Hogyan gyógyulnak a lelki traumák zeneterápiával?

-

A zene nagyon beszédes, és nagy hatással van a lelki világunkra. Gondoljunk csak bele, mennyi hangulatot képes előidézni belőlünk egy-egy dallam, hogyan dobja fel a kedvünket egy harmonikus, vidám dal és hogyan válunk szomorúvá egy melankolikus kompozicó által. Az orvostudomány is felismerte a zene gyógyító erejét – nem véletlenül használják a zeneterápia tudományát a lélekgyógyászatban is a nem tudatosult traumák feloldására.

A művészetterápia egy ágazata

Életünk során számos nehéz és megterhelő élmény érhet minket. Azonban az agyunk okos szerkezet és ha túlságosan nehéznek tűnik megbirkózni egy-egy sokkoló élménnyel, akkor blokkolja az emléket – azaz elintézi, hogy ne kelljen szembesülnünk a traumából fakadó fájdalommal. A művészetterápiás módszerekkel szimbólumok segítségével – rajz, dallam vagy akár mozgás – felszinre jöhet az emlék, igy könnyebb a feldolgozása.

Ezen belül a zeneterápia segíti a saját érzelmeink jobb megértését is, a módszeren keresztül lehetőségünk nyílik a nem tudatosult lelki tartalmaink megélésére és feldolgozására. Segítségével elindulhat bennünk egy kreatív öngyógyító folyamat, ugyanis a terápiás munka során a néma jobb agyféltekéből az érzelmek átkerülnek a tudatosabb bal agyféltekébe a már említett szimbólumok segítségével.

Zeneterápiás eszközök
Zeneterápiás hangszerek | Fotó: BMC.hu

A verbális, párbeszéden alapuló terápia bizonyos személyeknél nem jöhet szóba, például ha a szóbeli kifejezőkészség lelki okok miatt károsodik. A zeneterápia az ilyen pácienseknek nyújt elképesztően nagy segítséget – nagyon sokan nem tudnak/mernek beszélni az őket ért sérelmekről, vagy olyan negatív élmény érte őket, amit szóban nem tudnak kifejezni. Gyógyító hatását már bizonyították autista és magatartási zavarokkal küzdő gyerekeknél, de a neurózissal vagy szenvedélybetegséggel küzdő felnőttek is sokat köszönhetnek a módszernek.

„akkor történik ilyen terápia, ha egy tervezett folyamatban a képzett zeneterapeuta annak érdekében használja a zenét vagy zenei elemeket (hang, ritmus, dallam, harmónia), hogy elősegítse a kommunikációt, kapcsolatokat, tanulást, kifejezést, mobilizációt. Ezek mellett terápiás hatást gyakorol fizikai, emocionális, mentális, szociális és kognitív területeken. A zeneterápia célja, hogy az egyén lehetőségeit feltérképezze és sérült funkcióit helyreállítsa, így jobb intrapszichés és interperszonális integrációt tegyen lehetővé, azaz, hogy a személy életminősége javuljon.”

Az 1900-as években merült fel a zene klinikai alkalmazása, amikor is az első világháború után Amerikában zenészek utaztak együtt a katonai kórházakkal. Itt több ezer olyan veterán hallgatta a játékukat, akik között sokan sokkos állapotban voltak, traumatikus élményen mentek keresztül, de a zene hatására gyorsan javult állapotuk így a zeneterápiának gyorsan felismerték pozitív hatását. Később elterjedt a klinikai orvoslás területén is, nagyrészt csoportos formában alkalmazzák. A résztvevők általában ritmikus feladatokat kapnak, melyeket bizonyos hangszerekkel (dob, xilofon stb.) vagy saját kezükkel (taps) kiviteleznek – a cél, hogy a a csoportban összhang alakuljon ki.

Zeneterápiás foglalkozás
Zeneterápiás foglalkozás | Fotó: Papageno.hu

A zeneterápia hatásai

Számtalan kutatás alátámasztotta már a pozitív hatásait, például bebizonyították, hogy a harmonikus zene erősíti az immunrendszert –  hatására több dopamint és szerotonint termelünk, aktívabban dolgozik a szívünk, az EEG aktivitás pedig közeledik az alfa állapothoz. Szintén orvosi tény, hogy bizonyos zenei hatásokra csökken a fájdalomszintünk. Összességében az agy működése megváltozik, az agyiaktivitás-mintázatok a zene hatására pozitív irányban átalakulnak.

Napjainkban a zeneterápiát használják kreativitás fejlesztésére, kommunikáció és személyiségfejlesztésre és konfliktuskezelésre is. Másodsorban testi, lelki, beilleszkedési zavarok, rendellenességek és ezzel összefüggő betegségek kezelésénél is hatásos lehet.

Egy terápiás szakasz után kedély- és tudatállapot-változás érhető el, ilyenkor a beteg megért vagy el mer mondani dolgokat, azaz a verbális terápiát is előkészíthetjük vele. Hatására megváltozik a pulzus, a légzés, de még a bőr elektromos vezetőképessége is. A zene képes felélénkíteni a depressziós, vagy magába zárkózott személyt. A zeneterápiát nem csak a lélekgyógyászatban, hanem az egészségügy egyéb területein is előszeretettel alkalmazzák. Javulás érhető el az alábbi betegségekben:

  • Autizmus
  • Agyi sérülések
  • Alzheimer-kór vagy demencia
  • Szülés és újszülött gondozás
  • Halláskárosodás
  • Fájdalom enyhítése
  • Fizikai fogyatékosság – pl. mozgás javítása
  • Skizofrénia

Hogyan működik?

A zeneterápia abban különbözik leginkább a beszélgetős terápiáktól, hogy garantált a gyermeki őszinteség – élményekre épít, nincs szükség szavakra, magyarázatokra, analizálásra. Ez pedig segít a kreatív funkciók újraélesztésében és beindítja bennünk az élményfeldolgozó és öngyógyító folyamatokat.  A zeneterápiás foglalkozások történhetnek csoportosan illetve egyéni formában. Az első interjúk során a zeneterapeuta felméri a kliens állapotát, a kliens ún. kommunikációs módját, az együttműködés és a tanultság fokát, és kiválasztja az adott személynek leginkább megfelelő lehetőséget.

A zeneterápia lehet egyéni vagy csoportos is.
A zeneterápia lehet egyéni vagy csoportos is. | Fotó: Bocskai Rádió

Vannak esetek, amikor ötvözik a különböző nonverbális kifejezési formákat – ezt komplex zeneterápiának nevezzük. A jelenlévők itt a zene által felszínre került élményeket mozgással vagy rajzolással fejezik ki, majd megosztják egymással szóban is az élményeiket. Ezzel segítik az önkifejezést és a szociális készségek is fejlődnek a csoportélmény által.

Források: itt, itt és itt

Ezért érdemes zenét tanulni a gyermekeknek

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!