Yoko Ono: a lázadó, akit soha nem szerettek az emberek

-

John Lennon egykori felesége, a polgárpukkasztó és rendíthetetlen pacifista művész éppen ma, február 18-án 88 éves. Yoko Ono egy roppant összetett és erős egyéniség, aki mindig a saját szabályai szerint éli az életét… ami tele van érdekes részletetekkel.

Yoko Ono nem csak John Lennon felesége volt. Ő annál sokkal több és az élete is sokkal bonyolultabb annál, mint hogy ennyiben hagyjuk. Egy sokoldalú és öntörvényű művész, aki mindig a saját feje után megy. Hallgat a megérzéseire és az ösztöneire, és még 88 évesen is aktív életet él. Néhány pillanatkép Yoko Ono életéből…

Egy láthatatlan virág:

An Invisible Flower (Egy láthatatlan virág). Ez a címe Yoko Ono 19 évesen írt könyvének, amelyet évtizedekkel később, fia Sean Ono Lennon talált meg anyja könyvespolcán. A történet a világ láthatatlan szépségeiről szól, amelyet csak egyetlen fiú, Smelty John képes meglátni. A történet már nyolcéves korában megszületett a kis Yokoban, amikor szülei a második világháború idején, 1941-ben Japán északi részére küldték. A táj olyan volt, akár egy Van Gogh festmény. Gyönyörű volt, a kislánynak mégis nagyon hiányoztak édesanyja tokiói kertjükben virágzó színes rózsái. Aztán egy napon a messzi távolban egy hófehér rózsát pillantott meg. Odaszaladt, de mikor közelebb ért, a rózsa nem volt sehol. Másnap a még mindig érezte ott a rózsa illatát, de a szomszéd fiú, akivel visszament, hogy megmutassa neki mit látott, beleszagolt a levegőbe, de nem érzett semmit, és azt mondta: “Nincs itt semmi. Mondtam, hogy itt túl hideg van egy rózsának.” Amikor 1966-ban  John Lennonnal megismerkedtek, a férfi beleszagolt a levegőbe, mintha őt szagolná meg, Yoko azonnal tudta, hogy megtalálta Smelty Johnt. “Tudtam, hogy ő az egyetlen ember a világon, aki lát engem”.

yoko ono-john lennon
Fotó: flickr.com

YokoésLennon:

Yoko Ono és John Lennon így írták le a nevüket. Úgy gondolták, hogy ketten egyek és ezt írásban nem lehet máshogy kifejezn. 1966-os találkozásuk után szerelmük csak 1968-ban kapott lángra, miután Lennon elvált feleségétől és első gyermeke anyjától, Cynthia Powell-től. Yokoval innentől kezdve elválaszthatatlanok voltak, a sajtó és a társadalom azonban nem nézte jó szemmel a kapcsolatukat. Míg John Lennon munkáját az égig magasztalták, addig a világ nem tudott mit kezdeni a Yoko által megformált erős női művész karakterrel, akinek ráadásul ekkora hatása volt a zenészre. Egy 1969-es skóciai autóbalesetük után Lennon még a stúdióban sem tudott Yoko nélkül létezni, ezért szó szerint ágyastul beköltöztette a Beatles Abbey Road című albumának felvételeire. A zenekar utoljára 1969. augusztus 20-án volt együtt a stúdióban, ezután Lennon feloszlatta a Beatlest és egy évekig húzódó vita kezdődött Lennon és Paul McCartney között.

A zenekar febomlásáért pedig mindenki Yoko-t hibáztatta.

John Lennonnal leghíresebb közös daluk az 1971-ben megjelent Happy Xmas (War Is Over), amellyel a vietnami háború ellen tiltakoztak, és amely azóta is az egyik legnépszerűbb karácsonyi dal. Jóllehet a munka nagy része albumuk “B” oldalán az ő nevéhez fűződik, zenésztársai soha nem vették komolyan. Ennek ellenére az évek során rengeteget dolgoztak együtt férjével, Számos közös dalt készítettek a béke jegyében, és a mézesheteiket is a háborúk elleni tiltakozással töltötték. Egészen addig, míg Yoko 1973-ban ki nem tette John szűrét, amely mindkettőjük életben egy kétéves mélypontot jelentett, amelynek végül egy nagy egymásra találás lett az eredménye 1975-ben.

