Vihar, aszály, hőség… RIADÓ!

-

2022 nyarának hosszú hőhullámai és kritikus aszálya önmagáért beszél: egyre inkább a saját bőrünkön érezzük a klímaváltozás hatásait. Tüzek pusztítanak, tavak, patakok száradnak ki, a csapadékhiány miatt kilátástalanná válik a gazdák helyzete, és már több településen is érezhető, hogy a csapból korlátlanul folyó tiszta víz nem magától értetődő adomány. Egyetlen megoldás, hogy alkalmazkodunk a helyzethez! Gyakorlati megoldásokat kínál mindenki számára a Miskolci Egyetem vezetésével megvalósuló éghajlatalkalmazkodási projekt.   

A LIFE-CLIMCOOP projekt vállalatok, önkormányzatok és magánemberek alkalmazkodását segíti a klímaváltozás azon hatásaihoz, amelyek mára jó eséllyel minden erőfeszítésünk ellenére sem fordíthatók vissza.  

szárazság
“Fotó: Envato Elements”

A projekt mintaterülete a Sajó-völgye, főszerepben a BorsodChem Zrt. és Kazincbarcika Város Önkormányzata. Új adaptációs módszereket próbálnak ki, a bevált módszerek és eljárásokat mások számára is elérhetővé kívánják tenni. Azon dolgoznak hogyan lehet az egyre fokozódó szélsőséges időjárási események és káros hatások között is fenntartani a vállalatok és az önkormányzatok biztos működését, az emberek életminőségét, és mit tehetünk a veszélyes folyamatok visszafordításáért. 

aszály
“Fotó: Envato Elements”

Az alkalmazkodás égető kérdéseinek megválaszolására 2022. szeptember 22-én Kazincbarcikán, a Mezey István Művészeti Központban   Klímaadaptációs konferenciát szervezünk. A téma jeles hazai és külföldi szakértői segítik tanácsaikkal a vállalatok, az önkormányzatok képviselőinek, és az érdeklődő magánszemélynek az alkalmazkodását. Az eseményen előadást tart többek között Litkai Gergely humorista, a Dumaszínház produkciós vezetője, Viskolcz Béla, a Miskolci Egyetem tanára, a LIFE-CLIMCOOP szakmai vezetője, Klimon István, Kazincbarcika város alpolgármestere és Varga Béla, a BorsodChem Zrt. HR és kommunikációs igazgatója, Bardóczi Sándor, Budapest Főváros főtájépítésze, Stumpf-Biró Balázs jövőkutató, Szalóczy Zsolt fizikus. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!