Veszélyben vannak a kijevi műemlékek: végleg eltűnhetnek a háború miatt

-

Kijev ostroma miatt nemcsak az emberek, hanem a műemlékek is veszélybe kerültek. Elég egyetlen bombatalálat ahhoz, hogy a több évszázada fennálló, történelmi jelentőségű, és páratlan szépségű műemlékek porrá legyenek.

Február 24-e óta tart az orosz-ukrán háború, ami már így is rengeteg életet követelt amellett, hogy az emberek elveszítették az otthonaikat is. Lakóházak, és különböző intézmények rongálódtak már meg. Idő kérdése, mikor éri légicsapás Kijev gyöngyszemeit. Megmutatjuk azokat a látványosságokat, amelyek jelentős veszélynek vannak kitéve, és amelyeket talán soha többé nem láthatunk a jelen formájukban, bár remélhetőleg erre nem kerül sor. Az Index cikke arra is emlékeztet bennünket, hogy az ukrán főváros nem az első alkalommal áll ostrom alatt, hiszen a második világháború során kétszer is jelentős károkat szenvedett el.

Szent Mihály-székesegyház és kolostor

A gyönyörű aranyszínű hagymakupolás, kék színű épület Kijev egyik szimbólumává vált. II. Szvjatopolk kijevi nagyfejedelem építtette még a középkorban. A jelenlegi külseje a 18. században vált véglegessé, amikor átépítették az ukrán barokk stílusnak megfelelően, míg a belső tere megőrizte bizánci jellegét. Az eredeti székesegyházat 1937. augusztus 14-én felrobbantották. 1995-ben, Ukrajna függetlenedése után öt év alatt újraépítették. Szerencsére még mindig a képen látható pompájában áll.

A Függetlenség tere

Az ukrán főváros központi terét egyszerűen Majdanként emlegetnek, aminek jelentése: a tér. Nappal, és éjjel is fenséges látványt nyújt a szökőkútjaival, és az órájával együtt. A tér másik látványossága a közelben álló Ukrajna Hotel. 1961-ben nyitott meg a 16 emeletes épület, eredetileg Moszkva Hotel néven, amelyet 2001-ben átneveztek. Akkor állították az 61 m magas emlékművet is a tér közepén, ami Ukrajna függetlenségét jelképezi.

Általában itt napoznak, sétálnak, találkoznak az emberek, illetve gyakran rendezvényeknek ad helyet, de sajnos mostanra háborús övezetté vált.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Alina Rudya (@alina_rudya) által megosztott bejegyzés

Jelenleg így néz ki a Majdan tér:

Szent Szófia-székesegyház

Ez a másik ékköve Kijevnek, amit az UNESCO 1990-ben a világörökség részének választott. A 11. századi épület a legrégebben fennmaradt kelet-szláv templom és szépsége birokra kel az isztambuli Hagia Szophiáéval, ami eredetileg is a célja volt. A bizánci stílusú épületben 3000 négyzetméternyi felületet borítanak el a freskók és 260 négyzetméternyit a mozaikképek. Az 1054-ben elhunyt I. (Bölcs) Jaroszláv szarkofágját napjainkban is megtekinthetik a látogatók.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

👊🏽Rock Aid C Aid (@rac_lovecook) által megosztott bejegyzés

 

Barátság Ív 

A Barátság Ív Oroszország és Ukrajna baráti kapcsolatot szimbolizálja. 1982-ben építette többek között Skoblikov szobrász és I. Ivanov építész. Az emlékmű három szobrászati elemből áll: az első része a hatalmas, 50 méter átmérőjű, szivárvány alakú, titánból készült boltív. A második a bronzszobor, amely az orosz és ukrán munkásokat ábrázolja, akik a Szovjet Népek Közötti Barátságért Érdemrendet tartják. A harmadik az 1654-es perejaszlavi zsinat résztvevőit ábrázoló gránit sztélé.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@katerynaprim által megosztott bejegyzés

 

Pecherska Lavra

Ugyanolyan fenséges látványt nyújt, akárcsak a Szent Szófia- és a Szent Mihály-székesegyház. Pecherska Lavra két kolostorból áll, amit szintén felvett az UNESCO a világörökség részeként 1990-ben. 2007-ben pedig Ukrajna hét csodájának egyike lett. 1051-ben alapította két szerzetes, Antonyij és Feodoszij. Mivel itt éltek a szerzetesek, ezen a helyen is lettek eltemetve a földalatti barlangokban.  A Nagyboldogasszony-katedrálisban hercegek, és más jelentős személyek nyugszanak.

A második világháború során már egyszer lerombolták. Az oroszok meglátásai szerint a németek robbantották fel, ellenben az ukránok úgy tudják, hogy a szovjetek (vagyis az oroszok) tették. 1980-ban kezdték el visszaépíteni a székesegyházat, ami 2000-re lett teljesen kész.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bert Kaufmann (@bert.kaufmann) által megosztott bejegyzés

 

Az Anyaföld szobor

A rozsdamentes acél szobor 102 méter és 560 tonnát nyom. A szobor a jobb kezében egy kardot, míg a balban egy pajzsot tart. A kard végét le kellett vágni, mert magasabban volt, mint a Pechersk Lavra templomának a keresztje. A szobrot 1981-ben avatták fel.

Az emlékmű alatt a II. világháború múzeuma található, amelynek emléktermében a háború alatt kitüntetett több mint 11 600 katona és 200 hazai frontmunkás névvel ellátott márványtáblája látható.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@jehoo_lee által megosztott bejegyzés

 

Az Aranykapu templom

A kijevi aranykapu a 11. századi erődítményeinek főkapuja volt, ami megvédte a várost az ostromlóktól. Az építményt a középkorban szétszedték, majd 1982-ben a szovjet hatóságok teljesen újjáépítették annak ellenére, hogy egyetlen kép sem maradt fenn róla, így a szájhagyományok segítségével sikerült megalkotni. Az épület ma templomként működik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Україна, як вона є! (@ukra.in22) által megosztott bejegyzés

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!