spot_imgspot_img
spot_img

Vízi hullát is árulnak a Kálvin térnél

-

Article Top Ad (AdSense)

Ki ne kedvelné a kiváló prágai söröket épp úgy, mint a cseh konyha remekeit? A felújított, újragondolt Prága Kávéház azonban azokat is várja, akik elrugaszkodnának a cseh vonaltól. Így mindenki találhat a menüben kedvére valót, a saját érlelésű hermelintől a gombás melegszendvicsig. De mit keres a menün egy vízi hulla? 

Több mint 20 éve nyitott meg a Prága Kávéház, ami azóta is szerves része Budapest életének. A 2001-ben alapított, akkor még Prága Kávéház és Teázó Budapest történelmi belvárosának kapujában átmenetet képzett a század eleji kávéházak pezsgő hangulata és a modern értékteremtő társasági fórumok őszinte nyitottsága között. Berendezésében és belső kialakításában is letisztultság jellemezte, a különlegességét nem elsősorban külsőségeiben, mint inkább sajátosan felszabadult atmoszférájában hordozta. 

A város egyik első cseh helye a kétezres években még kávé- és teaházként üzemelt. Azóta többször tulajdonost cserélt és profilt váltott, a pandémia után pedig teljes körű renováláson esett át. 

“Mindent felújítottunk, újrafestettünk, lelakkoztunk és lecseréltünk. Természetesen amit lehetett visszaállítottunk eredeti állapotába és sok pici változtatással belevittük saját elképzeléseinket is. Bő fél év után megújulva nyitottunk meg, megerősítve a hely karakterét” – mondja Ébner Szabolcs, a Prága Kávéház új tulajdonosa. 

Prága kávéház
„Forrás: Prága Kávéház”

A teaház ma a Tátra Tea széles választékában testesül meg, amiből rögtön tízfélét is találunk az itallapon – nem csoda, hogy külön oldalt szenteltek a hegymagas alkoholtartalmú szlovák likőrnek. Ha inkább azt innánk, mint a francia költők, kérhetünk 70 százalékos abszintot is – persze, az ihletet adó hallucinogének ma már nem tartoznak a “zöld tündér” receptjébe, hiszen a fehérürömből származó tujontartalmat drasztikusan lecsökkentették.
 

cseh sör
„Forrás: Prága Kávéház”

Emellett persze a Becherovka és a minőségi cseh sörök is felbukkannak a kínálatban: a klasszikus világos mellett nyáron a meggyes, búza, télen pedig a barna sörök, csapolt és üveges változatban egyaránt. 

A kapor sem kötelező 

Szabolcs elmondta, ez nem az a “vonalzóval kimért” hely. Szeretik a laza, spontán hozzállást. A kínálat így nemzetközinek mondható, miközben természetesen a cseh vonalat is komolyan veszik: maguk érlelik például a konyhában a hermelint.

cseh ételek
„Forrás: Prága Kávéház”

Az olajban érlelt camembert sajtot csatos üvegekbe teszik, majd a hűtőben áll legalább két hétig, hogy elnyerje a megfelelő ízvilágot. Nem mindegy az sem, milyen fűszert és melyik fajta hagymát használják hozzá:

“Rengeteg recept kering az interneten, minimális módosításokkal az olajat vagy a fűszereket tekintve. Mi igyekeztünk a számunkra leginkább a prágai ízvilágot visszaadót belőni, ez akár ismerős is lehet a vendégeknek egy cseh sörturáról.” – teszi hozzá.

A konyhán pácolnak egy másik klasszikust, az utopenec nevű cseh kolbászkát is, amihez sajátos legenda kapcsolódik: állítólag először egy molnár, aki fogadós is volt, tisztította le ecettel és áztatta be sok hagymával a rossz ízű, vagy a rosszindulatú pletykák szerint a romlott kolbászt, hogy így is eladja a betérő vendégeknek. Később ugyanezt a kocsmárost vízbe fúlva találták, valószínűleg a vízimalom kerekeinek javítása közben érte a halál. Az “utopenec” szó szerinti jelentése vízi hulla, így már érthetően kötődik a feltalálója életéhez illetve halálához. Az étel persze kulináris újdonságnak számított, amit mindenki meg akart kóstolni.

utopenec
„Forrás: Prága Kávéház”

“Természetesen készítünk klasszikus juhtúrós sztrapacskát is. Autentikus alapanyagokkal probálunk dolgozni, de a szalonna például Magyar. A melegszendvicset a vendégek kérhetik sima, vagy kapros gombakrémmel is, hiszen a kapros gombakrémleves a csehek egyik kedvence, ez nálunk a – magyar igényekhez igazodva – melegszendvics formájában jelenik meg. Tudjuk ugyanakkor, hogy ezek megosztó ételek, de bátran ajánljuk mindenkinek, aki érez vállalkozó kedvet ahhoz, hogy kiprobálja e cseh remekeket” – zárja a tulajdonos.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!