spot_imgspot_img
spot_img

Verdi-bemutató, áriaestek és kamarakoncert az Opera hétvégi kínálatában

-

Article Top Ad (AdSense)

A Don Carlos premierjének szombati fizetős közvetítése mellett péntektől hétfőig az Opera énekes szólistái, valamint zenekari és énekkari művészei ezen a hétvégén is ingyenes műsorral várják a közönséget az online térben. 

A MaszkaBál pénteki adásában, 2021. február 19-én Kálnay Zsófia mezzoszoprán és Ujvári Gergely tenor válogatnak legkedvesebb áriáikból. A műsorban népszerű részletek hangzanak el Rossini, Donizetti, Verdi, Erkel, Gounod és R. Strauss operáiból. Az ingyenes közvetítés 20:00 órától látható az Opera Facebook-oldalán és az Origón. Az előadás művészeti vezetője Tóth Erika, zongorán közreműködik Dallos Erika, a műsorvezető Gyüdi Melitta lesz.

A budapesti születésű Kálnay Zsófia 7 éves korától tíz éven keresztül hegedült, énekléssel 18 évesen kezdett foglalkozni. 2013-ban szerzett klasszikus énekesi diplomát Temesi Mária, Csengery Adrienne, Oberfrank Péter és Toronykőy Attila növendékeként a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karán. 2013-ban első helyezést ért el a Simándy József Énekversenyen BA kategóriában, emellett további öt rangos különdíjat is neki ítélt a zsűri. Az Operában 2014-ben mutatkozott be A sevillai borbély Rosinájaként, később Mozart, Mascagni, Wagner, Giordano, Bizet, Erkel és Kodály népszerű operáival bővült repertoárja a dalszínházban. 

A kárpátaljai születésű Ujvári Gergely a Nyíregyházi Egyetemen szerzett diplomát német-rajz szakos tanárként, énektanulmányait pedig magánúton végezte. Énekesi pályafutását a Magyar Állami Operaház Énekkarában kezdte 2012-ben, majd kisebb szólószerepekben is feltűnt Verdi, Puccini és R. Strauss műveiben. Első főszerepét, a János vitézt 2014-ben énekelte, ezt követően jelentős operák mellett olyan ritkaságokban is láthatta a közönség, mint Reimann, Rautavaara, Korngold és Wolf szerzeményei.

Ujvári Gergely és Kálnay Zsófia

Szombaton, 2021. február 20-án 20:00 órától Giuseppe Verdi grandiózus operája. a Don Carlos bemutatója látható az Opera Otthonra fizetős streamsorozatában a jegy.hu felületén. Az új produkcióját a nemzetközileg elismert rendező, Frank Hilbrich állítja színpadra. 

Verdi az eredeti Schiller-drámát, melynek szinte minden sorát társadalmi-politikai gondolatok hatják át, úgy öntötte zenébe, hogy a hangsúly az egyéni érzelmekre, lelki rezdülésekre került, amit csak jobban kihangsúlyoz a darab 1886-os, ötfelvonásos, olasz nyelvű modenai változata, amelyet a Magyar Állami Operaház most műsorára tűz.  Frank Hilbrich új produkciójának (díszlettervező: Volker Thiele, jelmeztervező: Gabriele Rupprecht) címszerepét a világhírű tenor, Gaston Rivero alakítja, a további főszerepekben Bretz Gábor (II. Fülöp), Szegedi Csaba (Posa márki), Ádám Zsuzsanna (Valois Erzsébet), Gál Erika (Eboli hercegnő), Palerdi András (Főinkvizítor) és Gábor Géza (Egy szerzetes) látható. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Kocsár Balázs vezényli. 

Vasárnap, 2021. február 21-én Mozart, Rossini, Weber, Gounod, Bizet és Csajkovszkij operáiból válogat Miksch Adrienn szoprán és Horváth István tenor a MaszkaBálban. A közvetítés 20:00 órától látható az Opera Facebook-oldalán és az Origón.

Miksch Adrienn a Liszt Ferenc Zeneakadémia magánénekes és magánének tanári szakán végzett Sziklay Erikánál. Elvégezte a Magyar Állami Operaház Operastúdióját is, ekkor láthatta őt először a dalszínház közönsége. A fiatal drámai szoprán énekesnő számos nemzetközi énekverseny díjazottja, ő lett például a 2008-as IV. Monte Carlo VOICE MASTERS nemzetközi énekverseny női első helyezettje. Nevét külföldön – Tokió, Toronto, Nizza, Monte Carlo, Milánó, Verona, Mantova, Ragusa, Nápoly, Moszkva, Barcelona, Hannover színpadain – is jól ismerik, valamint több alkalommal szerepelt nagy sikerrel a New York-i Carnegie Hallban. Operaházi repertoárja Mozart műveitől kortárs szerzeményekig terjed, 2020-ban Székely Mihály-emlékplakettel tüntették ki.

Horváth István énekművészi diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán szerezte Bukszár Márta osztályában. Eközben indult el operaénekesi pályafutása a Pécsi Nemzeti Színház operatársulatában, később Miskolc, Szeged és Budapest közönsége is megismerhette. 2010 óta a Magyar Állami Operaház szólistája, ahol az elmúlt egy évtizedben Mozarttól Richard Straussig terjedő repertoárt épített fel, de fellépett 20. századi és kortárs művekben is, valamint részt vett az intézmény nemzetközi turnéin is, többek között Japánban és New Yorkban. Rendszeresen hallható oratóriumok és koncertek szólistájaként is. Művészetét Juventus-díjjal és Simándy József-emlékplakettel ismerték el.

Miksch Adrienn és Horváth István

A hétfői Tercett-Trió kamarakoncert-sorozat 2021. február 22-i műsorában az Opera énekkari művészei, a dalköltészet egyik utolsó képviselőjének, a 118 éve épp ezen a napon elhunyt Hugo Wolfnak állítanak emléket, míg a zenekari művészek mester és tanítvány, Johann Christian Bach és Wolfgang Amadeus Mozart szerzeményeit, valamint Saverio Mercadante szerenádját tűzték műsorukra. Az ingyenes közvetítés ismét 20:00 órától látható az Opera Facebook-oldalán és az Origón.

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!