spot_imgspot_img
spot_img

Vegyél olyan fenyőfát, amit direkt neked vágnak ki!

-

Article Top Ad (AdSense)

Minden évben megmarad a kivágott fenyőfák legalább 10 %-a. Ez sok ezer fölöslegesen elpusztított fát jelent, ami 5- 10 évig növekedett. Ám ennek nem kellene feltétlenül így történnie, és most nem a gyökeres, ünnep után kiültethető fenyőfákra és műfenyőkre gondolunk. Egy magyar cég 15 éve csak azokat a fenyőket vágja ki, amelyek már előre gazdára találtak.

fenyofa
Fotó:Envato

fenyofa.com egy olyan webáruház, ahol több száz, még a földben  álló fenyőfa közül választhatjuk ki, amelyiket szeretnénk feldíszitve látni az otthonunkban karácsonykor. Csak akkor vágják ki a nordmann, ezüst- vagy lucfenyőt, ha valaki megrendeli, fölöslegesen nem pusztítják el.

A cég tulajdonosával, Udvardy Zsolt, fenyőfaszakértővel beszélgettünk.
– Hogyan jutott eszébe ez a környezetbarát megoldás a fenyőfák értékesítésére?
– Körülbelül 12 éve foglalkozunk fenyőfa termesztéssel. Évről évre azt láttuk, hogy sok kivágott fenyőfa marad a termelőknél szent este után, amit nagyon sajnáltunk. Persze tudjuk, hogy szüksége van széles választékra, a vevők szeretnek válogatni, ám a kivágott fáka 5-10 százalék nem talált gazdára. Fájt a szívem értük. Gondolkoztam, hogyan lehetne ezt a mennyiséget lecsökkenteni, és ekkor határoztam el, hogy csak azokat a fákat vágjuk ki, amire találunk vevőt. Úgy kell ezt elképzelni, hogy minden eladásra váró fát elláttunk egy egyedi azonosítójellel, lefotóztuk és feltettük egy webáruházra, ahol kedvükre válogathattak a vevők. Azt látom, hogy évről évre növekszik a megrendelt fák mennyiség. A piacon, ahová kivágott fákat szállítunk, csökken a megvásárolt darabszám, és egyre kevesebb marad az árusítás végén.
– Családi biznisz?
– Igen, a fiammal ketten csináljuk.
Mind saját ültetésű fa, amit a webáruházban kínálnak?
– Vannak saját ültetvényeink, de más termelőkkel is együttműködünk és értékesítjük ezen a rendszeren keresztül. Minden fa alatt jelezzük, hogy hol nevelkedik, nem egy helyről származnak. Igyekszünk minél több kereskedőt bevonni, hogy egyre többen tényleg csak annyi fenyőt vágjanak ki, amire van vevő. Hét éve indítottuk az online értékesítést, pozitív a visszajelzés. Talán egy nap lesz időnk arra is, hogy minden fáról profi fotó készüljön, most mi készítjük a képeket.
Fotó:Envato
– Hány év kell egy fenyőnek, hogy megnőjön és karácsonyfa válhasson belőle?
– Három fő fajta található a magyar piacon, a nordmann, ezüst és a luc. A luc nő a legygorsabban, az ezüst közepes tempóban, és a nordman a leglassabban.Egy nordman körülbelül 10 év alatt nő meg 2 méteresre, a luc kb 6 év alatt, az ezüsnek körülbelül nyolc évre van szüksége. Mindez persze az időjárástól is függ,a talajminőségtől, de az is számít, hogy lefagynak-e a friss rügyek, ugyanis egy késő tavaszi fagykár hátráltatja a fejlődést. Az ezüstfenyő kényes a különféle betegségekre, a gombásodásra. Egy évtizednyi gondoskodást, odafigyelést igényelnek a fák, mire eljutnak pár hétre egy családhoz.
– Melyik fenyő fajta a legkeresettebb?