Darabokra vágva:

Yoko Ono - cut piece
Yoko Ono Cut Piece című performansza Fotó: flickr.com

Yoko Ono gyerekkorában zongorázni és énekelni tanult, majd később zeneszerzést, és az elmúlt több, mint 40 év során seregnyi albumot adott ki.  De nem csak zenész volt, hanem a konceptuális és a performansz művészet egyik úttörője is. A Cut Piece néven ismertté vált előadásával az emberek közötti egyenlőségre hívta fel a figyelmet, melyet először Kioto-ban, majd New Yorkban, Londonban és aztán 2003-ban Párizsban is bemutattak.

Mindig szerette provokálni a közönségét.

Ebben a performanszában különböző ruhadarabokat vágott le magáról, majd a hallgatóságot is kérte, hogy csatlakozzon hozzá. Az előadás végén aztán a nemek, az osztály és a kulturális identitás kérdéseivel szembesülve csendben ült, amíg a darabot saját belátása szerint be nem fejezte. Jóllehet zenés és egyéb munkáit gyakran félreértették, minden művészi alkotása a hagyományokkal való szakításról szólt,  amelyekkel önmagát is arra kényszerítette, hogy radikális legyen, és megküzdjön mindennel, ami új.

John Lennon halála és a magyar kapcsolat:

1980. december 8-án este Yoko és John éppen hazafelé tartott a Walking on Thin Ice című dal stúdiómunkálatai után. Lennon a szokásostól eltérően nem akart házuk elé behajtani az autóval, ezért még az utcán kiszálltak, hogy minél előbb el tudjon köszönni 5 éves kisfiuktól, Sean-tól… Amikor az autóból kiszálltak Mark David Chapman hátulról öt lövéssel lelőtte a zenészt.

Yoko Ono életének ezután a magyar származású  Havadtöy Sámuel lett meghatározó szereplője,

akivel 1992-ben Budapestre is ellátogattak a férfi műkereskedésének (Galéria 56) megnyitójára. A magyar származású Amerikában élő lakberendező és művész 22 éven keresztül volt Yoko színes művészéletének és egyedi stílusú személyiségének tökéletes háttere. Nem csak szerelme és élettársa volt, de munkájának részese is volt, aki Yoko kérésére John Lennont is képviselte a Beatlest érintő ügyekben. Miközben mindenben alárendelte magát a sokszor szeszélyesen viselkedő Yoko Ono-nak saját művészkarrierje is ki tudott teljesedni, amire Yoko Ono feminizmusa is nagy hatással volt.

Yoko, a béke örök harcosa:

imagine-yoko ono
Imagine Peace Tower Reykjavíkban
Fotó: visitreykjavík.is

December 21-e a téli napforduló. Az év legrövidebb napja. 2018-ban ezen a napon kigyulladtak az izlandi Imagine Peace Tower fényei. Az alkotás, amelyet Yoko Ono 2007-ben készített férje, John Lennon emlékére a béke és a remény tartós szimbóluma a sötétségben. A torony évente csak három másik alkalommal világít: John Lennon októberi születésnapjától decemberi halálának évfordulójáig, minden tavasszal, John és Yoko házassági érvfordulója alkalmából, és amióta az izlandi főváros, Reykjavík tiszteletbeli polgára lett, Yoko születésnapján is.

Yoko Ono saját művészi és John Lennon örökségéért végzett munkásságát csak nemrég ismerték el.

A társadalom és a művészvilág korábban mindig a rasszizmus és a nőgyűlölet szemüvegén keresztül látta, de lassan ébredezik az ember és egyre inkább ráeszmél a világ e különleges nő személyiségére. Yoko Ono mindig tudta, hogy az embereknek nem tetszik, amit csinál. De nincs benne keserűség, sem harag, csak a vágy, hogy a legigazibb módon kövesse művészi hitvallását.

yoko ono
Fotó: flickr.com

“Még mindig rengeteg remény él bennem. Több, mint amennyi az Atlanti-óceánban elfér.”

(Yoko Ono)

 

Itt további érdekes olvasnivalókat találsz:

Ezen a napon született Virginia Woolf, akinek szívszorító volt az élete és a halála

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!