlott ez a meditációs technika?

– A TM-et alapvetően hároméves kortól lehet tanítani. Nekem is több ilyen korú tanítványom van, akik szüleikkel jönnek el hozzám, és akiket aztán a szüleik vezetnek a gyakorlatban. A gyerekek három és tíz éves koruk között egy olyan technikát kapnak, ahol nem ülni kell, hanem például óvodába menet sétálás közben lehet gyakorolni vagy akár játék közben. Mindenki annyi percet gyakorol ahány éves. Az időt tekintve náluk még nincsenek nagy elvárások, mindenki a korának megfelelően tudja növelni a meditációs idejét. Ahogy a felnőttek, úgy ők is kapnak egy mantrát, csak náluk ezt bölcsesség szónak nevezzük.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek nagyon gyorsan ráéreznek a gyakorlatra, mert jól érzik tőle magukat.

Nagyon hasznos tud lenni számukra, mert a TM segítségével meg tudják tartani a figyelmüket, nyugalomból tudnak cselekedni és kiegyensúlyozottak lesznek. Az Egyesült Államokban és Latin Amerikában már szerveznek nagyobb létszámú iskolai projekteket, ahol nagyon jól lehet látni, hogy milyen pozitív hatással van a figyelemzavaros gyerekekre. Ha bevezetnék a tantervbe, lényegesen könnyebben kezelhetők lennének a gyerekek és jobb eredményeket érnének el a tanulásban is.

– Mesélj egy kicsit a saját utadról, amely a Transzcendentális Meditációhoz vezetett téged, és arról, hogy milyen saját tapasztalataid voltak?

– 23 éves koromban találkoztam vele. Akkoriban egyetemista voltam a Szegedi Tudományegyetemen szociológiát hallgattam. Mindig volt bennem egy spirituális érdeklődés, ami a vallásos neveltetésemből származott, de nem maradt meg a vallás keretei között, hanem tovább kíváncsiskodtam. Elkezdtem spirituális fogalmakkal, filozófiával foglalkozni, és ekkor találkoztam a meditációval is. Eleinte több technikát is kipróbáltam, majd találkoztam a TM-mel. Elmentem egy ismertető előadásra és elhatároztam, hogy megtanulom.

Mindig szorongó alkat voltam, de amióta a Transzcendentális Meditációval foglalkozom, már sokkal kevésbé. Nem mondom, hogy nem érintenek meg a dolgok, de a szorongás, ami az embert hosszú ideig egy kellemetlen állapotban tartja a TM gyakorlás során elkezdett megszűnni. Már az első alkalommal, ahogy becsuktam a szemem és elkezdtem gyakorolni, egy mély megérkezés és nyugalom érzés jött, majd egy nagyon mély boldogságérzés. A TM megadta nekem a nyugalmat, amit mindig is kerestem. Amikor a hozzá kapcsolódó tudás is elérhetővé vált számomra az szintén nagyon izgalmas volt és kimeríthetetlennek tűnik a mai napig. Éppen most május 25-én lesz tíz éve, hogy megtanultam. Ezt a napot azóta a második születésnapomnak tartom…

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!