Zoltán Erika – a Túl szexi lány – ma szülinapos

-

Zoltán Erika magyar énekesnő, táncos, producer, szövegíró, és még sok minden más. Generációk nőttek fel rajta, ikonként tiszteljük, és munkássága meghatározója volt egy egész korszaknak. Ő a mi Madonnánk, a magyar pop élet meghatározó személyisége, egy korszak jelképe. Ma ünnepli születésnapját, ami cool. Isten éltesse sokáig!

Fotó: Zoltán Erika Facebook

Zoltán Erika

Budapest, 1962. február 15 -én született, és ezzel – még ha ekkor nem is tudta, de – egy korszakot határozott meg. Már 4 éves korában tudta, hogy bizony belőle énekesnő lesz. Valahogy érezte. Zongorázni tanult, és dzsesszbalett órákra járt. 1976-ban, 14 évesen felvételt nyert Jeszenszky Mester jazz-balett iskolájába, ami abban az időben az egyetlen komoly és elismert jazz-tánc iskola volt. Sokáig meghatározó része volt életének a tánc. Szűcs Judith első országos koncert turnéjának háttértáncosa, majd három évig Karda Beáta háttértáncosa volt, mindeközben éjszakai bárokban énekelt és táncolt. 1984-ben történt számára a nagy áttörés, mikor a Balatonnál találkozott Pásztor Lászlóval, a Neoton Família együttes tagjával. Ő indította el a pályán. Első nagy slágere -a „Szerelemre születtem” -1986-ban a siófoki Interpop Fesztiválon meghozta számára a sikert.

Ezek után sikert sikerre halmozott, ami köszönhető volt a kor által megkívánt trendeknek, zeneiségének. És mivel valamelyest az ikonikus Madonna zeneiségének útján indult el és valójában egy igazi szimbólummá tudott válni ez által. Egyszerre volt kedves, és erőteljes, szexi és határozott, amivel meghódította a szíveket. Igazi ikonként énekelte a felejthetetlen dalát: „Madonna Madonna a föld gyorsan forog, Madonna Madonna születnek csillagok. Madonna, Madonna, legyen tiéd Amerika, Én nem megyek oda.”

1994-ben felvette az Erika C. művésznevet. Pályafutása során nem csak magának vívta ki az elismerést, hanem saját kiadót alapítva, A B. Boys -szal, a Tik-Tak -kal, az Emergency House – szal és a Grooveland együttesekkel is komoly sikereket ért el.

Fotó: Zoltán Erika Facebook

Tánciskola és tradíció

Zoltán Erika 1990-ben találkozott a Citadella bárban Kátai Róberttel, ahogy sokan ismerik, Robby D.-vel, aki táncosként dolgozott a szórakozóhelyen, és végül az érzékeny szálak után házasság lett kapcsolatukból. Ugyan ebben az éven alakította meg első tánciskoláját, ami meghatározó része volt az akkori tánckultúrának. Mindeközben elindult filmes karrierje is. Játszott az 1980-ban készített Ballagás című filmben, valamint a Barátok közt szappanoperában. Feltűnt a Szeszélyes évszakok kabaré jeleneteiben is.

Egy korszakot határozott meg

Mikor feléledt Magyarországon a popkultúra, ő akkor robbant be igazán a köztudatba. Korosztályok rázták magukat a diszkóban az általa előadott dalokra, így felejthetetlen estéket ajándékozott sokak számára. A Casanova, a Remete lány, Túl szexi, és a Zoltán Erika & Kiki – Nekem férfi kell!, a Grease híres betétdala- mind meghatározója pályafutásának. Erika C. a hazai zenei kultúra meghatározó alakja. Boldog születésnapot kívánunk neki!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!