spot_imgspot_img
spot_img

Visszataszító dolog oroszlánfejjel parádézni

-

Article Top Ad (AdSense)

Óriási felháborodást keltett, hogy a párizsi divathéten a Schiaparelli néhány modellje állatfejjel parádézott.

Sokkolták a világot

Képzeld el… sőt, el se kell képzelned, hiszen itt a kép, amelyen a 25 éves Kylie Jenner megjelenik a Schiaparelli divatbemutatóján egy giga oroszlánfejjel, ami a fekete bársonyruháját díszítette. Hát wow! Rég nem láttam ennyire visszataszító dolgot!

 

De mindannyian nyugodjunk le: az oroszlánfej nem preparált, nem igazi! Csupán tehetséges művészkezek szörnyen élethű alkotása, ami gyantából, műszőrből, és habból készült.

Ennek ellenére kolosszális felháborodást váltott ki. Sokan nekimentek Kylie Jennernek, míg mások inkább a készítőknek, és természetesen főleg az állatbarátok közösségét sokkolta, ami lássuk be: nem csoda. Az állatbarátok híresen érzékenyek, hadd jutassam eszetekbe Ace Venturát:

 

Szóval, eléggé sokkoló ez a brutál realisztikus oroszlánfej,  akárcsak Shalom Harlow hópárduc fejes ruhája, vagy Naomi Campbell farkasfejes ruhája.

Egyszerűen van valami szörnyen visszataszító ezekben az öltözékekben, annak ellenére, hogy a divattervező valójában egy nemes „üzenetet” próbált így közölni.

Bújtatott üzenet a kollekcióban

Ki az, aki ezzel a merész, már-már vadító ötlettel rukkolt elő? Hát, Daniel Roseberry amerikai divattervező, aki a francia Schiaparelli divatház kreatív igazgatója. A 2023-as tavaszi-nyári kollekcióban olyan állatok jutottak kiemelt szerephez, mint az oroszlán, a farkas és a hópárduc. Azt kérdezed, miért pont ez a három? Mert ugyanezek az állatok jelennek meg Dante Isteni színjátékában, amelyek a vágyat, a büszkeséget az anyagiasságot jelképezik a Pokolban. Ha esetleg et bármiféle társadalmi kritikának szánta Roseberry, azt mondom: oké. Durva szemléltetés arra, milyenek a mai emberek, de értem.

Ahogy azt is, hogy Roseberry a saját bevallása szerint az állatfejek megalkotásával a természet dicsőségét szeretné ünnepelni, és esze ágában sincs a trófeavadászatot propagálni. Még a PETA-tól is pozitív kritika érkezett a kollekcióra: „Kylie külseje az oroszlánok szépségét ünnepli, és a trófeavadászat ellen szól, amelyben oroszláncsaládok szakadnak szét azért, hogy kielégítsék az emberi egoizmust.” – nyilatkozta a TMZ-nek az állatvédő szervezet, a PETA elnöke, Ingrid Newkirk

Természetesen ezt is értem, el tudom fogadni, hogy egyesek néhány műfejben és állatnak öltözött modellben a természet szépségét látja. Csak én éppenséggel az Istennek sem látom, bármennyire is ráfeszülök a képekre és merengek rajtuk napok óta. Sokkal inkább azt látom: emberek állatfejekkel parádéznak. Azt mondják, ez egyfajta harc az emberek egoizmusa ellen, akik támogatják a trófeavadászatot, hogy kielégítsék a szépség vagy a luxus iránti vágyukat. Igen, fontos lenne ez ellen harcolni, de nem gondolom, hogy a megfelelő módon tettek lépéseket ennek érdekében.

Biztos vagyok abban, hogy számos más módon is lehet dicsőíteni a természetet és kampányolni az állatokért. Aláírom, hatásos lett, hogy a modellek magukra vették az állatokat. De olyan, mintha azt üzennénk: az ember uralkodik az állatok felett. Csak nekem tűnik úgy, mintha megint csak a felsőbbrendűségünket hírdetnénk? Mert lelőhetjük és magunkra vehetjük őket. Ha egy oroszlán megjelenne egy divatbemutatón egy emberfejjel, akkor azt úgy értelmeznénk, hogy az emberek védelméért kampányol? Vagy maradjunk csak Ace Venturánál:

 

Mi lesz, ha divatba jön?

Nagyanyám fiatalkorában óriási divat volt a bunda, és a mindenféle prémes kiegészítők. Emlékszem, mikor tizenhat évesen felajánlotta a „családi ékszert”, és nekem akarta adni a rókaprém sálját, aminek az egyik vége konkrétan a róka feje volt. Mikor megláttam, majdnem kipakoltam ott helyben az almáspitét, amit előtte betoltam, úgy felfordult a gyomrom. De az első gondolatom az volt: tűzre vele. Sosem bírtam az állati kiegészítőket. Lehet, a 101 kiskutya tette be a kaput nálam gyerekként, hogy egy elvetemült nő kiskutyákból akart magának kabátot csinálni, de amióta az eszemet tudom, kiállok az állatok mellett, és rosszul vagyok a preparált állatok bármely formájától, legyen az trófea vagy divatos kiegészítő. Elvégre már hosszú évek óta nem szorulunk rá arra, hogy a bőrükbe csomagoljuk magunkat, nehogy befagyjon a fenekünk télen, vagy legyen egyáltalán mit hordanunk. Innentől kezdve színtiszta, lelketlen puccparádé az, hogy azért haljanak meg állatok, hogy csinosak legyünk céges bulin.

 

Tehát, a divattervező nyilvánvalóan nem azt hirdeti: vadásszunk. De nem tartom elképzelhetetlennek, hogy lesznek olyanok, akik már csak ezért is oroszlánfejet akarnak majd viselni vagy kitenni egyet a nappalijukba. „Jaj drágám, hiszen a Kylie Jenner is ezt viselte, akkor nekem miért nem lehet? Szerezz egyet!” Pont ezért kellene kétszer is meggondolni, milyen üzenetet, és hogyan kellene eljuttatni az embereknek, mivel lazán félresikerülhet. Ráadásul épp sztárokkal felvonultatni az olyan különleges állatokat, mint az oroszlánt (amire egyébként is vadásznak), vagy a lassan kihalófélben lévő hópárducot… ritka nagy butaságnak tűnik a szememben.

De legyünk bizakodóak! Még ha divatba is jön, hogy állatokat viseljenek magukon az emberek, remélhetőleg a mesterséges úton előállított darabokat vennék meg. Ám ettől még nem tartom ízlésesnek azt, hogy valaki bemegy a melóhelyére egy tigrisfejjel a mellén, vagy egy rendezvényen zebrának öltözik. Ebben így nincs semmi szép. Nem szexi, nem elegáns, még csak nem is cuki. Persze mindenkinek szíve joga azt viselni, amit akar.

képek: pinterest

Ki vigyázzon a kisállatodra, amikor elutazol?

Idős kutyák menedéke – állatvédők az öreg ebekért

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!