spot_imgspot_img
spot_img

A vírus csillapodhat a nyári szezonra, a szabadság közeleg

-

Article Top Ad (AdSense)
Az életünk része lett a covid vírus és szinte minden nap találkozhatunk újabb információkkal. Követhetjük folyamatosan a pandémia következményeit, és azokat az adatokat, amikből következtetéseket tudunk levonni. A szakemberek közlései alapján sok esetben már reménykedhetünk a vírushelyzet csillapodásában és egyre másra teszik közzé, hogy már javulni fog helyzetünk.
Fotó: Pixabay

A szakemberek jelenlegi véleménye

A covid több hullámban és több variánsa után- egyre inkább átláthatóvá válik a vírus evolúciója és a társadalomban tapasztalható beágyazódása. Azt tényként lehet konstatálni, hogy a kovid vírus velünk fog maradni, csak szépen lassan elcsendesedik, beilleszkedik a környezetbe és az emberi populációba. A kutatók, virológusok erőfeszítései nem maradtak eredmény nélkül, hiszen így, vagy úgy, de az emberiség komoly küzdelmek árán, de kezdi feldolgozni a vírushelyzetet.

Általános adatok hazánkban

Budapest és a Dunántúlon egyértelműen a populáció sűrűségének függvényében, jelenleg csúcson jár a vírushelyzet. A szakemberek mostani véleménye szerint már túl vagyunk a csúcson, de az esetsűrűség még mindig elég magasan jár. A fokozódás elméletileg nem várható, inkább stagnálás fog bekövetkezni, ami eltarthat egészen március elejéig.
Kelet-Magyarországon, ahol a népsűrűség alacsonyabb ez a csúcs kissé eltolódni látszik, hiszen jóval kevesebb ember érintkezik egymással, mint a tömegesen lakott területeken. A vírus így nyilvánvalóan lassabban terjed és az esemény görbéken is látszanak a tendenciák. Ezek alapján azt lehet mondani, hogy Magyarország keleti régiójában inkább február közepére tehető a vírus csúcsa.
Fotó: Pixabay
Az ötödik, omikron variáns okozta hullám tapasztalatai alapján elmondható, hogy teljesen más, mint az eddigi tapasztalatok. Ugyan a megbetegedések aránya, sőt még a kórházi ellátásra szorulók aránya is magasabb, de a fertőzöttek arányához képest jóval kevesebb. Ami lényeges, hogy a nagyon súlyos esetek- lélegeztetésre szoruló betegek – száma és aránya szintén kisebb.
December utolsó napjaiban indult el Magyarországon az ötödik járvány hullám. Kezdetben Budapestről, majd terjedt tovább országosan is. Az omikron variáns tulajdonságai, valamint más országok példái alapján abban reménykedhettünk, hogy ez a járvány hullám kevésbé lesz súlyos, mint a korábbiak. A Portfolio az adatok alapján megnézte, teljesültek-e ezek a várakozások.
Fotó: Pixabay

A komolyabb halálozással járó esetek növekményének oka

Sajnos azt még nem lehet elmondani, hogy az esetszámok, a fertőzöttek számának csökkenésével a tragikus esetek száma is csökkenő tendenciát mutat. Ez egyszerűen a vírus átfutási sebességétől függ. Míg a delta komolyabb megbetegedéseket produkált és jelenlét még tényszerű, az általa kórházba kerültek súlyosabb lefolyású megbetegedéseket élnek át. Az omikron viszont ami gyorsabban terjed, de enyhébb tüneteket produkál, már jóval kisebb százalékban okoz elhalálozást. A két vírusfajta átfutási ideje sok mindentől függ, de a tendenciák azt mutatják, hogy a vírus ellágyulása felé tartunk.
Dr. Vattay Gábor pénzcentrumnak adott nyilatkozata szerint: „Magyarországon az ötödik hullám nagyjából hasonló idő, körülbelül harminc–negyven nap alatt csenghet le, mint amennyi idő alatt felment, és hasonló a helyzet a világ többi országában is. Budapest esetében karácsony után kezdődött a jelentős felfutása, és a január 27-i csúcsot követően március elejére kell visszacsúsznia”
Fotó: Pixabay

