spot_imgspot_img
spot_img

Vilmos herceg kereken negyven éves lett

-

Article Top Ad (AdSense)

Az Egyesült Királyságban a királyi család kiemelt figyelemben részesül. Az általuk képviselt rend méltó örököse Vilmos herceg, aki Európa legősibb nemesi házának leszármazottja.

Vilmos herceg vérvonala

William Arthur Philip Louis brit királyi herceg, aki az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében jelenleg a második helyet foglalja el, ma lett negyven éves. Cambridge hercege (Duke of Cambridge), Strathearn grófja és Carrickfergus bárója- mosolyogva fogadta a britek üdvözléseit.

Fotó: Flickr

Vilmos herceg férfiágon I. Elimár oldenburgi gróf leszármazottja és ezzel Európa egyik legősibb nemesi házának, a Glücksburg-háznak leszármazottja, amelyet Frigyes Vilmos schleswig-holstein-sonderburg-glücksburg-i herceg alapított. Vilmos herceg a brit uralkodó család, a Windsor-ház tagja. Férfiágon- felmenői között- szép számmal akadnak uralkodók. I. Keresztély dán király, I. Frigyes dán király, III. Keresztély dán király, IX. Keresztély dán király és I. György görög király.

Érdekesség, hogy felmenői között magyar vonatkozás is van, mégpedig II. András magyar király. Rokoni szálak fűzik, I. Nagy Péter cárhoz, II. Katalin orosz cárnőhöz, I. Miklós orosz cárhoz, I. Alfonz portugál királyhoz, IV. Henrik francia király, illetve az olasz Medici és Sforza nemesi házak uralkodóihoz. Kétséget kizáróan az egyik legkomolyabb nemesi vérvonallal büszkélkedhet.

Fotó: Flickr

William Arthur Philip Louis brit királyi herceg

William Arthur Philip Louis brit királyi herceg Londonban, 1982. június 21-én született. Károly walesi herceg és Diána walesi hercegné házasságából. Szülei 1981-ben házasodtak össze, apja ekkor 32 éves volt, édesanyja 20. Egy testvére született, 1984-ben Harry (Henrik) herceg, ők ketten a brit királyi trónöröklési sorban a második és hatodik helyet foglalják el.

Vilmos felesége, és testvére
Fotó: Flickr

Édesanyja Diana hercegné, akinek történetét mindenki ismeri és számos legenda kering azóta is róla- 1997-ben életét vesztette egy autóbalesetben Párizsban. Az ifjú herceget és testvérét ez rendkívüli módon megviselte. Vilmos a skóciai St. Andrews-i Egyetemen szerzett diplomát. Mondhatni tradicionálisan, a katonai pályára lépett, 2006. december 15-én avatták hadnaggyá, a ceremónián részt vett II. Erzsébet királyné és Károly herceg, valamint a királyi család többi tagja is. A Blues and Royals ezredbe lépett be, ahol egy páncélozott felderítő alegység parancsnoka lett. Mivel felmenői mind harcoltak Európa hadszínterein- jómaga is éles bevetéseken szeretett volna részt venni. Viszont mivel ő a Brit királyság trón várományosa, erre nem került sor. Így Vilmos elvégezte a Brit Királyi Légierő és a Brit Királyi Haditengerészet tiszti tanfolyamait és mindkettőben megszerezte a hadnagyi rangnak megfelelő rendfokozatot. Repülőtiszti kiképzésben részesült és helikopter pilóta lett, 2008. április 11-én, apja Károly walesi herceg a királyi légierő főparancsnoka nevezte ki.

Fotó: Flickr

2010. januárjában sikeres helikopter vezetői vizsgát tett a RAF Shawbury légitámaszponton és január 26-án áthelyezték a RAF Valley légi támaszpontra, amely Anglesey szigetén található, hogy kiképezzék a kutató-mentő alakulat által használt Westland Sea King típusú helikopter vezetésére. 2010. szeptember 17-én szerezte meg a képesítését erre a típusra. Vilmos herceg ezt követően is Anglesey-n maradt, ahol várhatóan 30-36 hónapot fog tölteni, kezdetben másodpilótaként, a kutató-mentő alakulat tagjaként. Innentől kezdve az herceg, számos küldetésben vett részt, melyek között több mentőakció, és néhány titkos küldetés is akadt.

Fotó: Flickr Vilmos élete

Vilmos magánélete

Katonai pályafutása mellett- természetesen élte a fiatalok életét. Ahogy kortársai, ő eljárt bulizni, de mindig is visszafogottabb volt náluk. A Brit sajtó folyamatosan figyelte az ifjú életét és minden lehetőséget megragadtak arra, hogy cikkezzenek a fiatal hercegről. Sokat szerepelt a bulvárlapok címlapján, mígnem komolyabb kapcsolatba került jelenlegi feleségével, Kate Middleton-al. Még az egyetemi évek alatt ismerték meg egymást és pár évig folyamatosan ki voltak téve a sajtó zaklatásának. 2010. október 19-én a herceg és párja Kenyába utazott, ahol a Lewa vadvédelmi rezervátumot látogatták meg. Az utazás során az akkor 28 éves herceg megkérte Middleton kezét. Kate Middletonnal való esküvőjére 2011. április 29-én került sor a Westminsteri apátsági templomban. Az esküvőn 1900 vendég vett részt, számos sztárral és az uralkodó családok tagjaival. Az esküvő előtt a királynő neki adományozta a Cambridge hercege címet, amit az esküvő után Katalin is megkapott. Feleségétől, Katalin cambridge-i hercegnétől két fiú és egy leány gyermeke született. György (2013. július 22.), Sarolta (2015. május 2.) Lajos (2018. április 23.).

Fotó: Flickr Diana hercegnő

Vilmos herceg szeretett édesanyaja nyomdokaiban halad, aki jószívéről, jótékonykodásáról és egyéb karitatív tevékenységeiről volt híres. Azon kívül, hogy pilótaként több ízben is mentett már meg emberéleteket, mint a Brit királyi család sarja, kiáll az emberi érdekek mellett. Rengeteget tesz a globális felmelegedés ellen és tavaly megalapította a környezetvédelmi Nobel-díjat.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Flickr

Élet a B COOL Magazinnál

Cool írónk, R. Szabó Zsuzsa

Harc az igazságért!

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!