spot_imgspot_img
spot_img

Zugligeti lóvasút-végállomás – a mesés tájban egy gyönyörű épület

-

Article Top Ad (AdSense)

Zugligetet „jókedvében teremtette az Isten” Vörösmarty Mihály szerint. A Szózat költője úgy vélte, hogy „gond és bánat itt víg kacagásra derül”. A különleges atmoszférájú Zugliget egyik ékessége lett a nemrégiben felújított lóvasút-végállomás épülete, ami izgalmas történeteket őriz, és remek programokat is ígér.

 

Vadregényes táj, ahol a történelem is suttog

Zugliget egykoron Mátyás király vadászterületéhez tartozott. Akkoriban ez az erdős környék tele volt vaddisznókkal, így kapta ez a vidék a jó rejtekeiről a Sauwinkel (Disznózug) nevet. Ennek az emlékét őrzi a Disznófő elnevezésű közeli forrás. Érdekesség, hogy a 19 században a Sauwinkel első betűjének elhagyásából Auwinkel (magyarul Ligetzug) lett, amely Zugliget néven vonult be a köztudatba.

A 18. században az erdők mellett szőlők borították ezt a költőket, írókat is megihlető városrészt. Többek közt Petőfi, Gárdonyi, Krúdy is megemlékezett a környék varázsáról. Megjelentek itt már nyaralók, villák, vendégfogadók is. A 19 század második felétől Pest-Buda egyik legkedveltebb kirándulóhelyévé vált ez mesés táj. A meredek hegyoldalon azonban nehéz volt felkapaszkodni, így igény formálódott egy tömegközlekedési eszközre.

 

A lóvasútról és az épületről

1868. június 30-án indult meg az első lóvasúti járat a Lánchídfő és Zugliget között (második lóvasútként Budán). Ebben az időszakban épült meg a zugligeti lóvasút végállomás épülete is, ami ma is a Zugligeti út 64. szám alatt áll, a Libegő alsó állomásának közelében. A késő historizmus jegyeit magán viselő épület a 19. századi villák, középületek építésénél is közkedvelt svájci stílus jegyeit viselte és viseli most is magán. Egyik legszembetűnőbb jellegzetessége ennek a stílusnak a lombfűrésszel kialakított, áttört, fadíszítéssel ellátott homlokzat. A Kauser József által tervezett épület szépségét a látványos favázas tornác adja.

A bájosan csilingelő vasúti kocsikat 1896-ig lovak húzták, utána pedig a felsővezetéken érkező elektromosság. A szabadba, zöldbe vágyó városiak 1896 őszétől már villamossal utazhattak Zugligetbe. Az épület sorsa pedig összefonódott a közlekedés történetével.  Az utolsó villamos 1977 januárjában hagyta el a Zugligetet, az 58-as járatot felszámolták, így ekkortól a villamos nem járt már erre, ezért postaként, telefonközpontként, bérházként használták a funkcióját vesztett megállót. Az idő múlása meglátszott az épületen, a rendszerváltás után lakhatatlanná, használhatatlanná is vált.

Egyéb érdekességeket itt olvashatsz az épület múltjáról: https://lovasut.hu/zugliget-regen/

 

kép: fortepan/Makovecz Benjamin
kép: bcoolmagazin, napjaink

A jelen

A sokat látott épület megújulva, új pompájában várja a kirándulókat, és kulturális rendezvényekre vágyókat. Az egykori lóvasút végállomás épületének korhű rekonstrukciója 2017. szeptember 17-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

kép: bcoolmagazin
kép: bcoolmagazin

A lóvasút kulturális- és rendezvényközpontként működik: kulturális programok (koncertek, filmvetítések, könyvbemutatók, ismeretterjesztő előadások) megrendezésének ideális színtereként, valamint konferenciák és egyéb üzleti rendezvények, családi események (születésnapok, évfordulók, esküvők) exkluzív helyszíneként szolgál.

A svájci stílusú fűrészelt fa ornamentikával díszített épület Lóvasút Kulturális és Rendezvény központ néven otthont ad a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteménynek is.

Az épület másik, völgy felőli szárnya 2019 tavaszától az EBER Desszertnek is otthont ad, amiről egy másik cikkükben olvashatsz majd.

kép: bcoolmagazin

 

Ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

Az írónő, aki megmutatta, hogy velünk mindig történik valami!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!