Vizuális környezetszennyezés

-

A vizuális környezetszennyezést többféle képpen lehet megközelíteni. Alapvetően arról van szó, hogy látványügyileg el vagyunk árasztva. Lehet az a való világ, vagy az online tér bármely bugyra, kétségtelenül telis-tele van látvány ügyileg nem kívánt képekkel. A bugyutaság, az igényesség, nem jár párban, és az elfogadható látvány teljesen egyedileg elbírált individuum. Ennek okán elég nehéz azt konkrétan meghatározni, egységbe, rendszerbe foglalni a vizuális szennyezés meglétének tényét.

Fotó: Pixabay

Vizuális környezetszennyezés eredendő

A látás és az általa felfogott világ igencsak befolyásolja a mindennapjainkat. Az általunk befogadott képek tömkelegével találkozunk, minden egyes nap. A képek bombázzák az agyunkat, ez által a gondolatainkat, a világnézetünket. Az teljesen természetes, hogy nem minden esetben egyezik az általunk preferált. A látvány jó, kellemes vagy rossz és elborzasztó mivolta, tulajdonképpen egyéni értékrendszer függvénye, ami által mindenki saját maga határozza meg a világot. Az agyunk által rögzített képeknek óriási jelentősége van, hiszen emocionális élményt nyújtanak. Érezhetjük kiválóan, és pocsékul is magunkat tőle. Ebből kiindulva kénytelenek vagyunk elfogadni azt a tényszerűséget, hogy igenis létezik vizuálisan elfogadhatatlan, értékrendet sértő látvány. A vizuális környezetszennyezés.

Fotó: Pixabay

Vizuálisan kapjuk az első benyomást

A külvilág hatásait– más szóval a különféle ingereket- érzékszerveink közvetítik. Ezek szerint lett meghatározva, hogy hány féle képpen érzékelünk. A hallás, látás, szaglás, ízlelés, tapintás, az öt eredendő, viszont a tudomány mai állása szerint még ott van hőérzet, a “proprioception”, az érzékszerv nélküli érzékelés, tudunk járni anélkül, hogy folyton a lábunkat néznénk, tudjuk irányítani a számítógép egerét, vagy akár vakon gépelni, hangszereken játszani a nélkül, hogy folyamatosan odafigyelnénk. Pláne ide tartozik az úgynevezett intuitív érzékelés, melyhez nem kell érzékszerv sem, csak egyszerűen tudjuk. Az viszont kétségtelen, hogy a leginkább nyomatékosított benyomást a látás, vagyis az általunk érzékelt külvilág képi kivetülése az agyunkban.

Fotó: Pixabay

Miként jön létre a vizuális környezetszennyezés

A válasz egyszerű. Úgy hívják- igénytelenség. Ennek megjelenési formáit, kritizálható megjelenéseit, és elborzasztó látványát, egyértelműen képi formában kapjuk. A világ és a benne lévő egyedek, egyedileg formálják magukat, s az általuk mutatott kép nem mindig helytálló mások számára. A legegyszerűbben elkövetni vizuális szennyezést az öltözködésünkkel, a testünk nem éppen szépséges részeinek megmutatásával lehet. Mivel itt van a nyakunkon a strandszezon, máris rengetegen foglalkoznak a témával. Akarva- akaratlanul alkalmazkodni kívánunk a világ által elfogadható, amúgy társadalmi dogmatikába skatulyázott elvárásoknak. Így mindenki arra törekszik, hogy amint kevesebb ruhát vesz fel, vagy fürdőruhát hord, alkalmasint bármilyen szettben megfelelő látványt nyújtson egyedtársai számára. A vizuális környezetszennyezés esete akkor merül fel, mikor az előbb felsoroltakat figyelmen kívül hagyva flangál valaki a tömegben.

Egy Nő: „Nem szeretnék óriási pocakkal, pufók fejjel, slattyogó férfiakat látni a strandon! Ha a férfiaknak feszes popsikra, darázs derékra, telt keblekre van szükségük a látványban, akkor tegyenek ők is valamit, hogy ne szennyezzék a környezeti látványt”

Fotó: Pixabay

A vizuális környezetszennyezés általános

Bár sokan igyekszenek öltözködésükkel, testalkatukkal, megfelelő látványossági elemként mutatni magukat a külvilágnak, sokaknak erre egyáltalán nincs érzékük. A lényeg, hogy ami jó ki kell domborítani, ami meg nem annyira, azt el kell takarni. Ez a legegyszerűbb kombináció, hogy bármilyen testalkattal, bármilyen korban, igen is kellemes látvánnyal örvendeztessük meg a világot. Sajnos általánosságban erre nem fektetnek az emberek kellő hangsúlyt, így lépten nyomon fordíthatjuk el a fejünket. A ruházkodás, a tisztaság és a rendezett haj, a nőknél a smink, rengeteget tud dobni a leharcolt, megfáradt külsőn. Ha ezt figyelembe vesszük nyert az ügy, ha nem, akkor ne csodálkozzunk a becsmérlő tekinteteken.

Fotó: Pixabay

A vizuális környezetszennyezés mindennapos az online térben

Na ez az, amit ki is tudunk kapcsolni. A virtuális térben, a különböző közösségi oldalakon, pillanatonként találkozhatunk képekkel, melyek láttán elborzadunk. Ezek lehetnek alpári viccek, képek, lehetnek véletlen dolgok- egy viszont biztosan állítható, hogy önmagunk mását tesszük fel az online térbe, szóval oda kell figyelni. Marjai Judit: „a szelfi egy önképnapló”. És milyen igaz! Tenni kell azért, hogy ne taszító, néhol idegesítő, vagy megbotránkoztatóan pocsék tartalmat készítsünk. Mindenki tudja, hogy az online térben való vizuális környezetszennyezés iszonyatosan romboló. Persze, egy kattintással megszabadulhatunk tőle, de a legtöbb esetben ez már „beleégett” a fejünkbe! Egy szóval az online tér mérhetetlen tárháza a látványrombolásnak, az egyszerűségnek, az igénytelenségnek. A furcsa inkább az, hogy ezt még sokan élvezik is!

Fotó: Pixabay

Környezetszennyezés

A környezetszennyezés és a fenntarthatóság fontos téma a mai világba. Nyilvánvalóan a természet rombolásának megakadályozásáról, a bolygónk élhetőségéről szól. Az emberi létforma megvédése a cél. Ezzel már nagyon sokan foglalkoznak. Az új korral viszont felütötte a fejét még egy probléma, ami nem más, mint a vizuális környezetszennyezés! Ez is- csak úgy, mint a környezetünk pusztítása- az emberi életformát rombolja. Nem biztos, hogy biológiailag, de az igen, hogy mentálisan befolyásoló tényezővé vált! Tehát ha szeretnénk egy élhető, boldog világot, akkor immáron erre is feltétlenül figyelni kell.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

Rekordszámú jelentkező az idei Miss Balatonon

 

Esélyegyenlőség – a jövő záloga

Garantáltan tuti tipp, mert a férfiak vizuálisak

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!