Van „jó” hír is az omikron kapcsán

Az tényszerű, hogy az omikron azokat is meg tudja fertőzni, akik már előtte túlestek a delta variánsok fertőzésén. Viszont mivel az omikron sokkal markánsabban terjed, és „elődjét” is meghazudtoló módon fertőz, szépen lassan ki tudja szorítani a delta variánst. Ez azért jelent mondjuk úgy jó hírt mert a omikron kevésbé okoz komolyabb megbetegedéseket, kórházi kezelést, és esetlegesen végzetes következményeket.
Mivel a fertőzőképesség az omikron kapcsán szinte dupla annyi, mint az előző variánsok esetében, azért a vírus terjedési sebessége is gyorsabb. Persze ezt nézhetjük nehézségnek, ami az egészségügyet sújtja, de nézhetjük a jó oldalát is, ami azt jelenti, hogy az ötödik hullám nem fél évig tart, hanem néhány hónap alatt le tud csengeni!
Fotó: Pixabay

Mi lesz, ha itt a B2?

Sokan tartanak attól, hogy mivel a vírus folyamatosan mutálódik és ott tartunk, hogy az omikron B2-nek nevezett variánsa kezd elterjedni, újra magasak lesznek az esetszámok. A tapasztalatok alapján kijelenthető, ahol jelenleg lecsengőben van a vírushelyzet- és megjelent a B2- ott sem fokozódik a helyzet. Ha az adott országban egy éppen lecsengésben lévő, tehát magasabb fertőzésarányt képviselő hullám végén vagyunk, kevésbé képes a már beoltott, vagy a fertőzést túlélt szervezetet megtámadni. Természetesen ezeket az elméletek felülírhatja a valóság, de alapvetően kevesebb félszünk lehet tőle, mint az vírus első hullámaiban.

Jön a jó idő, visszaszorul a vírus

Az eddigi tapasztalatok alapján reménykedhetünk abban, hogy ha nem is vírusmentes tavaszunk, nyarunk lesz- mégis sokkal jobban csillapodni fog a pandémia. Ezt tapasztaltuk eddig is. Ennek oka, hogy a szárazabb időjárás úgy tűnik kedvezőtlenebb a vírus terjedésének szempontjából. A nyári szezonra előre jelzett vírushelyzet csökkenés annak is köszönhető, hogy a téli időszak lefutásában sokan túl vannak a betegségen és még többen be is oltatták magukat. Bár még mindig eltérőek a vélemények az oltások kapcsán, de az tény, hogy a nyájimmunitás globális növekedése nagy segítség a vírus terjedő képessége kapcsán.
Fotó: Pixabay

A korona vírus örökítő anyag koncentrációja nem csökken

Vannak jó és rossz hírek is. Az tény, hogy maga a vírushelyzet egy folyamatosan változó állapot. A szakemberek sok mindenből vonják le a következtetések, az egyik ilyen a szennyvíz koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Ez alapján a tények, hogy tovább emelkedett a szennyvízben az új koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyagának koncentrációja – adta hírül a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az biztos, hogy a vírus terjedését ezen alapján követni lehet, így előre jelezhető hol lesz erősebb a járványhelyzet. Emelkedő tendencia jellemzi a Budapest környéki települések – Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta – közös mintáját, valamint Pécs, Székesfehérvár, Szolnok és Szombathely városokat. (hvg.hu)

Még mindig sok függ az oltásoktól

A kutatók elmondása szerint, még mindig nagyban befolyásolja a vírus terjedését és a újabbnál-újabb variánsok megjelenését a globális oltottsági ráta. Az, hogy a fejlődő országokban már a lakosság 72%-a rendelkezik egy, de jó esetben már két oltással- még mindig nem elég. A vírust csakis akkor lehet megállítani, ha a teljes oltottsági állapotot vesszük alapul. Ezért a legfontosabb a vakcina elosztás szabályozása, mivel elkerülhetővé válnának az újabb variánsok!
Fotó: Pixabay
A Pfizer-Biontech beadta az amerikai hatóságnak a legkisebbeknek kifejlesztett vakcina engedélyezési kérelmét. Ez egy fontos áttörés lehet az oltakozásban, mivel az új oltóanyagot már az 5 évnél fiatalabbak számára fejlesztették ki. Persze az engedélyeztetési folyamat időt vesz igénybe, úgy látszik már február végén elkezdődhet a legkisebbek oltása. Hogy nálunk ez mikor lesz realitás, azt még nem lehet tudni.

Szerző :Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!