spot_imgspot_img
spot_img

Viselnél élő cserepes virágot? És áramkört? – Környezettudatos dizájnékszerek

-

Article Top Ad (AdSense)

Arany, ezüst, platina és drágakövek – általában ezek ugranak be, ha az ékszerek anyagára gondolunk, pedig ékszer szinte bármiből lehet a kiszuperált számítógép alkatrésztől a pitypang pihéig. Szubjektív válogatásunkban olyan hazai tervezőket mutatunk, akik különleges anyagokkal dolgoznak.

plant3D

” A plant3D ékszerek tulajdonképpen tényleg 3D nyomtatott alapba ültetett apró növények.

Így szeretnénk a természetet kicsit belecsempészni a rohanó nagyvárosi hétköznapokba. Szerintünk a technológia egyik fontos feladata a környezetünk védelme, és a technológiai fejlődés nem csak egy szürke, csupa beton világot jelenthet. Igyekeztünk egy olyan terméket létrehozni, amellyel sokakat elérhetünk, hiszen alapvetően bármilyen alkalommal viselhető ékszerekről van szó, egy szokatlan kombinációval. Ezen kívül nagy hangsúlyt fektetünk a túlfogyasztásra és a fenntarthatóságra, hiszen egy-egy ilyen kis ékszer törődést igényel, az ember nem dobhatja csak úgy be a fiókba. ” – mesélték az alkotók a Pandarte blognak.

A márka két ötletgazdája, Szabó Angéla és Samu András két fő növény fajjal dolgoznak, pozsgásokkal és tillandsiákkal. Ezek a növények nem nőnek már sokat és strapabíróak, így nem kellemetlen számukra a szabott élettér, locsolni viszont kell a medálokat. A kövirózsákat pipettával kell öntözgetni, pár csepp 3-4 naponta elegendő számukra. A tillandsiákat vízbe mártva lehet “megöntözni”.

Nagyon hasonló megoldással működik az Amettina nyaklánca is, itt azonban az üvegből alkotott vázszerkezet betonból van kiöntve, erre pedig tartósított zuzmó kerül.

REkreáció

Nem hittem volna, hogy az egyik erősen kocka rokon kamasznak egy mandzsettagomb képében találjuk meg a tökéletes ajándékot, pedig elképzelni sem tudtunk jobbat a számítógép-őrült tininek, mint a kiegészítővé alakított nyomtatott áramkört. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi üzemében 20 megváltozott munkaképességű munkatárs dolgozik 2015 óta. Három éve álltak elő egy

nyomtatott áramkörből készült ékszerek-kollekcióval, amit azóta folyamatosan bővítenek:

medálok, gyűrűk, fülbevalók, mandzsetták, kitűzők, karkötők 6 színben és sokféle formában és méretben. Emellett vállalják egyedi ötletek megvalósítását is. A vásárlás teljes összegével az üzem fenntartását, munkatársaik munkahelyének megtartását támogathatjuk. A kezdeményezésről itt olvashatunk bővebben.

Cirrhopp

Balogh Kinga ékszerei pamut alapanyagból – vagyis használt ruhákból – készülnek, amiket természetesen kimos mielőtt felhasznál.

Maguk a kész kiegészítők is moshatóak, kellemes, puha és könnyű viseletnek bizonyulnak.

Amellett, hogy nem allergizálók, változatosak, végtelen kombinációs lehetőségekkel. A különféle fonási, szövési, makramé és csomózási technikákkal készült ékszerek mellett found-object-robotok, illetve konyhai eszközökből – pl régi kotyogó, kuglófsütő, szódásszifon – készült lámpák is megtalálhatóak a tervező honlapján.

Fércművek

A kézművesvásárok egyik legkedvesebb ékszeres standja a gomb- és óraüveg-ékszerekkel telehintett asztal és paravánok.

