Winefulness, avagy így élvezd ki Te is a borivás pillanatait!

-

Az életet csak látvány, illat, tapintás, hangok és ízek által tapasztalhatjuk meg. Ennek ellenére őrült sebességgel rohanunk át a napokon, miközben elfelejtjük kiélvezni az olyan pillanatokat, amelyet egy ízletes bor adhat számunkra. Aki szereti a finom borokat, ilyen hibát egyszerűen nem követhet el… ezért elhatároztuk, hogy Téged is elkalauzolunk abba a világba, ahol bort inni nem csak a pohár emelgetéséről szól, hanem az élvezetről is.

Talán nem mondunk semmi újat azzal, hogy a mindfulness azt jelenti éljük meg a jelen pillanatot, tegyük bele minden érzékszervünket és élvezzük ki az életet. A bort pedig…nos, a bort szerintem mindenki szereti. Amikor ezt a kettőt összeadjuk, abból csak valami egészen pompás dolog alakulhat ki: maga a winefulness.

Ha a megfelelő módon állunk hozzá, akkor egy pohár bor ugyanúgy elvezet bennünket azokhoz a kulcs gondolatokhoz, mint a mindfulness: vagyis, hogy nyitottan és kíváncsian álljunk az új dolgok felé, és legyünk tudatában annak, hogy mit érez a testünk és az elménk. A winefulness esetében az élvezet maga a bor és az, hogy minden figyelmünkkel a bor ízére, zamatára, és magára a borivás örömére koncentrálunk.

A hangsúly az érzékelésen és a tapasztaláson van.

Nem az a lényleg, hogy csak úgy felhajtsunk egy pohár bort, miközben észre sem vesszük, hogy milyen színe és íze van. Amikor a bort teljes valójában szeretnénk kiélvezni, akkor megadjuk a módját, mintha egy rituálé lenne. Amikor úgy ízleljük meg, hogy átadjuk magunkat az érzékeinknek, akkor megérezzük magát az esszenciát. Megérezzük, honnan származik, melyik föld nevelte a szőlőtőkét, hogyan foglalkoztak vele, milyen hatások érték, amelyek meghatározták a színét, az ízvilágát, a testességét vagy éppen a lágyságát.

Fotó: pexels.com

Amikor így állunk hozzá egy pohár borhoz, átéljük a rituálé nyújtotta békét és nyugalmat, és képesek leszünk életünk más aspektusaira is alkalmazni. Még az is lehet, hogy könnyebben elbánunk a mindennapok kihívásaival. Az agyunknak néha pihenésre és ellazulásra van szüksége, nem arra, hogy folyamatosan üzemeljen. Néha tudatosan le kell kapcsolnunk, hogy pihenni tudjon és ne az aggódáson és a kusza gondolatokon legyen a hangsúly. Szerencsére a bort tudatosan élvezni nem is olyan nehéz dolog.

Fotó: pexels.com

Amikor egy finom ebédhez vagy vacsorához kibontunk egy üveg bort, akkor szenteljünk neki időt. Tudatosan irányítsuk a figyelmünket: nézzük a bor címkéjét, mert az már azonnal elvezet bennünket egy tájra… egy szőlőskertbe, ahol nem is olyan régen, a gyümölcs a még fürtökben lógott. Majd nyissuk ki az üveget, és amikor kitöltjük a pohárba, szagoljuk meg. „Mielőtt belekortyolnánk egy jó borba, figyeljük meg egy kicsit, forgassuk meg a poharat a kezünkben, nézzük meg, hogyan jelenik meg a bor a poháron, milyen kölcsönhatást alkotnak. Sőt, amikor felbontjuk a bort, figyeljük meg milyen hangja van, amikor kiöntjük a pohárba. Még mielőtt bele kortyolnánk, többször illatoljuk meg, próbáljuk felidézni azokat az élményeket, amit agyunkban az adott illat okoz, és máris teljesen más lesz az első korty.”- magyarázza Molnár Judit borszakértő, élményprogram szervező. Próbáljuk meg kitalálni milyen az illata: gyümölcsös vagy virágos, édes vagy fűszeres, érezzük-e rajta az Földanyát vagy az ásványok erejét?

Amikor bort kóstolunk, ne csak az ízére figyeljünk oda. „Igazán komplex élményt akkor kaphatunk, ha mind az öt érzékünkre támaszkodunk, így sokkal kifinomultabb és árnyaltabb kép tárul elénk a borral kapcsolatban.”- teszi hozzá Judit. Keressük a játékosságot az érzékelésben, amelyhez akár egy házi borkóstoló estet is szervezhetünk, ahol barátainkkal és finom ételekkel élvezhetjük a különböző borokat. Ha pedig még különlegesebb élményt szeretnénk, akkor irány egy borvacsora, amely igazi gasztronómiai élmény lehet, vagy egy workshop – amilyeneket Judit maga is szervez és amelyből a jövőben többet is tervez -, ahol mélyebben betekinthetünk a borok és aromák világába, ahol elsajátíthatjuk a szaglás és a kóstolás művészetét is.

Mindannyian a boldogságot keressük, amit időlegesen a legtöbben szerencsére meg is találunk. Megtartani viszont az ilyen pillanatokkal tudjuk, amelyekbe teljes odaadással beletesszük magunkat és kiélvezzük. Ez maga az örökké tartó boldogság titka.

Ha Te is kedvet kaptál kipróbálni egy igazi winefulness programot, akkor itt találhatsz kedvedre valót…

Fotó: itsyourworld.hu

Itt pedig még további olvasnivalót találhatsz a témában.

KIADVÁNYAINK

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!