– Évről évre megfigyelhető, hogy a nordmann fenyő iránt nő a leginkább a kereslet, ez várhatóan idén sem lesz másképp. Az ezüstfenyő a második helyen szerepel az eladásainkban, és a lucból adjuk el a legkevesebbet. A nordmann fenyő levelei puhák, és sokáig megmaradnak, viszont szinte semmilyen illatanyagot nem áraszt. A lucfenyő illata karakteres, ám ez a fajta hullajtja el a leveleit a leghamarabb. Talán ezért is keresik jobban az ezüstöt, amely illatos, tartósabb, de szúrós levelű. Jó kompromisszumos megoldás, ha a nordmann fenyő mellé lucfenyő ágakat vásárolunk.
ezüstfenyo
Fotó: Envato
– Mekkora fát keresnek leginkább a vevők?
– A két méter körüliből adunk el a legöbbet. Persze mindig vannak az extrák, mint a 380 cm magas fa. Egy méteresnél kisebbet nem szívesen hozok a piacra, mert olyan kicsinek tűnik, ám nem lehet olcsón adni.
– Személyesen lehet átvenni a megrendelt fákat vagy kiszállitják?
– A megrendelés 80 %-a kiszállítással kerül a vevőhöz. Korábban több átvételi pont volt a fővárosban, ám a járvány miatt megszűntek.
– Mennyit kell foglalkozni a fákkal, hogy gyönyörű karácsonyfa váljon belőlük?
– Ha magról ültetett a fenyő, akkor kétéves korában iskolázzák. Ez azt jelenti, hogy a sűrűn elszórt magokból kikelt növényeket szétültetik, hogy nagyobb helyen nőhessenek tovább. Két évet nőnek, hogy csemete állapotba kerüljenek, amit ekkor ki lehet ültetni a szabadföldre. Még 5-10 évet nevelkednek, hogy szép, formás fává váljanak. Az időjárás évről évre nehezebbé teszi a fenyőtermelők dolgát: az aszályos tavasz az elültetett csemeték akár 60-70 százalékát megsemmisíti, a szárazság lassítja a növekedést. Ekkora területek már locsolni sem lehet. Év közben permetezni, metszeni kell őket, és mivel egyre magasabbak a vevői igények, egyre többet kell velük foglalkozni. Sok munka van benne.
Fotó:Envato
Megéri ma Magyarországon fenyő termesztéssel foglalkozni?
– Csak ebből nem lehet megélni, ez inkább kiegészítő tevékenység. Mindenki mást csinál mellette, van akinek fix munkahelye van mellette, én az építőiparban dolgozom. Egyre kevesebb kistermelő van, és óegyre többen azok, akik nagyban, több hektáron termelnek. Nekik már megéri kizárólag ezzel foglalkozni. A kistremelők szép lassan kihalnak, a gyerekeik nem szívesen viszik tovább a bizniszt, inkább elhelyezkednek egy cégnél.
– Hogyan alakulnak az árak az idei évben?
– A fenyő árát több tényező is befolyásolja. Idén a magas infláció, a szállítási díjak növekedése és a munkabérek emelkedése hatott rá leginkább. Drágultak emellett a permetezőszerek és a műtrágya is. A luc fenyő ára az idén megemelkedett, ugyanis az utóbbi években kevés csemetét ültettek, mert visszaesett a kereslet irántuk. Mostanra viszont hiány alakult ki, főleg a 2 méternél magasabb fákból. Az elmúlt években újra többet ültettek, két év múlva újból bőven lesz a piacon ebből a fajtából is. A nordmann fenyő esetében inkább a nagy kereslet támaszt igényeket, most ebből van túltermelés. A vevők egyre szebb, formásabb fákat keresnek, amelyek több odafigyelést, kétkezi munkát igényelnek. A luc ára méterenként 3500-4000, az ezüsté 5000-6000, a nordmanné 7500-8500 forint között várható, méterenként. Egy 3 méter feletti nordmann már sokszor egyedi áras, amit az eladó határoz meg.

Melyik a jobb? Műfenyő kontra igazi fenyő

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!