spot_imgspot_img
spot_img

Visszatérhet a járvány előtti élet – De tartanunk kell-e a delta variánstól?

-

Article Top Ad (AdSense)

Pár napon belül megszűnik szinte az összes járvány miatt bevezetett korlátozás, a nyár közepén úgy tűnik, visszakaphatjuk a COVID előtti életünket. A nagy fellélegzés közepette azonban aggasztó hírek érkeztek a vírus delta variánsáról, ami Angliában és Oroszországban már súlyos mértékben elszabadult.

Korlátozás nélküli élet

A kormány ma sajtótájékoztatót tartott többek között az újabb enyhítésekről. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón elmondta: 5,5 millió beoltottnál feloldják szinte az összes járványügyi korlátozást. Eszerint véget érhet a maszkviselési kötelezettség, és védettségi igazolvány nélkül is járhatunk majd strandra, fürdőbe, szállodába és étterembe is.

A szabályozás már csak a tömegrendezvényekre terjed ki – koncertekre, fesztiválokra, szórakozóhelyekre – ezeken továbbra is csak érvényes védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A miniszter szerint legkésőbb 5 napon belül elérhetjük az 5,5 milliós átoltottságot. Az is kiderült, hogy a készülő magyar vakcinagyár körülbelül 2022 végére tudja termelni az oltóanyagokat.

Maszk és fertőtlenítő
Végre letehetjük a maszkot | Fotó: Unsplash

Járvány 4.0? Veszélyes a delta variáns?

Erről is esett szó a szerdai Kormányinfón. Az RTL Klub az iránt érdeklődött, hogy a magas átoltottság mellett a delta variáns nem jelent-e veszélyt a jövőre nézve. Gulyás szerint emiatt a beoltatlanoknak kell aggódniuk, mert a rendelkezésre álló vakcinák a delta variáns ellen is védelmet nyújtanak, így ha valaki el is kapja, a betegség lefolyása nem lesz olyan súlyos.

A Koronavírus Sajtóközpont információja szerint hazánkban jelenleg nagyon alacsony a delta-variáns jelenléte – eddig mindössze 5 esetben azonosították az Indiából származó mutánst, amely újabb súlyos hullámokat indított el többek között Angliában is. Müller Cecília országos tisztifőorvos május 28-én jelentette be, hogy találtak egy delta variánssal fertőzött személyt, az azóta eltelt egy hónap alatt mindössze 4 alkalommal mutatták ki a delta variáns fertőzést, ami megnyugvásra adhat okot.

Máshol tarol a járvány a delta-variáns miatt

Más országokban nem ilyen kedvező a helyzet. Nagy-Britanniában például egy hét alatt 79 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, nagyrészt a delta variáns miatt, a kórházba kerülők száma pedig szinte megduplázódott. A kormány kijelentette: a harmadik hullám felszálló ágában tart az ország, ezért kifejezetten fontos, hogy az idősek minél hamarabb megkapják a második vakcinát is. A delta mutáció egyik jellegzetessége, hogy sokkal gyorsabban terjed a koronavírus korábbi változatainál. A brit kormány a magas fertőzött-szám miatt  4 héttel elhalasztotta a korlátozások feloldásának utolsó szakaszát.

Oroszországban sem jobb a helyzet, szintén a delta variáns miatt robbant be a vírus egy újabb hulláma. Két hét alatt háromszorosára nőtt a fertőzöttek száma, szombaton már több mint kilencezer delta mutációval fertőzött személyt jelentettek egyetlen nap alatt. Az orosz kormány azonnal elrendelte a kórházi ágyak számának növelését 17 ezerről 24 ezerre. Annak ellenére, hogy a Szputnyik V az oroszok saját találmánya, a 146 milliós országban mindössze 19 millióan vették fel az oltást.

A koronavírus
A koronavírus | Fotó: Unsplash

Ingyen antitest-mérés a fővárosban

Az utóbbi hónapokban a járvány során többen jelezték – főként a kínai Sinopharmmal oltottak közül – hogy a vakcina második adagja után sem indult be a megfelelő antitest-termelés a szervezetünkben. A Facebookon már több mint ötezer fős csoport is létrejött a témában, tagjai új oltást szeretnének kapni. Az antitestek számát jelenleg csak saját költségen lehet mérni – kivéve azoknak, akik részt vesznek a kormány országos mérésében – ezért a főváros ingyenes antitest-mérő programot indít.

„tekintettel a kínai vakcina hatékonysága kapcsán felmerült súlyos kétségekre és a hozzánk is érkező rengeteg megkeresésre, az idős honfitársaink védelme érdekében és az oltásokkal kapcsolatos bizalom növeléséért a főváros ingyenes ellenanyag-vizsgálati programot fog indítani” – nyilatkozta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Források: 444, Telex, 24.hu

Kutatási eredmény: a magyar szülők fele szerint romlott a gyerekek mentális egészsége a járvány alatt

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!