spot_imgspot_img
spot_img

Vincent van Gogh életre kelt festményei

-

Article Top Ad (AdSense)

Vincent van Gogh, az őrült zseni, a zaklatott lelkivilágú, újító szellemű festő a vibráló, lüktető, hullámzó vonalak mestere volt. Zaklatottsága és betegségei is közrejátszhattak abban, hogy ennyire felismerhető, egyedi, sajátos technikával és látásmóddal örökítette meg az őt körülvevő tárgyakat, tájakat, személyeket, helyeket. A holland festő nem élhette meg, hogy nagyságát, képeit elismerik és rajongva szeretik.

Van Gogh festői világát idézzük meg néhány látványos animációval. Beléphetünk a képek közé, érezhetjük lüktetésüket, atmoszférájukat.

 

Öncsonkítás és mentális betegségek

A hollandiai Groot-Zundert-ben, 1853. március 30-án született posztimpresszionista Vincent van Goghról két dolog biztosan mindenkinek azonnal beugrik. Az egyik, hogy csupán egyetlen képet adott el életében (Vörös szőlőskertek Arles-ban), a másik, hogy tébolyult állapotban levágta a fülét. Az öncsonkítás gesztusa és ténye is bizonyítja, hogy a festő bizony hevesen és zaklatottan élt. Van Gogh gyakran szenvedett hallucinációktól, depressziótól, és epilepsziás rohamoktól. A tünetek alapján modern pszichiáterek rengeteg diagnózist felállítottak, ezek között skizofrénia, bipoláris zavar, és temporális lebeny epilepszia is szerepelt.

A bal fülcimpáját lemetsző, kimerítő idegrohamot kapó festő harminchat éves korában önként bevonult kezelésre a Saint-Paul-de-Mausike elmegyógyintézetbe, Saint-Rémy-de-Provance-ba. Csúnya, de érzékletes szóval élve tébolydába vonult. Tébolyító is volt számára a bezártság, de alkotott szakadatlan tovább. Az intézményben közel egy évet töltött, életműve sok jelentős darabját itt alkotta. Itt festette meg a Csillagos éj képét is. 

 

Izgatott látomás

A Csillagos éj (1889) egy éjszakai tájkép csillagos égbolttal, ciprusfával, falu látképével, a háttérben hegyekkel. A képen a felhők örvénylő formálja uralja az égboltot. Az égbolton végsőkig feszített, kozmikus drámai esemény játszódik le. Óriási csillagok fénykoszorúja szakítja át a misztikus éjszakát. A Hold mintha egyesült volna a Nappal. A horizonton széles fénysáv húzódik, talán a Tejút.

Erről a festményéről sok animáció készült, mi megmutatjuk az egyik kedvencünket.

Lentebb pedig a további kedvenc „megmozduló” festményeinket láthatod. 

Lépj be a festő szobájába! 

Emblematikus alkotásai közt

 

A Loving Vincent a világ első nagyjátékfilmje, aminek minden egyes jelenetét olajfestményekből animálták.

Több ezer festményen keresztül elevenednek meg a holland festőzseni életének legismertebb helyszínei,  figurái. A káprázatos filmben kibontakozik az utolsó napok drámája és végre fény derül rejtélyes halálának körülményeire. A filmet olyan nagyszerű színészekkel forgatták le mint, Jerome Flynn, Saoirse Ronan A filmforgatás után, több mint 100 képzőművész dolgozott egyszerre a közel 6 évig tartó folyamatban, hogy valóban minden képkocka Van Gogh-képnek látszódjon.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A derűlátó festő, aki a női test bűvöletében alkotott-Renoir csodálatos világa

 

Szinyei Merse Pál csodálatos festői világa

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!