spot_imgspot_img
spot_img

Walesi-magyar barátság napja: gasztroprogramokkal készülnek

-

Article Top Ad (AdSense)

Két országban, négy különböző helyszínen várja az érdeklődőket az idei walesi magyar barátság napja. A május 14-i, évente ismétlődő eseményt walesi koktélest és magyar gasztroprogramok keretében ünneplik a hétvége folyamán. 

Az önkéntes programsorozatot tavaly nyáron indította útjára az immár négyéves Magyar Cymru kezdeményezés azzal a céllal, hogy minél többen ünnepelhessék együtt a Magyarország és Wales  közötti, sokrétű kulturális kapcsolatot. 

Brunner Bálint, a Magyar Cymru alapítója és a walesi-magyar barátság napja főszervezője szerint a  különleges kapcsolat nem csupán generációkat ível át, hanem igazi közösséget is teremt. 

„Tavaly május 14-én százak ünnepeltek együtt Montgomery váránál, ahol a helyiek walesi gulyással  és magyar nyelvű énekekkel vártak bennünket. Ennek a megható pillanatnak állít méltó emléket a  walesi-magyar barátság napja, amely egyben a két nemzet közötti kapcsolat több száz éves  történetére is felhívja a figyelmet. 

„A sárkányok földjén egyre többen idézik fel büszkén Arany János sorait, a walesi nyelvű popzenének  pedig külön ünnepe van Budapesten. Reméljük, hogy az elkövetkező években még több család,  szervezet, valamint vállalkozás csatlakozik hozzánk május 14-én!”  

A budapesti Sfinx Gin & Wine Bar-ban egész héten a walesi-magyar barátságé a főszerep – a vasárnap  esti zárórendezvényen pedig walesi nyelvű zenével és két Wales által inspirált, limitált koktéllal várják  a látogatókat. Az „Aur Cymru” (Wales aranya) és az „Y Ddraig Goch” (vörös sárkány) italokat a walesiek  számára ikonikus Penderyn whisky teszi különlegessé. 

Szintén lelkesen készültek idén a püspökladányi Napfényes Egyesület által foglalkoztatott, fogyatékos  felnőttek és gyerekek, akik kézzel készített, piros-fehér-zöld dísztárgyakat küldtek a távoli Walesbe – míg a Ghymes együttesből ismert Szarka Tamás az egyik legújabb dalával üzent a walesieknek. 

fotó: freepik

Mindeközben, a szekszárdi Sebestyén Pince és a közép-walesi központú Best of Hungary három walesi  városban népszerűsíti a magyar gasztronómia remekeit, a borkóstolók keretében pedig „a walesi  magyar barátság bora” is bemutatásra kerül. 

A walesi Aberystwyth, Machynlleth, és Dolgellau városok lakói Sebestyén Csilla borszakértő  társaságában ismerhetik meg az erre az alkalomra palackozott „Celtic Friendship” (kelta barátság) Bikavért, amely nevében a szekszárdi borvidék kelta örökségére utal. 

Gyenes Monika, a Best of Hungary tulajdonosa és ügyvezetője, hozzátette: „A hétvége folyamán egy  különleges kulináris utazásra invitáljuk walesi barátainkat, ezzel ünnepelve a nemzeteink közötti,  figyelemre méltó barátságot. Az elkövetkező években ilyen, és ehhez hasonló programokkal  igyekszünk elmélyíteni Wales és Magyarország kulturális, valamint üzleti kapcsolatait.” 

Az idei programok megtekinthetők a magyar.cymru/majus14 honlapon.

EGYÉB INFORMÁCIÓK 

A Magyar Cymru nevű alulról építkező, önkéntes kezdeményezést 2019-ben alapította Brunner Bálint  azzal a céllal, hogy elmélyítse a Wales és Magyarország közötti, sokrétű kulturális kapcsolatot. A számos  költségvetés nélküli, kreatív projektnek köszönhetően milliók olvashattak és hallhattak a Wales és  Magyarország közötti barátságról a magyar és brit országos tévé- és rádiócsatornákon, valamint a  legnagyobb internetes hírportálokon és kultúrmagazinokban. 

Kövesse a Magyar Cymru-t Facebookon és Twitteren (@MagyarCymru), vagy látogasson el a weboldalra

Wales Nyugat-Európában található, egyike az Egyesült Királyságot alkotó négy tagországnak, amelyek  közül Angliával határos. Fővárosa Cardiff. Wales ma saját kormánnyal rendelkezik, de a walesi lakosok brit  állampolgárok. 

A walesiek egy népcsoport, amelynek az anyanyelve a walesi nyelv. A walesi még mindig az uralkodó  nyelv Wales egyes részein, de az első évszázadtól az angol vette át a helyét az ország legtöbb részében.

Így fedezheted fel a városok titkait

Ezeket lopják a magyarok a szállodákból

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!