Veszeli Annamária

 

Mottó: “Az írás alkotás, szerelem, hivatás, hobbi és terápia”

Coco Chanel azt mondta, hogy a stílus maga az ember, szerintem az írás pedig a kép rólunk. Mikor leírunk valamit, akkor a gondolatainkat tolmácsoljuk, véleményt alkotunk, vagy az érzelmeinket fejezzük ki. 

És tényleg azt gondoljuk, mindegy, hogy ezt hogyan tesszük? De hát a gondolataink, a gondolkodás módunk, az érzéseink a legbensőbb titkaink, amiknek egy részét az írás által feltárjuk -mások előtt. 

A technikának köszönhetően egy rólunk készült fotót akár órákig szerkesztünk, mielőtt közszemlére bocsájtjuk, szűrőket teszünk rá, fényt állítunk be, akár app-ok segítségével szebbé varázsoljuk a bőrünk, vékonyabbá a testünk, hogy minél szebbnek lássanak minket. Akkor vajon, miért nem tesszük ugyanezt az írásainkkal? Miért nem fontos, hogy a sebtiben odavetett pár mondat, szó olykor ellent mond a magyar nyelv szabályainak, hogy még a helyesírásra sem figyelünk. Számomra a legbosszantóbb dolog, amikor social media felületek csoportjaiban, néha egy-egy jó ízléssel rendelkező ember felhívja a figyelmet a rossz helyesírásra, azonnal letorkolják, előfordul, hogy éppen az admin, vagy az adminisztrátor, arra hivatkozva, hogy ez mondjuk állatvédő csoport és nem az író klub. Nem ez nem mentség! A helyes írásnak alapvetőnek kellene lenni. Az nem egy plusz dolog, amit vagy elsajátítunk, vagy nem. 

Újságíróként pedig nem elég helyesen és választékosan írni, hisz ez már bizonyára megvan, ha hozzánk jelentkeztél. Hanem ismerni kell a műfaji különbségeket, tudnod kell, hogy milyen szempontokat  kell figyelembe venni, amikor megírsz egy hírt, és melyeket, ha egy publicisztikát kérnek tőled. Tudnod kell, hogy mi az interjú és a riport között a különbség. Tisztában kell lenned azzal, hogy másként írunk online felületre, és másként egy nyomtatott lapba. 

Az óráimon átmegyünk minden műfajon, elmesélem az elméletét, de sokat fogtok írni, hogy a tanfolyam végére a kisujjatokban legyenek a műfajok.

Belekóstolunk a magazin, a női magazin készítésbe, és picit a szerkesztési ismereteket is érintjük majd. Abban segítek neked a leginkább, hogy ha bekerülsz egy szerkesztőségbe, már ismerős terepnek érezd azt, és egy szerkesztő vagy egy főszerkesztői instrukciót tudj értelmezni, és ne kelljen visszakérdezned.

A műfajok birodalma egy nagyon izgalmas világ, ide utazunk, ha velem tartasz!

Képzésünkön megtanulhatsz profin kommunikálni, írásban és szóban egyaránt.

Nem veszel el többé a műfajok útvesztőjében. Tudod, hogy mi a dolgod, ha egy online magazinhoz kerülsz vagy kommunikációs munkatársként egy céghez.

Elkezdhetsz újságíróként gondolni magadra.

Önéletrajz megtekintése