Vidám piros pöttyös, kötött vagy csillogó metál textilből készült gyűrűk, medálok és fülbevalók épp úgy megtalálhatóak itt, mint a Janikovszky Éva idézetekre épülő kollekció

 

Fércművek
Fércművek

(Velem mindig történik valami!) „A fércművek nem veszi túl komolyan magát, a játékos jelleg minden termékben felfedezhető, mégis precízen figyel a részletekre, hogy a vásárló érezze a törődést és a szeretet, amivel minden egyes darab készül. A hasonlóság mellett sincs két egyforma termék, hiszen kézzel készülnek egytől-egyig” – írja bemutatkozásában az alkotó, a magát játékszerésznek nevező Sebők Judit.

Giranelli

Rácz Kriszta Napraforgó, a giranelli alapítója új értelmet adott a szóbuborék kifejezésnek. Gömbmedéljaiba ugyanis bármely, általunk választott irodalmi mű részletét beleapplikálja, hogy mindig magunknál tudhassuk a fontos sorokat. Ha valami könnyedebbre vágyunk, akkor választhatjuk a konfettivel, vagy apró gyöngyökkel teli verziókat is, de Giranelli arról is gondoskodik, hogy mindig mákunk legyen a valódi mákszemeket tartalmazó nyakláncokkal.

A variációk pedig gyakorlatilag végtelenek: a drágakődarabkáktól a levendulavirágon át a tengeri csillagig bármit begömböz nekünk.

Mindez fülbevalóban és gyűrűben is elérhető.

Girandelli nyaklánc
Girandelli nyaklánc

 

L’arbre design

Komlós Barbara ipari termék -és formatervező mérnök és férje, Gőgh Levente műszaki manager, jelenleg a L’arbre ékszerek készítője és designere 2017-ben alapították a kis családi vállalkozást. Ékszergyanta gyűrűik, fülbevalóik és medáljaik különleges trópusi fa alapra készülnek. A csiszolás során kiemelik a fa egyedi mintázatát, majd erre építenek a képlékeny, de igen kényes anyag segítségével egy darabka tengert, erdőt, kristályt vagy jeges tájat.

Akad gyűrű, amely egy apró teknőst vagy jegesmedvét, esetleg virágot rejt, de vannak, amelyek mintha egy kristályba zárt tájat rejtenének.

 

Király Fanni

Az ékszertervező munkái gyakran önmagukon túlmutatva valamilyen más tárgy megmentését szolgálják. Textilmentő kollekciójában

különleges régi textiltöredékeket épített be az ékszereibe, például egy vastag csomózású török szőnyeget vagy egy japán kimonó darabját.

Ez a módszer akár arra is alkalmas, hogy régi családi ereklyéknek adjunk új életet. Ahogyan a másik sorozatának alapgondolata is ez: szívesen kutat régiségkereskedésekben, padlásokon, hogy aztán az itt talált tárgyakat vagy akár csak darabkákat építse be ékszereibe. Ha valakit nem vonzzanak a régiségek, vessen egy pillantást a pergamenből készült, hordható virágokból álló ékszereire! A hihetetlenül változatos formavilágú sorozat szirmai között alkalmanként még haikuk is megbújnak.

Szász Károly

Szintén a talált tárgyak nyomvonalon halad Szász Károly munkássága is, ő azonban a

porcelán és üveg tárgyaknak ad második esélyt.

Egyik kollekciójában katedrálüvegeket, a Mátyás templom és a Rózsák tere templomainak ablakaiból származó darabokat foglal ékszerbe és párosít apró drágakövekkel. Emellett muzeális és antik porcelánok menthető részeinek ad szó szerint új foglalatot, kiemelve az eredeti darabok egy apró részletét és a középpontba emelve egy eredetileg mellékes motívumot, figurát vagy akár egy csésze fülét.

Szász Károly Mandzsetták https://www.szaszkaroly.hu/mandzsettak Férfias négyzetes formába öntött antik japán…

Közzétette: Szász Károly – 2018. július 21., szombat

Ha tetszett a válogatás, olvass bele további cikkeinkbe:

Öt magyar, akiket érdemes követni, ha neked is fontos a környezettudatos élet
Nyomtasd ki a városodat! Hulladékból csodás utcabútorok
Nyári divatpercek stílusos, egyedi maszkokkal

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!