Egyre többeket érint különféle ételintolerancia. Azok, akik nem fogyaszthatnak tejtermékeket, már számos vegán készítményt be tudnak vetni sütésnél és főzésnél. Az édességek elkészítésénél pedig olykor a banán is pótolhatja a tejet, joghurtot. Most néhány villámgyorsan elkészíthető kedvenc receptünket mutatjuk meg.
Almás minipalacsinta
Ez a nem túl édes finomság egy szuper napindító lehet, a gyerekek kedvencévé is válhat. Az a legjobb benne, hogy hamar megvan és semmiféle főzőtudományt nem igényel. Az almával és reszelt citromhéjjal megbolondított palacsintácskákat ízlés szerint ízesíteni is lehet, lekvárral vagy porcukorral, kakaóporral.
Pár koronghoz az alábbiakra lesz szükséged:
- 1 db friss tojás
- 1 fél citrom reszelt héja
- 140 g liszt (leszitálva)
- 1 db nagy alma
- 150 g vegán krém
- 30 g cukor
- fél tasak sütőpor
Elkészítés: Az almát jól mosd meg, vágd ketté, szedd ki a magokat belőle, majd pucold meg. Reszeld le, és tedd egy tálba. Egy másik tálba üsd le a tojást, keverd hozzá a cukrot és a krémet, valamint a reszelt citromhéjat. A reszelt almát kavard bele ebbe a masszába. Majd jöhet a liszt és a sütőpor is, ezeket szitáld rá az almás pépre. Egy palacsintasütőben kevés olajon, alacsony lángon süsd ki a tetszőleges méretű korongokat.
Lágy szuflé
Tudjuk, hogy a mikrohullámú sütőre sokan fújnak, hogy egészségtelen, mi azért ezt a szuflét bevállaljuk benne. Ja, és tényleg nem túlzás, hogy pár perc alatt megvan.
Egy szufléhoz ezek kellenek:
- 1 db banán
- 1 csipet só
- 2 pötyi (édesítő)
- fél evőkanál holland kakaópor
- fél evőkanál liszt
- 1 csipet sütőpor
- 1 db tojás
Elkészítés: A banánt pépesítsd turmixban, majd tedd hozzá a sót, a kakaót, a lisztet és a pötyiket valamint a tojást is. Együtt is turmixold őket. Mehet is a szufléstálba a barna massza egyetlen percre, kb 800 watton.
Kipróbálhatod 80%-os étcsokival is, akkor a kakaó helyett egy csík csokit olvassz meg.
Gyakran teszünk a lávasüti tetejére aprított kesudiót és szárított tőzegáfonyát. De ízlés szerint akár házi lekvárral is leöntheted.
Mutatós labdacsok
A mindmegette oldalán találtuk ezt a roppant egyszerű bonbon receptet. Kipróbálhatod úgy is, hogy a kakaópor helyett kókuszreszelékben, reszelt dióban vagy reszelt mandulában forgatod meg a labdacsokat.
Hozzávalók:
- 25 dkg minőségi étcsokoládé
- 8 dkg margarin
- 1 tojássárgája
- kevés kakaópor a hempergetéshez
Elkészítés: Törd össze a csokoládét, vízgőz fölött olvaszd fel a margarinnal és jól dolgozd össze. Vedd le a tűzről, és keverd bele a tojássárgáját. Tedd a keveréket hűtőszekrénybe, hogy egy kicsit megszilárduljon, majd formázz belőle labdákat, és egyenként forgasd meg a kakaóporban. A bonbonokat egyesével csomagold! Tárold a hűtődben!
Hasonló cikkek: