spot_imgspot_img
spot_img

Világhírű magyar operaénekesek és zeneművek az Opera hétvégi közvetítéseiben

-

Article Top Ad (AdSense)

Az Opera Otthonra fizetős szolgáltatásában Dohnányi Ernő Simona néni és Hubay Jenő A cremonai hegedűs című operáinak szombat esti online premierje mellett pénteken és vasárnap a MaszkaBál keretében Lukács Gyöngyi és Alexandru Agache, valmaint Faraksréti Mária és Gábor Géza ingyenes áriaestjeti, valamint a hétfőn a Tercett Trió sorozatban az Opera Zenekar és Énekkar művészeinek kamaraprodukcióit hallgathatják meg az érdeklődők.

Január 29-én, pénteken az elismert operaénekes-házaspár, Lukács Gyöngyi és Alexandru Agache válogat ikonikus szerepeiből a MaszkaBál közvetítésében, ami 20:00 órától látható az Opera Facebook-oldalán és az Origón. A nagyrészt az épp 120 éve elhunyt Guiseppe Verdi műveiből összeállított est művészeti vezetője Kovács Katalin és Magyar Orsolya, zongorán közreműködik: Szennai Kálmán műsorvezető: Gyüdi Melitta.

Lukács Gyöngyi zenei tanulmányait a Moszkvai Csajkovszkij Akadémia zongora, zeneszerzés és ének szakán végezte. A Magyar Állami Operaház színpadán húszévesen debütált Verdi Trubadúrjának Leonorájaként, s ezt követően számos főszerepet kapott, melyet az Opera történetében ő énekelt a legfiatalabbként. Első külföldi fellépésén Baselben Toscaként ünnepelhette a közönség, és ezt a szerepet énekelhette a berlini Deutsche Operben, Los Angelesben, San Franciscóban, valamint a New York-i Metropolitanben is. A világ számos további jelentős operaházának állandó vendégművésze, a milánói Scalában A végzet hatalma Leonorájaként mutatkozott be átütő sikerrel Ricardo Muti vezényletével. Repertoárján előkelő helyet foglalnak el Verdi művei, de gyakran alakítja más népszerű operák drámai szoprán szerepeit. Munkásságát többek között 2008-ban Kossuth-díjjal ismerték el, az Opera 2014-ben választotta Örökös Tagjai sorába. 

Lukács Gyöngyi és Alexandru Agache

A kolozsvári születésű Alexandru Agache a helyi Zeneakadémián folytatta tanulmányait, és ugyanott debütált 1979-ben Sharpless szerepében a Pillangókisasszonyban. Miután első díjat nyert a luccai énekversenyen, 1983-ban Livornóban énekelt Don Giovannit. A Covent Gardenben 1988-ban mutatkozott be Az álarcosbál Renatójaként, ettől kezdve a színház állandó vendége. Repertoárján szintén megtalálhatók Verdi legfontosabb művei, a New York-i Metropolitanben például Simon Boccanegra szerepével mutatkozott be 1999-ben. A Magyar Állami Operaház először 1985-ben láthatta őt Georges Germont szerepében a Traviatában, 2009 óta pedig a dalszínház egyik nélkülözhetetlen tagjává vált, ahol Oláh Gusztáv-emlékplakettel tüntették ki.

Január 30-án, szombaton 19:00 órától az Opera Otthonra két premier is kínál egy este. Az Opera közönsége csaknem 90 év után láthatja újra színpadon Dohnányi Ernő: Simona néni című vígoperáját, amelyen az oltár előtt faképnél hagyott és megkeseredett címszereplő igyekszik megóvni a férfinemtől és szerelmi csalódásoktól nevelt lányát, míg a szerelem be nem kopogtat mindkettejük ajtaján. Az itáliai helyszín ellenére a darab a német operaszerzők, köztü Wagner és Richard Strauss hatását mutatja. A főbb szerepeket Megyesi Schwartz Lúcia (Simona néni), Miksch Adrienn (Beatrice), Sáfár Orsolya (Giacinta), Ódor Botond (Ghino gróf), Cseh Antal (Florio gróf) és Pataki Bence (Nuto, házmester) alakítja az előadásban.

Hubay Jenő: A cremonai hegedűs című operája a hangszerkészítéséről híres városka pályázatának történetét meséli el, ahol a győztes Ferrari mester gyönyörű lánya, Giannina kezét is elnyeri, ami két szerelemes ifjú barátot is versenyre sarkall. A „magyar Paganini”, Hubay Jenő nemzetközi pályafutásának csúcsán komponálta művét, aminek híres szólóját jeles alkalmakkor maga adta elő. Az opera főszerepeit Köpeczi Sándor (Ferrari mester), Sáfár Orsolya (Giannina), Ninh Duc Hoang Long (Sandro), Sándor Csaba (Filippo) és Palerdi András (Polgármester) alakítja. Mindkét új produkciót tehetség fiatal alkotógárda, Varga Bence rendező, Fekete Anna díszlettervező, Schütz Nikolett jelmeztervező viszi színpadra Galambos Attila új magyar szövegével. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) mindkét előadásban Dohnányi Olivér vezényli.

Január 31-én, vasárnap az Opera két népszerű magánénekese, Farkasréti Mária és Gábor Géza ad ingyenes áriaestet a MaszkaBál sorozatban 20:00 órától az Opera Facebook-oldalán és az Origón. Műsorukban többek között Mozart, Beethoven, Verdi és Wagner operáiból adnak elő részleteket. Az est művészeti vezetői Lázár Katalin és Magyar Orsolya, zongorán ismét Szennai Kálmán működik közre, az est műsorvezetője Ókovács Szilveszter.

Farkasréti Mária zenei tanulmányai után 1988-ban lett az Opera Kórusának tagja, ahol 1990-től már címzetes magánénekesként énekelt. 1992-ben Debrecenben Toscaként debütált, majd Szegeden énekelt szólószerepeket. Az Operaházba A bolygó hollandi Sentájaként tért vissza 1999-ben, de rendszeresen vendégszerepelt Hollandiában, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, Németországban és Ausztriában. Betegség miatt karrierje évekre megszakadt, gyógyulása után 2005-ben láthatta őt újra a közönség Donna Elvira (Don Giovanni) szerepében, azóta is rendszeres fellépője az Opera produkcióinak. Egyformán otthonosan formál meg drámai hősnőket és vígoperai alakokat, repertoárja a barokk oratóriumoktól az operairodalom legnépszerűbb darabjain át egészen a kortárs művekig terjed.

Gábor Géza kezdetben zongoratanulmányokat folytatott, majd felvételt nyert a Zeneakadémia magánének szakára, ahol 1996-ban jeles eredménnyel diplomázott Bende Zsolt és Gulyás Dénes osztályában. Tanulmányait opera szakon folytatta, ahol 1998-ban diplomázott Medveczky Ádám és Kovalik Balázs irányításával, s még abban az évben az Operaházban is bemutatkozott kisebb szerepekben. A dalszínházba 2009-ben tért vissza, s az elmúlt évtizedben az intézmény egyik legfoglalkoztatottabb basszistája lett. Számos hazai és külföldi fesztivál vendége, de szívesen lép fel musicalekben is. Repertoárján az operairodalom valamennyi fontos basszus szerepe megtalálható, de oratóriuménekesként is elismert művész. 1997-ben a Magyar Zeneszerzők Szövetsége a kortárs magyar zene népszerűsítéséért Artisjus-díjjal jutalmazta.

Farkasréti Mária és Gábor Géza

Február 1-jén, hétfőn 20:00 órakor az Opera énekkari és zenkari művészeinek kamaraprodukcióit bemutató ingyenes Tercett-Trió-sorozat is folytatódik az Opera Facebook-oldalán és az Orgión többek közt a J.C. Bach, Mozart, valamint a 19-20. századi zeneirodalom gyöngyszemeivel.

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!