Vegyük észre az öngyilkosságra figyelmeztető jeleket!

-

Zsúfolt életünkben könnyű lehet figyelmen kívül hagyni a figyelmeztető jeleket, különösen akkor, ha nem tudjuk, hogy mik ezek a jelek. Nehéz felfogni, hogy valaki, akit ismerünk, esetleg az életének kioltásán gondolkodik. Senki nem gondolja, hogy ez megtörténhet. Pedig megtörténik. A figyelmeztető jelek ismeretében segíthetünk annak, aki annyira elkeserítőnek, reménytelennek és megoldhatatlannak látja az életét, hogy eldobná magától.

Az öngyilkosság szörnyű tragédia. Az elmúlt néhány évben a koronavírus-járvány, a hosszú bezártság és az egyre bizonytalanabb anyagi helyzet következtében az adatok igen rossz képet festenek. A hazai statisztikák szerint 2020-ban lényegesen többen lettek öngyilkosok, mint a korábbi években. Egy 2015-ös felmérés szerint Magyarország a listavezetők közé tartozik, és sajnos már nem csak a felnőtteket érinti, hanem az egyre fiatalabb korosztályt is. A statisztikák azt is mutatják, hogy a társadalomnak minél jobban tisztában kell lennie az öngyilkosság kockázatával és a figyelmeztető jelekkel, hogy szükség esetén segíteni tudjunk egymásnak.

Az öngyilkos viselkedés figyelmeztető jelei

Az öngyilkossági figyelmeztető jeleket nagyon komolyan kell venni. Vannak olyanok, amelyek nyilvánvalóak, mint például az öngyilkosságról és a halálról beszélni, míg mások finomabbak és kevésbé észrevehetők. De fontos megismerni ezeket, különösen azok számára, akiknél kockázati tényezők is vannak. A figyelmeztető jelek korai felismerése akár életet is menthet.

Ha arról beszél, hogy bántani akarja magát vagy kutatja a halál módjait

Ha valaki arról beszél, hogy meg akar halni, vagy valamilyen módon bántani akarja magát, valami olyat akar tenni, amivel árthat magának, az a legnyilvánvalóbb figyelmeztető jel. A halál módjainak kutatása egy másik nyilvánvaló dolog. Ha rajtakapunk valakit, aki az interneten öngyilkossági módszereket keres, az egy nagy piros zászló. Az is aggodalomra ad okot, ha valaki gyakran beszél a halálról, bármilyen fegyvert vagy más önkárosító eszközt szeretne vásárolni.

Reménytelenség érzése

Ha valaki azt mondja, hogy „nincs miért élnie”, akkor valóban így érezheti magát. Az is lehet, úgy érzi, örökké szomorú lesz, érdemtelennek érzi a jó dolgokat, vagy azt gondolja – különösen szakítás után –, hogy soha többé nem lesz boldog.

Csapdában érzi magát

Elviselhetetlen fájdalmai vannak vagy csapdában érzi magát, és lehet, hogy kiutat keres abból, amit érez.

Fokozott kábítószer- vagy alkoholfogyasztás

A kábítószer- és az alkoholfogyasztás gyakran együtt jár a depresszióval és egyéb mentális egészségügyi állapotokkal. Ezeket a szereket gyakran használják azok, akik érzelmi vagy fizikai fájdalmakat élnek át vagy krónikus betegségben szenvednek a zsibbadt gondolatok és érzések elkerülésére, vagy a nap túlélésére. Ha a kábítószer- és alkoholfogyasztás egyre gyakoribbá válik, vagy az illető függővé válik egy szertől, ez mindenképpen egy figyelmeztető jel lehet arra, hogy nehézségekkel küzd és segítségre van szüksége, mert nem biztos, hogy egyedül meg tud birkózni vele.

Arról beszél, hogy mások terhére lesz

Azok az emberek, akik kioltják az életüket, gyakran azt hiszik, hogy a körülöttük lévőknek segítenek azzal, ha elhagyják ezt a világot. Azt hiszik, másoknak jobb vagy egyszerűbb lesz az életük, ha ők már nem lesznek a közelben. Úgy érzik, halálukkal szívességet tesznek másoknak.

Szorongó, izgatott vagy vakmerő viselkedés

Ha valakit nem érdekel, hogy él-e vagy hal-e, akkor hajlamosabb meggondolatlanul cselekedni. Ezek az emberek gyakran veszélyes vagy kockázatos dolgokat tesznek a testükkel vagy vagyonukkal.

Változások az alvási szokásokban

A súlyos alvászavar a depresszió jele lehet, amely az öngyilkosság és az öngyilkos magatartás egyik fő kockázati tényezője. Előfordulhat, hogy valaki nehezen tud felkelni az ágyból, vagy egész éjszaka éberen fekszik, és nem tud aludni. Az októl függetlenül az alvási minták minden jelentős változása aggodalomra ad okot.

Elzárkózás vagy elszigetelődés

Ha valaki öngyilkosságon gondolkodik, nem akar közel kerülni senkihez. Egyedül akar lenni, vagy úgy érzi, egyedül kellene lennie, mert túl sok gondot okoz másoknak. Ellenállhat a jövőbeli terveknek, vagy visszautasíthatja a meghívásokat. Az embereknek viszont emberekre van szükségük. Az elszigeteltség soha nem egészséges.

Szélsőséges hangulatingadozások

Ha valaki, aki általában kedves, hirtelen dühös vagy agresszív lesz, akkor lehet, hogy nehézségekkel küzd. És ellenkezőleg: ha valaki, aki gyakran szomorú és reménytelen, hirtelen nyugodtnak vagy békésnek tűnik, akkor az is előfordulhat, hogy öngyilkosságot fontolgat.

Segítség kérése valakinek, aki öngyilkos lehet

Ha gyanítjuk, hogy valaki öngyilkosság veszélyének van kitéve, az első dolog, amit tehetünk, hogy tudatjuk, törődünk vele és mellette állunk. Bátorítsuk őket, hogy kérjenek segítséget, ajánljuk fel, hogy elvisszük kórházba vagy szakemberhez. Az öngyilkosságra figyelmeztető jeleket nem szabad félvállról venni. Minden esetben foglalkozni kell velük, még akkor is, ha úgy gondoljuk, semmiség és nem történhet meg. Egy mentálhigiénés szakember segíthet megváltoztatni a bajba jutott személy nézőpontját, és rátalálni újra az életre.

További cikkeinket a témában itt találod:

A hét COOL embere: Csekeő Borbála, a szexuális visszaélésekről és a bántalmazásról

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!