A Zene Európai Ünnepe

-

A Zene Európai Ünnepe az élő zene ünnepe. Elsődlegesen a zene sokszínűségének bemutatása a cél, függetlenül milyen műfajról van szó.

Fotó: Pixabay

A zene mindenkié!

A zene azért csodálatos dolog, mert egyaránt mindenkié lehet. Nem ismer határokat, nem függ nemzetiségtől, hovatartozástól, kortól és nemtől. A a muzsika és a dallamok sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak, mint sokan gondolnák. Nem csak hogy összeköti az embereket, az emberiséget, hanem egy olyan közös nyelv, amelyet mindenki megért. Azok is képesek érteni az által sugallt érzéseket, közlést, akik saját maguk nem művelik, nem tanulták. A zene olyan változatos, mint égen a csillagok rajzolata, oly jellemző a népekre és azok kultúrájára, mint semmi más. Egyedisége ezért megkérdőjelezhetetlen, hiszen szívből jön.

Fotó: Pixabay

„Kinek módjában áll a zene nyelvén beszélni, annak szavát az egész világ érti”  (Thomas Braun)

Szinte egykorú az emberiséggel

Az emberiség hajnala óta használjuk a zeneiséget. Ütemekkel, hangokkal is kommunikáltunk. Fontos szerepe van, hiszen feltárhatjuk vele gondolatainkat, kifejezhetjük általa lelki világunkat. Tehát amióta létezünk zenélünk, vagy átéljük az általa okozott élményt. Örömöt ad, felszabadítja az érzéseinket, és segít a fizikai, mentális egészségünk megőrzésében. Fő elemei a ritmus, a dallam, ezek összessége- mely harmóniákká áll össze.

Fotó: Pixabay

Eleinte az emberek csak a ritmusokat használták. Már a tudósok is több alkalommal bebizonyították, hogy a ritmusoknak nagy szerepe van az ember testre, annak működésére. Ahogy fejlődtünk, úgy a ritmusok mellé megérkeztek a dallamok, amit eleinte vallási célokra használtak, vagy rituálékon alkalmaztak. A mai világban már számtalan stílusú hangzás létezik, fejlődtek a hangszerek, és ezzel együtt az is, hogy magát a hangokat mire használhatjuk. A zenével szocializálódunk, társunk lehet szomorúságban, vidámságban. Ellazulhatunk általa, felfokozott állapotba kerülhetünk. Végigkíséri az életünket, és többet ad, többet segít, mint gondolnánk.

Fotó: Pixabay

Miért érdemes tanulni a zenélést

  • Javítja a hallást, és a gondolkodást
  • Fejleszti a nyelvi készségeket
  • Segítség lehet, egyéb tanulmányokban is.
  • Hatással van az érzelmi intelligencia fejlesztésére
  • Csökkenteni tudja a stresszt
  • Erősíti a koncentrációs képességet

A zene tehát tényleg mindenkié és mindenkinek szüksége van rá, akár ha műveli, akár ha hallgatja.

Fotó: Pixabay

A Zene Európai Ünnepe

A Zene Európai Ünnepének kitalálója, Maurice Fleuret komponista, zeneszakértő, újságíró volt. Nagyon sok zenei fesztivált szervezett, és éveken keresztül foglalkozott a fiatal tehetségekkel. A zene ünnepét először 1982-ben, Franciaországban tartották meg a csillagászati nyár első napján, hogy ezt a napot mindenki zenéléssel, zenehallgatással ünnepelje meg. Az első ünnepet az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang támogatta ami azóta már nemzetközi szintűvé nőtte ki magát. Több mint 100 országban rendezik meg ugyanazon a napon, június 21-én. Érdekesség az ünnep kapcsán, hogy A Zene Európai Ünnepének történelmi okiratát, 1997-ben 12 európai ország, 16 városa írta alá- méghozzá Budapesten.

Az esemény / ünnep, elsősoran szabadtéri rendezvényeket jelent, amire minden országban kérnek fel zenészeket. Parkokban, tereken, és sétáló utcákban szólalnak meg ilyenkor a hangszerek, kisebb koncertek, de előfordul olyan is, amikor mondjuk múzeumok adnak teret a megtartására. A stílusok egyértelműen keveredhetnek, hiszen ez a nap örömünnep, a zene- a zenélés ünnepe.

Sándor Szabolcs – A zene mindenkié, de a zenei pálya csak a kitartóké lehet!

Falusi Mariann: „Ha nem érzem úgy, hogy sírni kell, akkor baj van”

Marton Szabolcs: „Szeretem a merész zenéket”

 

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!