spot_imgspot_img
spot_img

Vízitúrázóknak forgattak videókat a vízimentők I.rész

-

Article Top Ad (AdSense)

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a nyár folyamán rendszeresen mutat be nagyon rövid filmeket, melyek a vizek veszélyeire hívják fel a figyelmet. Ezeket most mi is megmutatjuk Nektek, mert a vízbefulladások nagy része megelőzhető, amennyiben nem rosszullét okozza azokat. De még rosszullét esetén is sokszor lehet segíteni, ha van rajtunk mentőmellény.

A megelőzésre minden esetben gondolnunk kell, amikor vízbe megyünk, vízre szállunk. Ehhez végig kell gondolni néhány dolgot, és esetleg mentőeszközt vinnünk magunkkal. Ezeknek a szempontoknak a mérlegelésében szeretnénk segíteni a következő kisfilmekkel, amelyet a VMSZ készített.

Vízitúrázók figyelmébe

A videósorozat első részei a vízitúrázókhoz szólnak. Magyarországon szerencsére számos túrázásra alkalmas folyó és állóvíz található, érdemes kipróbálni az evezést, mert páratlan élményben lehet részünk. Azonban veszélybe is kerülhetünk, ha nem megfelelően készülünk fel az evezésre.

Magyarországon a Hajózási Szabályzat alapján kenuban, csónakban, kajakban annak kötelező mentőmellényt viselni, aki 14 év alatti, vagy nem tud úszni. Mindenki másnak csak magával kell vinnie. Mi ezzel szemben azt javasoljuk, hogy mindenki viselje a mellényt, amikor kievez. Hiszen, ha megtörténik a baj, már nem lesz idő felvenni a mellényt.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata gyakorlott evezőkkel beszélgetett arról, hogy mivel indokolják, miért nem viselnek mellényt. Leggyakrabban a következőket válaszolták: jól úsznak, nem félnek a borulástól, melegíti őket nyáron, épp azt a szabadság érzést veszi el a mellény, ami miatt kieveznek. Ám a baj bárkivel megtörténhet.

„Boruláskor még egy jó úszó is kerülhet bajba, például, ha közben beüti a fejét, vagy annyira felmelegedett a teste evezés közben, hogy sokként hat rá az, hogy hirtelen érkezik a vízbe. És egy váratlan belgyógyászati, kardiológiai probléma is okozhat borulást, aminek következtében nem tud mellény nélkül a felszínen maradni még a gyakorlott evezős sem.

Az igaz, hogy a mellény melegít. Ezt hamar megszokja az ember, pláne, ha időnként vízzel locsolja magát, és a mellény alá is befröcsköli a vizet. Gyakorlott evezőknek pedig érdemes automata mentőmellényt viselni, ami csak vízbeeséskor fújódik fel, ennek a melegítő hatása igazán elenyésző, úgy néz ki, mint egy gallér.

És az, hogy mennyire korlátozza az embert a mozgásban egy mellény, attól függ, hogy jó fazont, jó méretet választott-e magának, érdemes nagyobb sportboltban felpróbálni ezeket. Az való igaz, hogy meg kell szokni, hogy van rajtunk mellény evezés közben, de ez sokkal hamarabb megy, mint azt elsőre gondolnánk.” – hangsúlyozzák a Vízimentők. És akkor íme a videó:

A hét COOL embere: Bagyó Sándor vízimentő

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!